DAJE SE NA ZNANJE:

16 February 2015

The Grand Budapest Hotel (2014)

Nisam nikada bio veliki fan filmova Wes Andersona ali priznajem da je ovaj veoma cenjeni reditelj od početka karijere furao svoj fazon. I to jasno prepoznatljiv.

U prethodnom pasusu (pre slike) izneo sam jednu ne baš 100% tačnu konstantaciju. Nisam gledao sve Andersonove filmove. "Rushmore" je bio o.k. (koliko me pamćenje služi) , "The Royal Tenenbaums" ne pamtim da su me nešto oduševile, naprotiv, dok sam kod "The Life Aquatik with Steve Zissou", priznajem, negde na početku zaspao i nikad ga nisam odgledao do kraja.

Pa opet, i ako nisam pogledao sve njegove filmove, mogu da izjavim da "The Grand Budapest Hotel" ima sve karakteristike kao i Andersonovi prethodni filmovi. Vizuelno je upečatljiv, glumi plejada kvalitetnih glumaca (neki od njih samo u kratkim epizodama) sa kojima je (mnogima) već sarađivao u ranijim filmovima i opet je u pitanju komedija.

U filmu glume i pojavljuju se: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody,
    Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Jason Schwartzman,Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson, Tony Revolori, Fisher Stevens...
a neke sam verovatno i preskočio.
Po vizuelnom stilu, Andersenovi filmovi liče na (Tim) Bartonove s'tim što bi, ako je Barton noć, Anderson bio dan. Jake, šarene boje, pun kolor spektar i razigrani i kadrovi i radnja.
 Uspeo je Anderson ne samo da izmašta svoj izmišljeni svet već i da nas putem filmske magije i tamo prebaci i da nam ga učini stvarnim...

Povremeno, "Grand Budapest" koketira i sa nekim ozbiljnim temama, poput fašizma, ali verujte, daleko je ovo od bilo kakvog bavljenja tom problematikom, niti je ovo satira na tu istu, temu.  Ono što je mana ovog, nesumnjivo pravog praznika za oči, jeste što u ovom ogromnom ansamblu ni sa jednim likom nismo stvarno emotivno povezani.
 Zanimljivi su nam ti likovi, ali realno, ni do jednog od njim mi nije bilo previše stalo. Takođe, ovo jeste komedija, ali opet, realno, nema tu nekih stvarno smešnih scena.

Ovo je kao veliki, lepo upakovan šareni paket koji krije jedan ipak običan poklon. Opet, sa druge strane, uglavno sam uživao  u ovom filmu te je možda zbog toga,kada sam ukapirao da me "na kraju duge" ne čeka kovčeg sa blagom, razočarenje bilo malo.


Na skali od (1-6) ocena: 4+

recenzija: Biograf