DAJE SE NA ZNANJE:

16 December 2013

Una sull"altra aka Perversion Story (1969)


Jedan od ranih radova reditelja Lucia Fulcia ima sve odlike klasičnih noir filmova, naravno uz obavezne začine koje je samo 'euro-trash' mogao ponuditi (ovde pročitajte jedan veoma zanimljiv tekst o tom filmskom pokretu 60/70-ih godina prošlog veka ). Radnja je smeštena u San Francisko  sa premisom koja bezobrazno liči na Hičkokovu Vrtoglavicu ali ne sećam se  da je tamo bilo scena sa Kim Novak u kojima nam  otkriva sve svoje draži (ah, mora da su ti kadrovi zavšili negde na montažnom stolu)


Režiser: Lucio Fulci

Glume:  Jean Sorel
                 Marisa Mell
                 Elsa MartinelliDr. Geroge Dumurrier (Jean Sorel) je osumnjičen za ubistvo svoje supruge Susan. Uskoro upoznaje strptizetu Monicu koja neodoljivo liči na njegovu pokojnu ženu. Da li je doktor ubica, da li je Susan uopšte mrtva, zbog čega je inspektor Wald (John Ireland) tako kompetetan i čemu služe otisci zuba a čemu vata u nosu je samo od nekih stvari koje ćete otkriti gledajući ovaj film. 
 Na sreću i glumice nam u ovom filmu mnogo toga otkrivaju pa nam povremene konfuzne stvari u  scenariju izgledaju mnogo bolje i lepše
Lucio Fulci režira ovu priču sigurnom rukom. Fotografija je predivna (da li će digitalna tehnologija ikada moći prikazati raskošne boje sa nekadašnjih super 35 filmova, tj.  prave filmske trake ?).

Fulci je  lepo iskoristio lokacije San Franciska. Neki  totali i panorame (ima puno kadrova snimljenih iz vazduha) dodatno potenciraju svu lepotu Technicolora. Dobra stara vremena.


Riz Ortolani je zadužen za odličan džezirani soundtrack.


Što se tiče samog naziva na engleskom, iz sadašnje perspektive, nema ovde ništa perverzno. U stvari mnogi kasniji filmovi i samog Fulcia imali su mnogo više perverzija i bizarnosti. Nekoliko erotskih scena iz Perverzne priče danas deluju gotovo čedno. 


Sve u svemu, "Una sull'altra" je jedan relativno zanimljiv krimić sa kraja šezdesetih godina prošlog veka ali u gomili mnogo boljih filmova, ne samo iz iste epohe već i iz iste "euro trash" kuhinje, sem stvari koje sam već prethodno napomenuo ne nudi ništa više.


Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Biograf