DAJE SE NA ZNANJE:

28 October 2015

U susret Halloween-u: Engleski duhovi (part 1):The Woman in Black (2012)


Priznajem, ovo je prvi film u kome gledam Hari Potera. I to sada kada je porastao. Nije loš ovaj Danijel Redklif. Doduše, kao i sam film, ni njegova uloga nije previše upečatljiva.
Ako ništa ne vidite u ovom mraku sami ste krivi...upalite bre svetlo !

Režija: James Watkins
Glume: Daniel Radcliffe
             Claran Hinds
             Janet McTeer


Ovo nije inače prva reinkarnacija "žena u crnom". Prvo je snimljen (dosta hvaljen) TV film negde krajem osamdesetih (čuči mi, leži mi ili kako se već kaže, negde na nekom prašnjavom DVD) prošlog veka.
 Za popularnost ove žene što voli da plaši decu zaslužna je jedna druga žena, Susan Hill koja je napisala ovaj gotski roman 1983 godine. Žena u crnom bi bila samo jedna od običnih žena u crnom da nije u pitanju osvetoljubivi i nadrndani duh koji osim  što obožava da plaši,  tu istu dečicu i "odvodi" sa sobom...a put sa njom vodi putem smrti....brrrrrrr......

Smešten u englesku provinciju početkom dvadeseteg veka, "The Woman in Black" nam donosi priču o mladom advokatu koji po nalogu svoje Londonske firme dobija zadatak da popiše zaostavštinu njihovog klijenta, pokojne Alice Drablow. Njeno imanje krije tajnu "Žene u crnom" i prokletstvu koje traje nekoliko decenija i zbog koga su žitelji u strahu za svoje mlade potomke.

Korektno je ovo snimljen,režiran,odglumljen film. Sa druge strane "Žena u crnom" pati od svih onih nedostataka zbog kojih nisam previše ljubitelj priča o duhovima (a zbog čega ti duhovi odmah ne srede svoju žrtvu kada su toliko moćni nego tu 90 minuta maltretiraju i njega i nas gledaoce...ta prozaična "pravila ponašanja" duhova u tim ostvarenjima me posebno iritiraju. Mislim, valjda ja kao osvedočeni i dokazani duh najbolje znam kako se stvarno ponašaju duhovi ?!!!).

Oni koji preferiraju strašnije horore neka zaobiđu ovaj film. Tinejdžerke i klinci odrasli na "Hari Poter" filmovima naći će ovde dovoljno zabave ali ni ljubitelji gotskog horora neće previše požaliti.

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka