DAJE SE NA ZNANJE:

18 June 2015

Wayward Pines (2015-?) (polovična recenzija)

Prilično je naporno gledati prvih nekoliko epizoda ove serije snimljene po trilogiji Blake Courch. Previše je tu već dosta viđenih i prežvakanih stvari iz nekih ako ne i uvek boljih onda bar mnogo ranije stvorenih filmova,serija,stripova,romana,pesama i 'ranja... Ipak, tu je i ta famozna peta epizoda. Da li je, ako ne i odlična onda sigurno  do sad ponajbolja, peta epizoda "Wayward Pines",  stvarno i najava da će Pines možda postati TV produkt koga ćemo se rado sećati ?

Kada znamo da je producent serijala gospodin M. Night Shyamalan  "Wayward Pines" vas odmah mora asocirati na njegov "The Village" koji se bavi izolovanom zajednicom okruženom šumom (i misterioznim stvorenjima) a čudno ponašanje stanovnika napr. liči na ono iz kultnog i odličnog  (originalnog) "The Wicker Man". Da ne pominjem staru dobru "Zonu sumraka" ili, ne toliko poznat, ali takođe kultni TV šou iz davne 1967/68 g.  "The Prisoner"

Doduše, oni koji se po prvi put susreću sa ovakvim paraonoično/šizofrenim materijalom, nesumnjivo će uživati i u početnim epizodama.

 Poseban šmek daje "all-star" kasting tako da Matt Dillanu pomažu (ili odmažu) i Terence Howard,Julliete Lewis ili napr. oskarovka Mellisa Leo.

 Drugi mamac svakom gledaocu jeste informacija da je u pitanju ograničen TV projekat koji će u svojih10 epizoda, kako je obećano, u potpunosti zaokružiti priču.  To je  omogućilo autorima da se sa ovom jakom glumačkom postavom (ali i publikom) lepo poigraju pa neki od naj (glumačkih) aduta završe veoma brzo (i prilično krvavo) svoje učešće i boravište u gradiću pod imenom Wayward Pines.

Sa druge strane, da nema ove pete epizode koja nam, navodno, razotkriva glavnu misteriju "mestašca u kome je kao u raju", ja bih definitivno napustio ovaj "brod". Ovih vrhunskih 45 minuta TV zabave donosi nam pravu prekretnicu i što bi se ono reklo "nakon nje, više ništa neće izgledati isto". Otkriće*, šta se krije iza zidova je dovoljno neočekivano, originalno i surovo, da mogu slobodno reći da serija tek sada, na polovini, započinje svoj pravi život. Nadam se da će taj novi, ako ne i "Bolji život", biti bar jednako uzbudljiv i efektan kao ova poslednja epizoda koja nosi inače veoma jednostavan naziv "The Truth"

* Ono što mi kaže jedan od čitalaca trilogije (a ja ovde prenosim) jeste da se to 'otkriće'  originalno u romanu odigrava već negde na polovini prve knjige. E moj ŠajAmalane Najt M., morao si to da nam  u seriji prikažašeš mnogo ranije...a ne da neki pobegnu glavom bez obzira...ili  bez glave....


pozdrav
DeHičkok