DAJE SE NA ZNANJE:

12 June 2015

(1000) 988: Duel at Diablo (1966)

Ništa revolucionarno i nezaboravno u ovoj kaubojštini nema ali "Duel..." je sasvim zabavan film. Jedan od niza takvih koje nam je nekada Holivud isporučivao u izobilju...
1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:


Sidney Poiter. Njegov prvi vestern. Upravo mu je saradnja sa režiserom  Ralph Nelsonom tri godine ranije donela oskara za sentimetalno-prosvetiteljske "Ljiljane u polju" "Lilies on the Field"


2.  A  gledali smo ga :  

 James Garner. Ipak je on glavna zvezda ovog vesterna. Nakon velikog uspeha koji je doživeo sa vestern tv serijom "Maverik" bio je ovo njegov povratak u sedlo...i to bukvalno.


3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Nema šanse da film koji počne  sa ovakvim "cepanjem" filmskog platna ne odgledate do kraja. Barem da bi ste videli šta su smislili za odjavnu špicu.4. Dvougao:

dobro/loše:  Jess (James Garner) spašava Elen (Bibi Anderson) od opakih Apača i vraća je njenom otuđenom mužu. Jess je čovek sa misijom. Pokušava da otkrije ko je ubica njegove komanči supruge a ključna informacija se nalazi u tvrđavi/gradiću Končo. Ubrzo svi, iz različitih razloga, u vojnom konvoju se upute u taj Končo...a na tom putu čekaju ih Apači. Ponosni i ljuti.
Kao u svim dobrim vesternima priča je ovde veoma ekonomična. Umesto potencijalne drame o položaju žena pod kaubojima (i indijancima) "Duel at Diablo" standardnim (za vestern)  "trikom" veoma brzo menja tempo i od "road filma" pravi "film opsade" a  naše protagoniste primorava da se bore za goli život. U toj borbi svako od njih će izabrati stranu (i sudbinu) i svako od njih će putem svojih dela pokazati kakvi su im u stvari karakteri.

Osim čvrstog scenarija i režije potrebno je pohvaliti i solidnu fotografiju. U stvari, kada toliko dugo niste pogledali neki (dobar) kaubojac i ovakvi, relativno prosečni produkti svoga doba, pravi su melem za oči (i to za oba moja plava).5. Šta bi bilo kad bi bilo:
  Ko bi rekao da će samo četiri godine kasnije Ralph Nelson snimiti svoje ultimativno remek delo, potresnog i nezaboravnog "Plavog vojnika" . Mada ni u "Duelu at Diablo" indijanci nisu tretirani u potpunosti crno belo ništa nije nagoveštavalo da će nam Nelson prikazati surovi genocid koji je izvršen na američkoj teritoriji protiv njihovih prvih stanovnika


  Režija: Ralph Nelson
  Glume: James Garner, Sidney Poiter, Bibi Andersson,Dennis Weaver


Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 


* 1000 jeste lista ali nije top lista i filmovi nisu složeni ni po kom redosledu osim nasumičnog