DAJE SE NA ZNANJE:

12 November 2014

Murder 101 (1991)

Zbog čega je ovaj, nešto bolje od proseka, TV film iz 1991 godine uopšte dobio tu čast da o njemu, na ovom svetom i uglednom mestu, napišem par rečenica ? Postoji nekoliko razloga. Prvi, i najvažniji, može mi se.Drugi se nalazi na donjoj slici.

Misteriozna sveska* koja se iznenada pojavila i rešila stvar
"Ubistvo 101" (kako su ga krstili u tadašnjim video klubovima) je kao što rekoh TV film, i ima sve mane (i prednosti) te forme. Gledajući ga, iskusni gledalac, tačno može znati gde i u kom trenutku  su bile predviđene reklame tokom njegovog emitovanja na televiziji. Ali ono što ni taj iskusniji gledalac nije mogao "provaliti", upravo je ono što "Mureder 101" izvlači iz proseka,  a to je razrešenje ove misterije. 
Je li to moguće ?
Pirs Brosnan (iz doba pre 007) je pisac koji se proslavio romanom o slučaju ubistva čijem je razrešenju doprineo. Dobija priliku da održi seriju predavanja na koledžu u kom radi i njegova bivša žena prema kojoj i dalje gaji osećanja. Bljak...ova, standardna fraza o "gajenju osećanja" kao da je pobegla iz učionice neke poljoprivredne škole...mislim, svi znamo šta se gaji. U svakom slučaju, jedna od tema njegovih predavanja bi bila i upravo to kako izbeći  neke otrcane rečenice kada pišete roman, samo da ga u tome ne prekida ubistvo atraktivne studentkinje koja ga je pozvala na "kafu i sok" u apartman, i  to baš dok je on bio u njemu.
Naravno, naš profa/baja je glavni osumnjičen.  Fina je ovo zagonetka, ograničena svojim budžetom/formom/ambicijama, ali uprkos tome i  gledljiva i zanimljiva. Brosnan je par godina kasnije postao Džejms Bond i postao svetska faca koja je stigla do faze u svojoj karijeri u kojoj snima  film u Beogradu, a režiser Bil Kondon je takođe nakon ovog projekta napravio par značajnih filmova (i dobio po neki oskar) da bi svoju karijeru proteklih godina "krunisao" radeći na Twilight sagi

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Biograf

* o tajnama misteriozne sveske saznaćete veoma skoro