DAJE SE NA ZNANJE:

30 November 2013


Na muzičkom planu proteklu godinu najviše ću pamtiti po grupi koju sam otkrio tek pre nekoliko meseci (a postoje još od 2007!). 
Tada je neko, negde, poslao link ka ovom spotu:



I pesma i spot me je oduševio. Tek nedavno, zahvaljujući kolegama filmskim ekspertima ovde, Gimitriju i Biografu, otkrio sam da nije spot specijalno, i ovako raskošno, pravljen za Edward Sharpe and Magnetic Zeros (ESMZ), već su korišćeni odlomci filmova iz osamdesetih (tipa Beat Street i sl.). Bilo kako bilo pesma je bila (i dalje je) fenomenalna.
 Ali pravu magiju ESMZ sam video na snimcima njihovih uživo nastupa. Odavno nisam video takvu pozitivnu energiju, iskrenost i ljubav ka onome što radiš. 



 ESMZ je veliki bend (i do 12 ljudi je na bini) koji svojom muzikom ali pre svega nastupom (od  stajlinga do načina izvođenja) podsećaju na stare hipi grupe, komune, iz  šezdestih godina prošlog veka.
Pesme su im mešavina kantrija, soula, rok end rola, sa neodoljivom ritam strukturom, zaraznim refrenima, i obaveznim pratećim vokalima ili kompletnim duet pesmama (Alex Ebert i Jade Castrinos)



Mada im albumi kao celine ne dosežu domete pojedinačnih singlova Edward Sharpe and Magnetic Zeros su dokaz da se i dalje negde u svetu pravi dobra prava muzika i da ako se dovoljno potrudimo možemo pronaći  blago ... na kraju duge ...




Do sledećeg puta

pozdrav, Vaš jedan i jedini

Peca Zombi

29 November 2013


Režiser: Brian De Palma


Glume:   Noomi Rapace

                 Rachel McAdams
      

O čemu se ovde radi: 

 o Brian De Palmi




Ključna reč iz naziva filma:


Brian De Palma



Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Brian De Palma




Ima li tu nešto zanimljivo ?

 Brian De Palma




Šta je dobro u ovom filmu ?


Brian De Palma







Šta je još dobro u filmu ?


 Brian De Palma








Šta je loše u ovom filmu ?


 Brian De Palma





Šta je još loše u ovom filmu ?

Brian De Palma

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Većina Brian De Palmininih


Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Nekoliko filmova Brian De Palme

Vredi li ovo gledati ?

Naravno. Čak i ovako prosečan film Brian De Palme ima u sebi više šmeka i užitka nego većina sadašnje produkcije




Zaključak za kraj:


Volim filmove Briana De Palme. Ma, obožavam njegove filmove. Njegov virtuozni stil, dominaciju slike nad radnjom, šansu da i najbanalniji i najdosadniji deo scenarija učini nezaboravnim gledalačkim iskustvom. Volim filmove Briana De Palme jer u njegovim delima nalazim onu esenciju koju svaki pravi film mora imati. Užasno sam se plašio, nakon silnih negativnih recenzija  koje sam pročitao o Passion, da će mi film biti grozan, razočaravajući, dosadan jer teško je gledati posrnuća tvojih omiljenih režisera (videti Karpentera i Argenta iz poslednjih njihovih faza).

 Ali ne. Passion nije grozan, nije dosadan, nije (preveliko) razočarenje. Jeste prvih 50-ak minuta razvučeno, monotono, gotovo televizijsko iskustvo, i jeste McAdams jednostavno nedovoljno dobra u nosećoj ulozi, ali zato kada De Palma uključi motore, u trenutku kada svaki gledalac oseti, pa i onaj ko nema pojma ništa o Palmi i De Brajanu, da se film menja, da 
sada gledamo nešto drugo, Passion dobija i dinamiku i suspens i magiju.
 Šteta što ta magija ne traje predugo i što se De Palma "potrudio" samo u tom drugom delu filma ali za njegove ljubitelje i obožavoce verujem da je i to dovoljno da im ostane osmeh na kraju (a poslednjih 5,6 minuta, kao stvarno ludačka De Palmina kombinacija omaža pre svega samom sebi,  jednostavno mora da vas nasmeje a neke verujem i dodatno iziritira).
 Nadam se da ovo neće biti i njegovo testimetalno delo jer napr. Klint Istvud nam je sa 74 godine predstavio Million Dollar Baby. Priča se da će u  sledećem De Palminom projektu ponovo glumiti Al Paćino. 

U intervju koji možete odgledati ovde, primetićete izvesnu gorčinu u rečima velikog režisera, o problemima koje ima da pronađe finansijere za njegove projekte i o tome kako su mnogi njegovi filmovi prvo bili dočekani na nož a tek nakon niza godina bivali proglašeni remek delima.





Na skali od (1-6) ocena: 3 + 

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 


26 November 2013

Yon González Luna 




je mladi glumac rođen 1986 godine. U Internatu je tumačio verovatno i najsloženiji muški lik tamo, Iván Noireta.

Poslednji projekat u kome ga je španska publika mogla pogledati je serija Grand Hotel  koja se upravo završila pre par meseci.
Evo par kadrova iz te serije:





Inače svi ljubitelji Yon Gonzáleza mogu da svrate na njegov youtube channel 




23 November 2013

Ko bi rekao ali pre nekoliko sati pojavila se kompletna epizoda Red John.


Zahvaljujući ovom leak-u, evo dva dana pred premijeru otkrivamo svima vama znatiželjnima najveću misteriju nad misterijama (veću čak i od Marti Misterije)




Ako kliknete na ovo dugme ispod pojaviće vam se slika Red Johna. Klikćete na sopstvenu odgovornost



btw. ovo je baš, baš, baš loša i antiklimaktična završnica... a tek što se Red John pokazao (sem što se prikazao)

21 November 2013

 U nedelju 24.11.2013,  kažu, Patrik Džejn će konačno razrešiti misteriju koja ga je    proganjala deset godina (a nas gledaoce ipak manje više podnošljivih pet godina). Konačno će se susreti sa svojim krvolokom Red John-om, manijakom koji mu je ubio suprugu i ćerku ... i kažu, u nedelju  će mu definitivno presuditi. Jer, nedelja i svi ste tu ...



Inače, za većinu vas koji ne pratite ovu seriju, samo kratko objašnjenje o čemu se ovde radi. The Mentalist je prilično uspešna i zabavna kombinacija Šerlok Holmsa i Dr. Housa (ma koliko to suludo zvučilo je je sam Hous već varijacija na Holmsa) i proceduralnih krimi serija koji dominiraju američkim tv ekranima.
 Patrik Džejn, bivši lažni vidovnjak, nakon pokolja svoje porodice od strane ozloglašenog serijskog ubice Red Johna, pridružuje se CBI timu (da dobro ste pročitali, nije FBI ) kao savetnik. 
 Ovaj (izmišljeni) California Bureaou  of Investigation uvek istražuje zapetljane, zamršene i zakukuljene zločine. Bez dovitljivosti našeg heroja, i njegovih super moći opažanja i procenjivanja ljudskog ponašanja,  CBI nema šanse  da raspetlja, raskukulji i razmrsi slučaj. 
 Ipak, lepo je videti dobri stari logičko-detektivski način rešavanja ubistava umesto tehnoloških, hladnih i kompjutersko sertifikovanih rej ban forezničara koje nam je nametnuo CSI (CGI) (i slični produkti).






I tako, u nedelju ćemo doznati ko je Red John. Na osnovu krajnje liste od sedam osumnjičenih deluje da će samo razrešenje biti antiklimaktično ali možda nam scenaristi i tvorac serije Bruno Heller prirede ipak pozitivno iznenađenje. Sačekajmo tu nedelju.




Na skali od (1-5) ocena: 3


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

07 November 2013

Talentovani Sergio Martino (Torso) je sedamdesetih godina, na vrhuncu tzv. "european trash cinema"  snimao i po nekoliko filmova  godišnje. Ovaj  iz 1975, jedan  zabavan akcioni krimić, samo je jedan od tri filma koje je te godine snimio.



Režiser: Sergio Martino
Glume:  Claudio Cassinelli
                 Mel Ferrer
                 Lia Tanzi

ostatak recenzije je na novom blogu/sajtu https://www.bozzavampir.com/2017/06/14/morte-sospetta-di-una-minorenne-aka-suspicious-death-minor-1975/