DAJE SE NA ZNANJE:

30 September 2013

Režiser: Peter Hymas
Glume:  Michael Douglas. Amber Tamblyn




Rimejk klasičnog noir filma Fritza Langa iz njegove pozne karijere (1956) doneo nam je dovoljno zanimljivosti, intriga i suspensa da  106 minuta prođu relativno brzo. Kao kompletni autor ovog filma (scenarijo, režija i fotografija) stoji gospodin Peter Hymas koji nam je u svojoj dugoj karijeri  pružio nekoliko žanrovskih klasika B produkcije (poput 2010, Timecop, The Relic). Njegovi svi filmovi su manje više uvek bili kompetetno režirani i snimljeni. Hymas se ne može pohvaliti nekim remek delom u svojoj karijeri ali se  nadam da neće ostati i upamćen samo po katastrofalnom A Sound of Thunder (2005) (oni koji poznaju istoriju stvaranja tog filma svesni su da je Peter Hymas najmanje odgovoran za taj, u bukvalnom smislu, haos od filma).





Ali vratimo se mi Beyond a Reasonable Doubt. Ovo je priča o ambicioznom novinaru koji smišlja suludi (a pokazaće se i veoma opasni) plan pomoću kojeg želi da raskrinka korumpiranog javnog tužioca (koga tradicionalno dijabolično dobro tumači Michael Douglas).




Film ima nekoliko (ne)očekivanih preokreta a krajnje razjašnjenje me je podsetilo na ipak, u odnosu na ovaj film, superiornije i na žalost zaboravljeno i ne shvaćeno remek delo iz 1991 godine Under Suspicion 




Beyond a Reasonable Doubt je jedan kamerni triler, niskobudžetan u odnosu na standarde koje je nametnuo Holivud poslednjih decenija, film koji kao da je izronio iz osamdesetih. Star power Michael Douglasa, uz pomoć nekoliko poznatih pre svega TV lica, nije bio dovoljan  za uspeh ovog filma na blagajnama ali radije bih gledao ovakve "promašaje" nego mnoge spektakle kojima nas poslednjih godina  Holivud besomučne truje.





Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: Biograf

27 September 2013

I dok je 24h u svojoj prvoj sezoni sačekao nekih 13-ak epizoda pre nego što nam je otkrio da iza podlog besramnog i genocidnog plana za osvetu nad Džekom Baurerom stoji srpski terorista pod imenom Victor Drazen  u novom čedu NBC televizije, The Blacklist, James Spader nam već u petom minutu otkriva glavnog zloću u ovoj epizodi. Ranko Siniša Zamani, Srbin školovan u Americi i naravno opaki svetski terorista. 




I ako je u 24h našeg Viktora a još i Dražena glumio ipak slavni baja, nažalost sada pokojni, Dennis Hopper ovde našeg Ranka Sinišu i to Zamanija (???) tumači nekakav anonimus.






(Zamani je ovaj bez zalepljene trake preko usta)


Bilo kako bilo, The Blacklist je u svakom slučaju bio, ako ništa drugo, zabavniji od Hostages i ako je suditi po debiju tj, po rejtinzima NBC-ijev Blacklist ima mnogo više šansi za opstanak na tv ekranima za neki duži period. Pošto se emituje u isto vreme kada i CBS Hostages biće zanimljivo pratiti ovu rejting bitku ali za sada Blacklist sa svojih preko 12 miliona gledalaca ubedljivo vodi (Hostages debi je gledalo oko 8 miliona)




Ono što definitivno brine što se tiče "Crne liste" je to što svojim tretiranjem priče i likova već sada vuče ka besmislenosti The Followinga što se naročito odgleda u postupcima tj. glupostim FBI u prvoj epizodi. 


Ipak, ovde imamo, nesumnjivo harizmatičnog Spader-a u ulozi prevejanog kriminalca (sa naravno misterioznim ali nesumnjivo genijalnim planom) koji iznenada odlučuje da se preda istražnim organima. 






Ovaj lik je bar na  početku zamišljen kao kombinacija  Hanibala Lektora i  Alena Shora ali videćemo šta će nam dovesti nove epizode. E da, i ova agentica je lepa






ali me glumom nije nimalo oduševila.





Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka



24 September 2013




Nova sezona donosi nam i neke nove serije. U narednim nedeljama pročitaćete prve utiske posle odgledanih pilot epizoda.

Počinjemo sa Hostages. Premisa je dovoljno zanimljiva da drži pažnju (bar) neko vreme a okupljena je i dobra glumačka ekipa na čelu sa već veteranom televizije Dylan McDermott-om. 


(btw. dokaz koliko je Dylan McDermott prekaljen glumac u ulozi opakog FBI agenta možete videti na samom početku. On puca žmureći)



Tu su i Toni Collet i Tate Donovan a u ulozi supruge američkog predsednika tu je i vidno ostarela Mary Elizabeth Mastrantonio (kada sam proverio kada je rođena zapanjih se da ima samo 55 godina, ovde izgleda bar 10 godina starije).



Grupa terorista (il' možda ne) na čelu sa FBI agentom (McDermott) upada u kuću doktorke (Collet) koja upravo treba da izvrši operaciju srca nad predsednikom USA. Doktorka je primorana da bira između života članova svoje porodice ili života najsvetijeg sina američkog naroda.
Odmah otkrivamo da osim terorista i sami pripadnici ove disfunkcionalne porodice kriju svoje manje više mračne tajne.


 Prva epizoda pati pre svega od toga što sam pogledao trailer  pa gotovo ništa od prikazanog mi nije bilo iznenađenje ali takođe problem predstavlja i previše klišea (problematična deca tinejdžeri, muž vara ženu i sl.). Ipak, kao što rekoh, ima ovde dovoljno  zanimljivih stvari tako da ću pogledati i narednih par epizoda pre moje definitivne odluke o tome da li Hostages vredi gledati ili ne.


Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

23 September 2013



 Poprilično zanimljivu priču  o  usponu i pada giganta B filmova iz osamdesetih godina  Cannon grupe možete pročitati na ovom linku.
 




Insteresantno je da  propast kuće Cannon počinje sa pokušajem ekranizacije strip junaka poput Supermena i Kapetan Amerike.






 I ako su imali mnogo više loših od dobrih  filmova  Cannon produkcija je bila neizostavni dekor svakog video kluba tih godina. Death Wish, American Ninja,Delta Force deo su i setnih i dragih uspomene iz detinjstva koje svakako ne nameravam da remetim ponovnim gledanjem ovih (remek) (ne) dela




01 September 2013

Počela je nova Farma.