DAJE SE NA ZNANJE:

31 March 2014


Ne mogu pisati loše o ovom filmu. Prosto jer se praktično ovakvi B filmovi više i ne snimaju. Sada ovakve priče eventualno možemo videti kao epizodu neke TV serije (ovo po kvalitetu i liči na jednu prosečnu epizodu Shield-a)...ne, ovako se nešto više ne snima ni za DTV (direct to video)...mada, ovaj film jeste na kraju tamo završio.


Režija: David A. Armstrong

Glume: Sean Faris,
                Ray Liotta,
               Michael Chiklis

Ova priča o pljački restorana koja je pošla veoma naopako kao da je izašla iz vremena Reservoir Dogsa i Pulp Fictiona, dakle u doba poslednjeg revival-a akcionog krimi filma pre nego što je sve potopio Titanik a potom i pulp superheroji. 




 Nažalost ovaj  film iz prošle godine jednostavno nije dovoljno dobar da pokrene bilo kakav novi trend. Doduše, to mu i nije bila ambicija. Niskobudžetan triler sa ekipom dobrih i jakih glumca (nema tu visokokalibrisanih zvezda ali svakako imamo na okupu jednu opaku ekipu u najboljem smislu te reči) dovoljno je zabavan i napet da nam drži pažnju tih nekih 90ak minuta. 




Šteta što ovakvih filmova nema više. O manama nekom drugom prilikom.



Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

28 March 2014


Muzika iz filma "Šest dana juna"


Ref. 2x
A kad te vidim ja
a kad te vidim ja
hteo bih da znam

I kad su rekli svi
rekli najlepša si
i kad su rekli svi
šta da kažem ja

Tvoje usne su šaputale nežno
kako svaka pesma ima kraj
tvoje usne su šaputale nežno

Ti i ja, ja i ti
veruj, sve ću ti oprostiti
ti i ja, ja i ti
moramo se uvek voleti

Ref. 2x

I zar su propale sve te godine
pa zar su propale
šta da kažem ja

24 March 2014

True Detective.  Moram priznati, da mi je drago da sam  pogledao ovu seriju (gotovo) u cugu jer tek sada,  googlujući recenzije  shvatih da je ona iz nekog, meni nepoznatog razloga, proizvela more nekakvih teorija o tome kako će se misterija razrešiti (slično kao što je Lost imao svoju virtuelnu dimenziju na netu koja se, pokazaće se, totalno razlikovala od onog što su nam scenaristi konačno priuštili).
























NASTAVAK NA https://www.bozzavampir.com/2018/09/25/true-detective-2014-prva-sezona/

22 March 2014

Režiser: Raoul Walsh

Glume:   James Cagney

                     Edmond O'Brien
                     Virginia Mayo
                      

O čemu se ovde radi: 

 Gangster (o kako divne starinske reči) Coddy Jarret (maestralni James Cagney), inače sadista i psihopata sa edipovim kompleksom, nakon krvave pljačke poštanskog voza završava u zatvoru. 


Ključna reč iz naziva filma:

Heat

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

Cagney




Ima li tu nešto zanimljivo ?

Ovde pričamo o filmskom klasiku. Nezaobilaznom lektirom za svakoga ko voli film. Kako biti originalan na temu o kojoj je već ispisano brdo zanimljivih tekstova... ovaj film se bre izučava u školama. Ali ajde da pokušam....barem da ukažem na neke, možda manje istaknute detalje. Napr. Raoul Walsh. Ovaj gigant američkog filma nezasluženo je u senci nekih režisera koji su radili (i stvarali) u to doba.  Pregršt režija (IMDB nam daje podatak o čak 139 !), različitih žanrova, Walshova kinematografija nam krije pravo filmsko blago. Za razliku od napr, Johna Forda koga su i tada smatrali velikim autorom i koji je snimao filmove nagrađene oskarima i za režiju i za najbolji film, Walsh je proglašavan samo korektnim zanatlijom. Tek kasnije, nakon završene karijere i kritika i javnost je počela da sa više uvažavanja posmatra njegovu filmografiju. A ona je stvarno impresivna... pomenuću ovde samo još tri  filma koja neizostavno morate videti: High Siera,They Died with Their Boots On,  Gentlmen Jim. 

Šta je dobro u ovom filmu ?

Nesumnjivo je uloga James Cagney ona po kojoj ljudi pamte ovaj film. Njegova rečenica 
"Made it, Ma! Top of the world!" je ušla u filmske anale


Šta je još dobro u filmu ?

 White Heat je i dalje, i nakon 60 godina, veoma interesantan film. Napr. interesantno je videti koju je tehnologiju tada koristila policija za utvrđivanje lokacija automobila na kome je bio zakačen odašiljač. 


Takođe, i dalje je Belo usijanje jedno uzbudljivo i napeto ostvarenje. Možda je tehnologija zastarela ali ovaj film to svakako nije.

Šta je loše u ovom filmu ?












Pogledajte ovaj kaksaderski poduhvat !!! Pa zar to može biti loše ?


Šta je još loše u ovom filmu ?




Ovo dvoje su loši. Mislim, takvi su im karakteri/likovi. Inače, i Virginia Mayo i nesrećni Steve Cochran (umro pod sumnjivim okolnostima u 48 godini života) su sasvim solidni u o ovom filmu.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?


Malo



Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

? Kakvog li glupog pitanja.


Vredi li ovo gledati ?


Ako još niste, što pre...i onda ga redovno uzimajte u normalnim dozama na svakih 4,5 godina.



Zaključak za kraj:

Klasik. Istinski klasik.


Na skali od (1-6) ocena: 5+



recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

20 March 2014

O.k. u ovom filmu na jednom mestu imamo


Ben Stilera
i

Metju Broderika
plus
pljačku koja se odigrava na vrhu ogromnog njujorškog nebodera

(koji ima i bazen na tom vrhu)



Ovaj film ima i Edi Marfija konačno u ulozi koja podseća na njegove najbolje dane


Pa kako je onda moguće da je Tower Heist jedan prilično negledljiv i pre svega dosadan film ? Scenario, režija ili to što se Edi Marfi praktično pojavljuje tek u četrdeset i nekom minutu filma ? A i to njegovo ludilo na ekranu kojim prostom oduva sve ostale likove ne traje dovoljno dugo i u završnoj trećini filma tokom same pljačke, koja bi po svim pravilima žanra morala biti najuzbudljivija, i on se utapa u prosek i dosadu...



 Ni totalne neverovatne, nerealne i nemoguće akrobacije prilikom pljačke ne pomažu da nam vreme brže prođe...naprotiv... prilično je mučno sve to gledati...


Režija: Brett Ratner
Glume: Eddie Murphy
                Ben Stiller
                Tea Leoni
                Alan Alda

Samo zbog Marfija ovaj plus na konačnoj oceni

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

recenzija: Biograf

18 March 2014

Ovo je film koji mnogo bolje "zvuči" nego što izgleda. Mislim, zar ne biste pogledali priču o grupi usamljenih planinara u nekim vrletima Škotske koji u tom bespuću naleću na skrovište/tamnicu iskopanu u zemlji u kojoj je zarobljena malena devojčica (bez vode i hrane)...i to još naše gore list ? Ne biste ? 





Ne biste pogledali akciju nabijenu adrenalinom, o   misterioznim tamničarima koji love i eliminišu jednog po jednog, nesrećnog alpinistu, poput nemoćne  srne, poput bambija ? (dobro, tačno je da ih love, ali onaj deo o adrenalinu i nije baš tako adrenalinski)




Ima negde u prvoj polovini filma scena kada naši jadni (preživeli) planinari raspravljaju o tome ko su ti što ih jure i zbog čega su ovu devojčicu te mrske ubice živu zakopali ovde, što bi rekli Škoti, bogu iza kilta. Kada jedan od njih iznese teoriju (koju neću otkrivati) da je verovatno devojčica oteta radi ucene (ups...) pomislio sam, ma daj, ovo je baš glupo...  




Film je niskobudžetan ali to ne može da opravda neveštu režiju i prilično amatersku glumu. Jedina koja vidno iskače od glumaca je Melissa George. Ona je o.k.

U rukama nekog boljeg režisera ovo je stvarno mogao ispasti ako ne vrhunski, onda bar podnošljiv triler. Ovako, sa rupama u scenariju u veličini kratera, neverovatno loše usnimljenim akcionim scenama i papirnatim likovima krajnja ocena nije mogla biti  veća.




Režija: Julian Gilbey

Glume: Mellisa George
                Alec Newman


Na skali od (1-6) ocena: 2


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 


16 March 2014

Ne znam... ovo je dečiji film po difoltu. Imamo ovde male ljude, slonove, igračke, majmune i čarobne pergamente...i mumije. Pa ipak, daleko je ovo od dečijih klasika...pa i tematski najsličniji (da ne kažem da mu je ovaj film pokrao osnovnu ideju) Jumanji je bolji od "Noći muzeja"... a ni za Jumanji ne možemo reći da je baš klasik.


















 Glavni junak, u već standardnom neurotičnom tumačenju Bena Stilera (koje mi, za divno čudo, nikada  nije previše smetalo), nema stalni posao, razveden je i ima sina  koga sve manje i manje viđa.





Zbog toga mu se učini kao idealna ponuda da postane noćni čuvar u muzeju. Ono što ne zna jeste da je ovaj muzej sasvim drugačiji od drugih. To će otkriti već prve noći.


Svake noći svi eksponati oživljavaju a njegova je dužnost je da nekako sve to organizuje i sačuva do jutra kada magija prestaje.






Dobro, ima ovde nekoliko baš smešnih fora, ali kao celina...blah...mada verujem da bi se ovo dopalo klincima. Evo još par slika... sasvim dovoljno da steknete utisak o filmu.
















i da ne zaboravim majmuna




Režija: Shawn Levy

Glume: Ben Stiller
               Robin Williams
               Carla Gugino



Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Biograf