DAJE SE NA ZNANJE:

13 October 2014

The Incredible Burt Wonderstone (2013)

Režija: Don Scardino

Glume:   Steve Carell

                  Steve Buscemi
                  Jim Carrey                             

O čemu se ovde radi: 

 Neverovatni mađioničar Bart Vonderston (Steve Carell) već dugo, (pre)dugo  nastupa u Las Vegasu u hotelu čiji je vlasnik čovek po imenu Dag (koga glumi, nažalost, prerano preminuli James Gandolfini aka Toni Soprano). Dagu se prilično dopada ovaj višedecenijski, jednolični i tradicionalno-dosadni perfomans Barta i njegovog sadruga (još iz detinjstva) Antona (Steve Buscemi) ...sve dok prestane da mu se dopada. Naročito kada se u gradu (i na TV) pojavi mlađi i znatno atraktivniji i zabavniji mađioničar Stiv Grej (Jim Carrey)

Ključna reč iz naziva filma:

Stone

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Šteta


Ima li tu nešto zanimljivo ?

 Ovo je film koji je okupio dva vrhunska komičara koji iza sebe imaju impozantan broj filmova sa još impozantnijom zaradom. U ostalim ulogama imamo takođe nekoliko majstora .
Alan Arkin, čoveče!!! Jeste sada deda ali je i dalje faca. Soprana sam već pomenuo.


a tu je i Dejvid Koperfild ! 


Šta je dobro u ovom filmu ?

 Džim Keri. Nisam neki ljubitelj njegovih filmova sa početka karijere u kojima se kretenski krevelji i pravi "smešne" grimase ali čovek je svojim kasnijim opusom pokazao da ume da glumi...i to dobro. Ovde prosto briljira i krade svaku scenu u kojoj se pojavljuje. Šteta je što tih scena ima i suviše malo.


Šta je još dobro u filmu ?

 Početak je prilično zanimljiv pa je još veće razočarenje u kom pravcu se film kasnije razvija.


Šta je loše u ovom filmu ?

U nekim trenucima je nepodnošljivo dosadan a u nekim nepodnošljivo iritantan. Lik Stivena Karela, dakle glavni, Bart Vonderstone je taj što je iritantan, mada je Karel sasvim korektan, jednostavno njegov lik je toliko odbojan da nam je praktično svejedno šta mu se dešava.


Šta je još loše u ovom filmu ?

Olivia Wilde. Ne znam na koji način i zbog čega je ova lepa ali netalentovana glumica uspela da se u poslednjih nekoliko godina pojavi u moru velikih (po imenima i budžetima) filmova, glumeći, rame uz rame, sa takvim veličinama poput Harisona Forda ili aktuelnim zvezdama poput Bredli Kupera i Danijela Kejga a ovde Kerija i Karela, kada su u svim tim filmovima njene kreacija bile bezlične i nepamtljive. Komotno je i "The Incredible Burt Wonderstone"  mogao sasvim lepo da fukcioniše i bez njenog lika. U stvari, čini mi se da bi film svakako dobio na dinamici i ubedljivosti da nema Olivie.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Napr. od tih mađioničarskih, iste godine je prikazan i mnogo bolji Now You See Me.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Ovo je jedan od boljih filmova u kojima je glumila i Olivia Wilde... dakle, pregledajte njenu filmografiju.


Vredi li ovo gledati ?

Ne baš. Ne bih ga nikom preporučio ali ne bih ga ni previše pljuvao. Možda je najgore od svega što ne ostavlja nikakav utisak. Ni pozitivan ni negativan. Jedino je šteta propustiti urnebesnu ulogu Džima Kerija
Zaključak za kraj:

Zbog Džima ovaj plusić na kraju.

Na skali od (1-6) ocena: 2+

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka