DAJE SE NA ZNANJE:

05 February 2013


 Pre nekoliko nedelja završeno je emitovanje serije Fringe koja uz sve svoje mane ipak bila jedina prava SF serija     na nekoj od američkih nacionalnih TV kanala (Fox).
Za razliku od većine SF serija koje nam je FOX podario u protekloj deceniji Fringe je doživeo 100 epizoda i nije nasilno abortiran posle prvih 13 epizoda (Firefly) ili nakon prve sezone (Terra Nova). Takođe nije prošao kao Terminator:Hronike Sare Konor  ili napr. Dark Angel.

 Glavni razlog tome, osim totalno neverovatne vere u producenta i tvorca Fringe JJ Abramsa, jeste što je Fringe stvarno bio mnogo bolja serija od prethodno navedenih. Mučila se sa rejtingom sve vreme, bila na granici otkazivanje nakon svake sezone ali ipak je na kraju dobila i petu, 13-epizodnu finalnu sezonu.
 Zašto gledati Fringe ?

Brilijantni, nestvarno dobri John Noble u ulozi ekscentričnog naučnika Waltera Bishopa.



Anna Torv kao Olivia Dunham, glumica za koju sam se u početku pitao ume li uopšte da glumi i čiji sam lik mrzeo u prvoj polovini prve sezone, vremenom nas je sve ubedila u svoj raskošni glumački talenat počevši od trenutka kada su joj scenaristi konačno dali pravi materijal negde pri kraju prve sezone.



Joshua Jackson, Pacey iz Dawson's Creek ovde u ulozi sina Voltera Bišopa, Petera. Njegova interakcija sa John Noblom podarili su nam neke od najemotivnijih i najsentimentalnijih scena u istoriji SF serija.



I naravno, Jasica Nicole kao Astrid, verni asistent i prijatelj Voltera Bišopa. Neke njihove dogodovštine uvek ću sa osmehom pamtiti.


 Sem glumaca ovu seriju ću pamtiti po klackavom neubedljivom početku, izuzetnoj drugoj i veoma dobroj trećoj sezoni u koju su se producenti odvažili na veoma hrabar potez i odbacili, još krajem prve sezone, takozvani "monster of week" koncept  i sve karte bacili na mitologiju tako da od druge sezone mi u stvari gledamo jedan dugačak film, epik, podeljen na epizode (što je i osnovni razlog zbog čega je bilo gotovo nemoguće da tokom trajanja serija poveća publiku jer za razumevanje i ljubav ka Fringu potrebno ga je gledati od početka).


 Pamtiću Fringe i po ovom "resetovanom" nepotrebnom kraju u vidu pete sezone koja me nije naročito dojmila ali je ipak, ako ništa drugo zbog dragih likova i topline, vredela za gledanje.
 Ukupna ocena je ipak samo trojka (sa plusem) bez obzira koliko mi nedostaje redovna "doza" Voltera Bišopa i njegove ekipe.


Na skali od (1-5) ocena: 3 +


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka