DAJE SE NA ZNANJE:

21 March 2014

Exam (2009)


Exam je jedan mali ali dovoljno interesantan filmčić koji vredi pogledati ukoliko već nema nečeg boljeg za izbor u tom trenutku. U stvari, čini mi se da sam video da se davao na RTS-u pre neki mesec.


Kompletno smešten u prostoriju koju vidite na gornjoj slici gotovo svih 100 minuta drži pažnju gledalaca zahvaljujući pre svega intigratnom scenariju i solidnoj glumi.

Ali dobru glumu gotovo uvek i treba očekivati od britanskih filmova.

O čemu se ovde radi ? Exam je psihološki triler o osmorici kandidata za posao koji su stigli do završne, odlučujuće faze za posao u jednoj misterioznoj i moćnoj korporaciji. Smešten u neodređenu budućnost Exam pokušava da nam pokaže šta su sve ljudi spremni da uradi da bi ostvarili svoj cilj. I mada maksima cilj opravdava sredstvo tokom trajanja filma postaje vodilja samo kod jednog broja kandidata, nesumnjivo je da je autor (režiser i scenarista) Stuart Hazeldine pokušao da nam iskaže kritiku sadašnjeg surovog tehnokratskog modernog društva. 

To što je film ipak samo delimično uspeo u tome zasluga je pre svega nekih scenarističkih odluka koji urušavaju tananu logiku koju prihvatamo od samog početka Exam-a. 
Kao što rekoh na početku, zanimljiv film.


Režija: Stuart Hazeldine
Glume: Nathalie Cox
             Gemma Chan
             Luke Mably


Na skali od (1-6) ocena: 3 

recenzija: Biograf