DAJE SE NA ZNANJE:

12 January 2013


Režiser: Morten Tyldum

Glume: Aksel Hennie,Nikolaj Coster-Waldau


 Najzabavniji film koji sam pogledao prošle godine snimljen je u stvari godinu ranije, 2011, i to ne u svima dragom Holivudu, već u trenutno, verovatno najzanimljivoj kinematografiji, skandinavskoj. Konkretnije, ovog puta u pitanju je Norveška (uz učešće i nemačkog kapitala) a o TV/Filmskoj invaziji sa severa nekom drugom prilikom (ako naš Gimitrije pronađe malo više vremena u svojim duhovnim dužnostima)

Glavni (anti)junak je  Roger Brown(?) profesionalni lovac na kadrove (mada headhunting u ovom filmu  ima najmanje veze sa biroom za rad). U slobodno vreme Roger je i lopov pre svega zainteresovan za vredne kolekcionarske eksponate. I da ne zaboravimo, Roger je visok metar i žilet i prava je ljiga od čoveka.

Toliko o sadržaju filma. Šteta je bilo šta više otkrivati iz priče. Samo ću  vam pokvariti uživanje, zato nemojte gledati ni trejler. Nego vratimo se mi našem Rođi. Kao što rekoh stvarno je taj Roger na početku jedan grozan,antipatičan tip i odavno nisam video takav uspešan salto mortale kada je u pitanju razvoj likova na filmu. Od nekog koga mrzimo Roger negde već u polovini priči postaje neko za koga navijamo i  strepimo, najkraće, Roger postaje naš heroj. Bravo Rođo.



  'Lovac na glave' je jedan odličan akcioni triler. Ako oprostimo nekoliko nelogičnosti Headhunters dostiže u pojedinim trenucima domete dostojne starog dobrog Hičkoka.
I zato požurite da pogledate ovaj film pre nego što Amerikanci dosete i naprave rimejk. U stvari već postoje  nezvanične najave o tim podlim holivudskim planovima.

Od mene čista petica...


Na skali od (1-6) ocena: 5


recenzija: Biograf


02 January 2013


 Izmak 2012 godine doneo nam je jedno poprilično zanimljivo tv iskustvo na domaćim ekranima. U pitanju je domaći skeč šou  "Dama bez blama", tv forma koja je u poslednjih nekoliko godina nekoliko puta bezuspešno bila pokušana da se revitalizuje na našim ekranima (da li se neko seća "Velike Srbije"? sa B92).
 Ono što ovde odmah upada u oči su atributi glavne glumice Milene Vasić.


Mislim na glumačke. Veoma je hrabro preuzeti ovu veoma zahtevnu rolu i u njoj se talentovana Milena veoma dobro snašla. Pošto se "Dama bez blama" sastoji od gomile kratkih nepovezanih skečeva, snimljenih u različitim eksterijerima i enterijerima, neophodno je bilo naći glumicu koja ima sjajnu moć transformacije i nesumnjiv talenat za komediju. Milena to definitivno poseduje.




U nekim likovima je apsolutno brilijantna a u vecini veoma dobra. Svaka čast Milena !(nisam imao priliku da ranije gledam negde Milenu, vidim da glumi u pozorištu ali ja tamo, iz svima razumljivih razloga ne mogu da idem, osim možda kada bude premijera "Fantoma iz opere", a TV serije u kojima je glumila, od Pevaj brate do Bele lađe jednostavno mi nikada nisu držali pažnju duže od 30-ak sekundi).
 Uz Milenu je takođe ekipa dobrih glumaca u sporednim ulogama i za uspeh ove prve epizode nesumnjivo je zaslužan sinergetski efekat koja je donela kompletna ekipa. Ne znam koliko je bužet bio za ovu epizodu ali po broju lokacija i filmskih setova verujem da je u pitanju poprilično skup projekat.



A sada da se osvrnemo i na mane. Uvodni deo šoua je bio toliko iritantan da samo zahvaljujući tome što nisam uspeo da pronađem daljinski upravljač nisam promenio tv kanal.
 Pažljivom gledaocu neće promaći poprilično čudan nedostatak tzv. lokalnog humora (nema psovki, vulgarnosti i sličnih domaćih začina ) što je u suštini pozitivno ali humor bez imalo dodira sa našom crnom realnošću prilično doprinosi sterilnosti projekta. I tako dok gledamo umivene kadrove Belvila prosto bode oči što barem u pozadini ne vidimo kontejner prepun đubreta po kome pretura naš dobri komšija.
 Ali, razotkrimo odmah misteriju i tragičnost iza ovoga. "Dama bez blama" je licenciran tv produkt, zasnovan na nekom nemačkom šou. Reč tragičnost na početku pasusa iskoristio sam iz sasvim jednostavnog razloga. Tragično je kada shvatiš da je većina ovih skečeva (možda i svi ?) samo ponovo snimljena na našem jeziku. Naši scenaristi izgleda da nemaju dovoljno talenta, motiva i vremena da osmisle ovakav poprilično jednostavan koncept. Da li je stvarno bilo potrebno da kupimo licencu za humorističku emisiju ? Od zemlje koja je nekada izvozila mnogo čega stigli smo do toga da uvozimo čak i humor...
 Ipak, za kraj, završimo ovaj tekst u pozitivnom tonu. Pilot epizoda me je nekoliko puta dobro nasmejala i ovaj šou je defakto dobar i od mene jaka trojka. A o kome broju se radi na donjoj slici to prepuštam vama čitaocima da sami presudite


Na skali od (1-5) ocena: 3


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

01 January 2013




Režiser: Barry Levinson
Glume: Will Rogers, Kristen Connolly, Kether Donohue, Frank Deal, Stephen Kunken, Christopher Denham, Nansi Aluka

  Još jedan u nizu "Found footage" filmova ovog puta je pokušan da bude urađen na ipak nešto drugačiji način. Tako je za režiju angažovan veteran  Levinson  poprilično zanimljiv autor koji u svom opusu ima nekoliko veoma interesantnih filmova (od oskarovskog Kišnog čoveka (1988) do napr. Sleepers (1996)) mada sam mu najviše zahvalan zbog dve TV serije koje nam je podario (kao tvorac i producent), Homicide:Life on the Streets i Oz.
 Zahvaljujući iskusnom Levinsonu ovaj film je za razliku od većine svoje found footage sabraće sasvim podnošljiv za gledanje. Shaky Cam snimanje se veoma malo koristi i The Bay deluje stvarno kao film a ne kao delo amatera.

 Pohvalno je što je to učinjeno na realistični način pa svi ti statični snimci i dalje dolaze sa kamera koje u realnosti i jesu nepomične.

The Bay je priča o malom gradiću na obali zahvaćenom stravičnom epidemijom nepoznatog virusa.








Nažalost film ima nekoliko ozbiljnih mana koje mu bitno umanjuju ocenu i ako je u pitanju sasvim korektno delo. Ono što odmah ubija suspens je uvođenje lika novinarke koja nam prepričava kompletne katastrofične događaje. I mada su zahvaljujući njenim rečima neke stvari dodatno objašnjene film bi bio mnogo dinamičniji i napetiji da su njen off monolog kompletno izbacili.

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Biograf