DAJE SE NA ZNANJE:

02 November 2015

Endeavour (2012-?)

Na talasima uspeha "Luisa", a pod okriljem nikad prežaljenog "Morsa", 2012 je pokrenuta serija o mladiću sa čudnim imenom Endeavour. I pogodite ko je taj Endeavour.

Shaun Evans kao mladi Mors
I  "Luisa" sam "teškom mukom" (znam,znam kako ovo zvuči) odlučio da pogledam jer mi se nije nimalo dopadala ideja da neko iskorišćava uspeh Morsa radi jeftinih komercijalnih razloga. Činjenica da se "Luis" pokazao zapravo kao veoma dobra serija me je dodatno uveravala da onda mora da je ovaj "Endeavour" promašaj, jer, jel'te, nema šanse da i treći put ubodu zlatnu žilu na istom mestu.

 Ali pedantni Englezi ni ovog puta nisu omašili i "Endevaour" je u svoje trenutno dve sezone postao jednako kvalitetan bar kao "Luis" ako ne i čak interesantniji.

Nekoliko faktora je uticalo na uspeh ovog projekta. Angažovana je ekipa koja je već radila na "Luisu" (tačnije Russel Lewis koji je kreator "Endeavour"a je zaslužan  za neke od najboljih epizoda "Luisa"),  autor  Morsa Colin Dexter dao je svoj blagoslov i verovatno najvažnije, pronađen je glumac Shaun Evans koji je svojom ubedljivom interpretacijom mene (a vidim i publiku/kritiku) uverio da on ne može biti niko drugi već mladi Mors.

Apsolutna preporuka za ovih ukupno 9 slučajeva/filmova/epizoda sa Endeavour Morsom. Jedva čekam treću sezonu koja nam stiže tamo negde u 2016 godini...

Na skali od (1-5) ocena: 4+

recenzija: Biograf