DAJE SE NA ZNANJE:

19 May 2015

Marvel pre Osvetnika : Iron Man 2 (2010)

Pripreme za "Osvetnike"  su se ubrzavale a nastavak najuspеšnijeg marvelovog hita bio je logičan i neophodan korak ka konačnom cilju. "Iron Man 2" osim znatno većeg budžeta imao je i veće ambicije. Za razliku od prvog dela gde se referenca na Avengers/S.H.I.E.L.D/Univerzum javlja tek nakon odjavne špice (post-credit) pojavom Nika Fjuria (Samuel L. Jackson) pa potom gde takođe, na samom kraju (pre odjavne špice) filma "The Incredible Hulk" Toni Stark ima mali kameo, "Iron Man 2" igra široko te je zaplet o s.h.i.e.l.d.u u suštini i glavni zamajac radnje.

Staroj ekipi filma dodati su Miki Rurke, Skarlet Johanson, Don Čidl i uvek šarmantni Sem Rokvel.
Uprkos svemu tome, "Iron Man 2" je daleko inferiorniji film od svog prethodnika i , u tom trenutku, i najgori produkt koji nam je marvelov univerzum podario.

Sve što je moglo da pođe naopako ovde, na sreću, nije. Nije sve ali jeste veći deo. Negativac Ivan Vanko od početka ne zna šta će sa sobom, sa nama i sa Ajronmenom. Minutaža Mikija Rurkija je značajna i on, u okviru onoga što su mu scenaristi podarili, solidno obavlja svoj glumački posao, ali...šta su mu to scenaristi ponudili...


Vanko postoje interesantan tek pri kraju filma ali ni tada dovoljno upečatljiv kao pretnja. Pokušaj kreiranja dva negativca uvođenjem lika Džastin Hamera, konkuretskog proizvođača oružja Starkovoj imperiji, obilo se o glavu scenaristima (mada, najviše su nastradali gledaoci) jer su oba ispali njanjavi.

Dosta vremena nam (od)uzima, neintersantna priča o "misterioznom planu" agenata S.H.I.E.L.D.a a Nataša Romanof aka Black Widow (Skarlet) je uglavnom dosadan lik...do one akcije pri kraju.
U stvari, ta akciona scena je jedna od retkih stvari po kome pamtim ovaj film.

I Gvinet je ovde imala značajniju ulogu. Ne glumi samo damu u nevolji. I tu je i glavna mana "Iron man 2". Puno je tu babica tj. paralelnih priča a da dete ne ispade kilavo. Najmanje u ovom Ajronmenu ima pravog Arjomena.

Režija: Jon Favreau
Glume: Robert Downey JR.,Sam Rockwel, Mickey Rourke,Gwyneth Paltrow

Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Biograf