DAJE SE NA ZNANJE:

23 October 2013

Umrla je Jovanka. Ostaće mi samo u sećanju sa slika iz monografije "Njihovi dani" Ive Etorovića koju je moj otac ljubomorno čuvao i koju sam ja, moram priznati, često prelistavao u ono doba...kada sam još bio pionir...Titov.
Kada je on umro, mnogi su plakali...kada je ona umrla....



Pitaću oca da li još uvek čuva tu knjigu....ako ne zaboravim

15 October 2013




U trilingu novih serija koje se emituje istog dana, FOX je u terminu od 21:00 (Hostages i The Blacklist se emituju od 22:00) predstavio Sleepy Hollow, pokazalo se, najinteresantniju od ove tri. 




Da li zbog toga što je premisa toliko apsurdna i neverovatna ili zbog nonšalatnog ali ipak, kada je to potrebno, ozbiljnog odnosa prema glavnim protagonistima (tipa Supernatural) Sleepy Hollow je u svojoj pilot epizodi ponudio dovoljno interesantnog materijala zbog kojih sam već pogledao i sledeće dve epizode.


Priča o Ikobodu Krejnu verovatno je svima nama poznata po sjajnom crtaću iz Diznijeve produkcije (verovatno najstrašniji crtani koji je Dizni ikada proizveo) i ukletom konjaniku bez glave koji progoni nesrećnog Ikoboda. A možda  i po manje više zanimljivoj ekranizaciji iz već davne 1999 Tima Bartona sa Džonim Depom.


Po motivima, sad već klasične, priče Vašigton Irvinga "Legenda o Uspavanoj Dolini" ovog puta scenaristi su se dosetili da gospodina Krejna prebace iz doba američke revolucije u ovo naše današnje. U ovoj verziji  bezglavi konjanik je samo jedan od četiri jahača apokalipse, a da bi sprečili tu apokalipsu naši junaci moraju poraziti gomile razih drugih demona i čudovišta.




 Serija za sada igra na tankoj liniji između šarmantne budalaštine i nepatvorenog idiotluka  ali nakon ogledane pilot epizode (koja pleni ogromnom količinom nabacanih ideja od kojih za mnoge ne bi rekli ništa osim da su najobičnije gluposti) i naredne dve epizode, Sleepy Hollow ima dovoljno šmeka da mu vredi pružiti dodatnu šansu.
 Jer ako smo već prihvatili početna, ma koliko nelogična i besmislena, pravila igre u ukletom gradiću Sleepy Hollow teško da možemo imati nekakve priotiv argumente za buduće budalaštine koje će  nam Uspavana Dolina sigurno doneti. Neki put je jednostavno dovoljno da nešto bude zabavno...


Napisao i stoji/lebdi iza svake svoje reči

Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka