DAJE SE NA ZNANJE:

31 January 2015

Ono što je nekada kod nas bio Zoran Čalić  danas je u Americi Seth Rogen i njegova ekipa. I kao što se i Čaliću  tako se i Rogenu poneki put omakne pokoji čak i pristojni film. "Neighbors" to svakako nije ali je zato, kao što su Čalićeve "Žikine dinastije" nekad davno poharale naše bioskope, i "Susedi" te daleke 2014 godine pokorili američke.



RežijaNicholas Stoller

Glume:  Seth Rogen
              Zac Efron
               Rose Byrne
                      
O čemu se ovde radi: 

Mlađi bračni par sa još mlađom bebom upravo započinje život u svom novom domu kupljenom na kredit vezan za švajcarske franke. Ubrzo im se u susedstvo doseljava mladi predsednik udruženja banaka koji svakodnevno pravi žurke dok franak svakim danom sve više luduje. Pritisnuti bezobzirnim odnosom svojih suseda i nemarom države koja ih ne uzima u zaštitu okreću se jedino preostalom izboru a to je snimanje filma koji će im doneti brdo para i tako otplatiti i ovaj i sve buduće kredite. 

Ključna reč iz naziva filma:

'bor


Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

Šit.


Ima li tu nešto zanimljivo ?

Možda bi bilo da je scenario bio sličniji onome što sam napisao tamo gore. Umesto toga, ovo dole
je "zanimljivo"



Šta je dobro u ovom filmu ?

 Dobro je što traje samo 97 minuta.

Šta je još dobro u filmu ?

 Ima tu ta jedna fora. Baš je bila smešna. Ha,Ha,Ha... ne sećam se više kako je išla ali znam da su na početku bili 'urac, 'ovno i 'ička i da je 'urac pobedio. Zar ovo nije smešno ?


Šta je loše u ovom filmu ?

 Sve




Šta je još loše u ovom filmu ?

I tih 97 minuta je predugo. Kada u filmu koji nema priču,sadržaj,pamtljive likove i koji se sastoji od niza nepovezanih skečeva koji su uglavnom na prvu i najnižu loptu a još i nisu smešni već dosadni, kada   dakle u jednom takvom ostvarenju i jedna, do tada, uvek solidna Rose Byrne izgleda kao da su je pokupili oni iz Bang Brosa i ubacili u film kao kompezaciju za prethodni snimljen film u njihovoj produkciji.


Postoje li bolji filmovi od ovog ?

 Kažem ovo teškog srca, ali čak je i "Intervju" bolji. On bar ima, kakvu takvu, priču.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

  Na moju duboku nesreću i tugu, jož težeg srca, a uprkos odlučnim koracima u pravcu reformi i fenomenalnom uspehu koji je ovaj film ostvario na blagajnama širom sveta, moram priznati da ima i gorih i do njega. I to ne mali broj.

Vredi li ovo gledati ?

   Ne, apsolutno ne. Možda ako volite Zaca

ali ovo podrazumeva i da ga noću sanjate..

Zaključak za kraj:

Fuck,fuck,fuck....



Na skali od (1-6) ocena: 2-



recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

28 January 2015

Kada spojimo Edgara Alana Poa, italijanski GIALLO, muziku Bruno Nicolaia i neizbežnu Edwige Fenech dobijemo upravo ovo:



RežijaSergio Martino

Glume:   Luigi Pistilli
                Edwige Fenech
                Anita Strindberg
                      
O čemu se ovde radi: 

Pisac (propali) Oliverio organizuje na svom imanju zabave na kojima su glavni gosti njegovi prijatelji ali i pripadnici obližnje hipi komune. Glavna zvezda ovih zabava je njegova supruga Irina (Strindberg) nad kojom se Oliverio bezdušno iživljava i ponižava. Kada se desi ubistvo devojke/ljubavnice sa kojom je Oliverio bio u vezi on postaje i glavni osumnjičeni. 

Ključna reč iz naziva filma:

Toliko je dugačak naziv ovog filma da mi je veoma teško da izdvojim samo jednu reč...
ali ipak:

Il

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Mačka

Ima li tu nešto zanimljivo ?



Nešto ? Svašta. Sergio Martino je režiser i dovoljno je pogledati samo njegov opus koji je ovde već prikazan (i ovde i ovde a bome i ovde). Edwige Fenech je uvek vredna gledanja, o Strindbergovoj lepoti sam već pisao, a muzika Bruno Nicolai je ne toliko upečatljiva (mada jeste odlična) koliko je prilagođena baroknom/gotskom stilu/atmosferi filma.







Šta je dobro u ovom filmu ?

 Inspirisan delima Edgara Alana Poa "Your Vice Is a Locked Room and Only I Have the Key", na nivou ikonografije i određenih motiva, se svakako može tumačiti kroz Po-ov univerzum. Vizuelno, film je prelep, ali na to nas je već navikao Martino svojim radovima pa ovo ne predstavlja nekakvo iznenađenje.

Šta je još dobro u filmu ?

 Lepotica Anita Strindberg ovde dokazuje da je bila i talentovana glumica, a njen lik, gotovo do ludila dovedene žene (savremenim rečnikom rečeno "žrtve nasilja u porodici") je snažan i ubedljiv.




Šta je loše u ovom filmu ?

 Nećete verovati ali Edwige Fenech. Ne, nije dobra Edwige  svojom glumom kriva. Jednostavno njen lik, koji se pojavljuje negde početkom druge trećine ovog giallo klasika, kao da je ubačen iz nekog drugog filma. Ona je svojom pojavom (kao neka dalja rođaka, Oliverio joj dođe, ako se dobro sećam,teča ?) zadužena da sludi mladog i naivnog komšiju, inače motoristu/motor-džokeja), da smuva izgubljenu Irenu, ali i da zaludi svog teču.
 Fenech svakako svojom pojavom ume da izazove svakakve vrste ludovanja ali ovde mi nedostaje još nešto osim njene pojave da stvarno poverujem u ovakve (prebrze) reakcije naših tragičnih* protagonista.





*tragičnih u smislu svojih sudbina, ništa ovo nije bilo ironično


Šta je još loše u ovom filmu ?

Zaplet. Tačnije rasplet. Mada i samim svojim nazivom Martino aludira na svoj prethodni film "Lo strano vizio della Signora Wardh" (sa gotovo istovetnom ekipom kao i ovde) koji je pravi primer gaillo "tour de force"  raspleta i preokreta raspleta sa raspletom u preokretu raspleta raspleta, ovde taj rasplet  ne deluje previše utemeljen u samoj priči i nije me, što bi se reklo,"kupio". Mada, sama završnica završnice sa mačkom je fini "touch" koji, osim na Poa, aludira i na jedan film koji je snimljen godinu dana ranije, a o kome ste mogli čitati ovdeNije ni "Lo strano vizio della Signora Wardh"  imao nekakav logičko/realno/naučni dokazan završetak ali u njega sam jednostavno verovao.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?


Postoje li lošiji filmovi od ovog ?


Vredi li ovo gledati ?

   Mnogima/nekima je ovo najdraži Martinov film. Poštujem to. Mene nije ni oduševio ni razočarao. Mada, kada na samom  početku ima ovakvu scenu




očekuješ mnogo više od njega. Sve u svemu, vredi pogledati. Zbog mnogih, već predočenih, razloga. One druge otkrijte sami.


Zaključak za kraj:

Da bi ste u potpunosti razumeli giallo i zbog čega je on tako zanimljiv i specifičan žanr ovaj film predstavlja  jedan od neophodnih ključeva za razrešenje te misterije.



Na skali od (1-6) ocena: 3



recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

26 January 2015

Danas. Samo ovde. Kao da ju je napisao onaj stari Bora iz one stare Čorbe. A nije. Prava pesma za ovo vreme. Nažalost.

muzika i tekst - Nikola Cuturilo 
aranzman i produkcija - Pedja Milanovic
dizajn - Jelisaveta Tatic Cuturilo
rezija - Stevan Filipovic


NEKO KAO JA


U PEKARI JEDNOG JUTRA

VRATIO SAM KVARAN JOGURT

A NI BUREK NIJE BIO

BOG ZNA STA



CEKAO SAM NA TROLEJBUS,

DESIO SE PREKID STRUJE

AL' CE SOFER DA SE PSUJE,

CIM SE POJAVI



NASAO SAM NEKU STAMPU

I USPUT CITAO ZA DZABE,

GDE SU KURVE I BARABE 

BILE PROSLU NOC.



STIGO SAM NA BIRO RADA,

SA SALTERA ZENA BRADA

MRSTILA SE JER JA NE ZNAM 

DA JE PAUZA!



VISE NE ZNAM DA SE LJUTIM,

KO OD LOSEG FILMA SMOREN,

NAJBOLJE JE KADA CUTIM,

JA ZA OVO NISAM STVOREN.



GLEDAO SAM U RACUNE

NEPLACENIH RUKE PUNE

KOG' DA ZOVEM KO JOS DRZI 

IZNAD VODE NOS



OPASNO SE BEDA PENTRA

GUZVA KOD URGENTNOG CENTRA

SUBOTA JE 

PA SU SPORTSKE PRIREDBE



DILERI SU OKO SKOLE

DJACI TURBO DZIHAD VOLE

VECNE ISTRAGE U TOKU, 

A JA SEM V KURCU



OPASNA JE HEMISFERA

U TOM CARSTVU AMATERA

NEDAO TI BOG DA NESTO

ZNAS DA URADIS



NE ZAMERI MAJKO ZEMLJO

STO TI BOLJE NA ZNAM DATI

EVO MENE MOZES MIRNO

SVOJIM KOPILETOM ZVATI



ZA HIPNOZU NOVE VRSTE

SKLOPIO JE COVEK PRSTE

GLUVA BUKA USHICENJA

I APLAUZA



STAROG KERA U MOM LIKU

TESKO UCIS NOVOM TRIKU

ZA MARGINU NEMA KLJUCA

NI KALAUZA.



JA NE ZELIM DA SE PREDAM

JA SAM VERNIK OPTIMIZMA

JA U BOLJE SUTRA GLEDAM

TU SA IVICE LUDIZMA



LAVOVI SU U EGZILU

SAD HIJENE KOLO VODE

IL' SI LOVAC, IL' SI MESO

IL' NEKO KAO JA !





24 January 2015

ITV (to je ona TV kompanija u Engleskoj koja nije BBC) nam je 2009 godine ponudila moderno viđenje slučaja najpoznatijeg svetskog serijskog ubice, Džeka Trboseka. U stvari, ništa tu nije bilo previše originalno. Neko (nešto) počinje da ubija žene u Whitechapel-u, onoj istoj četvrti kojom je harao Trbosek pre nekih stotinak godina, a novoimenovani inspektor DI Chandler (Rupert Penry Jones) poslat je u policijsku (Whitechapel) stanicu da istraži prvi zločin.


Kako broj žrtava raste tako i raste uverenje da je sve ovo na neki, naravno uvrnuti, način povezano sa originalnim kasapinom iz 19 veka čiji pravi identitet i dalje ostaje misterija. Veliku pomoć istrazi daje lokalni čudak koji je stručnjak (i pisac nekoliko knjiga) za Džej Teja (Dž.T. od mila) koji ubrzo postaje i osumnjičeni.
Kao što rekoh nije ovde bilo ništa do sada već neviđeno ali onima koje je misterija Dž.T. oduvek fascinirala (poput mene na primer i za primer) svaka verzija i varijacija na tu temu biće uvek  zanimljiva. Prva sezona "Whitchapela" bila je interesantna, slučaj dovoljno grozomoran i ozbiljan, sa nekoliko tipičnih britanskih crnohumornih "pasaža".


Razjašnjenje misterije nije donelo jednako zadovoljstva kao i gledanje priče do tog završnog dela prve sezone ali, sve u svemu, beše ovo pristojna serija. A onda su odlučili da snime i nastavke.

I dok je druga sezona i bila podnošljiva jer se bazirala na jednom, takođe legendarnom, slučaju iz britanske krimi "franšize" (braća Krej ovog puta) treća a naročito, završna, četvrta donela je rapidno pogoršanje i ideja i realizacije istih. Kada znamo da je i originalna prvobitna sezona bila daleko od savršenosti onda je pad koje su donele naredne još strmoglaviji.

U toj, pokazaće se poslednjoj, sezoni uvedene su i nekakve, navodne, mračne nadprirodne sile, kojima pokušavaju da objasne teoriju (kreiranu u samoj seriji) o korenima zločina na pločnicima Whitechapel-a. Na sreću (ili nesreću) nikada nećemo saznati da li je ova obećavajuća serija stvarno zakoračila u "Zonu Sumraka" jer je 2013 godina otkazana.
  Nekada je jednostavno bolje odustati nakon dobre sezone ako već nema materijala za nastavke. Pitam se da li će, trenutno aktuelna, ITV druga sezona mega uspešnog Broadchurcha biti samo potvrda prethodnog zaključka.

Na skali od (1-5) ocena: 2*

*prva sezona ima solidnu trojku (3) kao ocenu


recenzija: Biograf


22 January 2015

I dok niko ko je pogledao originalnog policajca robota iz (za Holivud) (pre)daleke 1987 godine ne bi mogao reći da je taj film dosadan, ovaj novi rimejk, osim što je često dosadan, istovremeno je u nekim trenucima mrtvo ozbiljan...tačnije, više mrtvo...nego ozbiljno.

Režija: Jose Padilha

Glume: Joel Kinnaman
                Gary Oldman,
               Michael Keaton



Ako ipak, pokušamo da zaboravimo original, možda...rekoh samo možda...ovaj produkt iz 2014 godine možemo posmatrati kao (dobar?) pokušaj da se trenutnom holivudskom mejnstrim SF/blokbaster filmu doda  doza društvene angažovanosti. Sam početak, prikaz operacije futurističkih dron/robota koji eto, "čuvaju" mir na bliskom istoku (jer ti roboti su svuda "dobrodošli" osim, avaj, u demokratskoj Americi u kojoj nekakav Drajfusov zakon brani postavljenje robota na ulice) bio je, pokazaće se, i najzanimljiviji, najoriginalniji deo filma. 

 Kada nakon Samuel L. Jacksona, koji je ovde Novak (ali ne Đoković), popularni anti-narodni i pro-korporacijski TV voditelj (ali ne i teniser),  pređemo u ostatak filma, shvatamo da je čitav onaj pokušaj trajao nekih 5 minuta. Sada smo već u klasičnom/prosečnom akcionom SF "spektaklu" koji relativno verno prati originalnu priču o policajcu koji teško nastrada u atentatu a zatim se uz pomoć OmniCorp korporacije vrati na ulice Detroita u vidu Robokapa (Robocop).



 Satira je ovde maksimalno ublažena, akcija (i nasilje) cenzurisano, a crnohumorni elementi iz Verhovenog "Robokapa" su ovde zamenjeni referencama na "Čarobnjaka iz Oza" (Limeni) i "potresnim" trenucima koje prate Robokapovu odiseju od robota sa emocijama do robota bez emocija pa opet  robota sa emocijama. 
 Što se tiče glumaca, Joel Kinnaman je solidan, Gary Oldman uspavan, a neko je morao reći Michael Keatonu da on u ovom filmu glumi glavnog negativca.
Prvi Robocop je imao budžet od 13 miliona $ i zaradio je gotovo pet puta više (53 mil). Ovaj novi ima frapantnih 100 miliona $ utrošenih u nešto (zar stvarno toliko košta CGI ?) što se toliko i ne primećuje na ekranu a zaradio je gotovo isto (58 mil.) kao i prethodnik iz 1987 godine. Nažalost, to nikako ne znači da će nas Holivud poštedeti rimejkova i ributova...

Original sam gledao poslednji put pre nekih desetak godina ali i dalje sam apsolutno uveren da je od ovog pobačaja iz 2014 godine bar dva puta bolji. Zbog toga i ova ocena za kraj. 


Na skali od (1-6) ocena: 2+

recenzija: Biograf


20 January 2015

"The Big Year" je poslednje glumačko ostvarenje na tzv. velikom platnu, legendarnog Stiv Martina. Snimljen, sada već daleke, 2011 godine okupio je reprezentativnu ekipu komičara u kome su još i Owen Wilson i Jack Black.
Osnovni problem i verovatno glavni razlog neuspeha na blagajnama ovog filma je u prostoj činjenici što ovo, jednostavno, nije komedija. I ne samo da ovo nije komedija, već samo drama sa,eventualno/uslovno, elementima komedije, nego su marketinški geniji ljudima predstavili ovakav trejler


Ovaj trejler nema nikakve veze sa filmom. Mislim, jesu to kadrovi iz "Velike godine" ali verujte mi, daju totalno lažnu sliku. Nemojte brinuti što reklama, koja se, kao, sastoji iz naj urnebesnijih delova, nije nimalo smešna... ovo nije, ponavljam, nije komedija.

Dodatnu zabunu publici odmah na početku unosi i glas pripovedača (čujemo ga samo u off-u) koji pripada takođe čuvenom komediografu Ser  Džon Klizu  (ser je sir tj. titula a ne omiljena hrana miševa i Francuza).


Režija: David Frankel

Glume: Steve Martin
               Jack Black
              Owen Wilson

a glume i Angelica Huston, Jobeth Williams, Rosamund Pike....




Dakle, onda, o čemu se ovde radi ? O tri ljubitelja ptica.  Mlađi programer (Blek), srednjovečni građevinski preduzetnik (Vilson) i stari iskusni biznismen (Martin) kreću u Big Year. Verujte, tek kada sam odgledao film, saznao sam da stvarno postoji taj Big Year, takmičenje u "brojanju" ptica koje se odvija u toku jedne kalendarske godine. Mislio sam da je to samo izmišljen mekgafin za potrebe filma (koji je inače snimljen po istoimenom romanu). 


 Za tih godinu dana, svaki od naših junaka će doneti važne životne odlike i proći kroz različite situacije zbog kojih će promeniti svoje poglede na svet, odnose sa drugim (bliskim) ljudima. Lepo ovo zvuči, zar ne ?



Nažalost, sva ta dešavanja su prikazana na jedan prilično ravan, plitak, nezanimljiv način, pa osim lepih kadrova i relativno gledljive priče (glavni razlog što, uglavnom, i najgore američke produkte možete odgledati do kraja taj što su pristojno upakovani) "The Big Year" ne pruža ništa više. Prava je šteta što ovakva glumačka postava nije iskorišćena za neki bolji scenario jer se više neće pružiti slična prilika.


O plastičnim operacijama i "voštanoj" transformaciji Stiva Martina već smo pisali. Zato ovde slede samo par fotografja








Na skali od (1-6) ocena: 3


recenzija: Biograf

18 January 2015

Tenesi bend koji postoji još od 1994 godine. Do sada, samo četiri albuma.
Debitovali su za veliki Universal pre jedne decenije da bi, nakon "nesuglasica" sa tom izdavačkom kućom, svoj sledeći album objavili u sopstvenoj režiji. 

Ovde ih slušamo u zaraznoj pesmici "This Disorder" sa njihovog poslednjeg albuma iz 2013 godine. Još jedna numera koja nije postala hit. Nije ni čudo kada se preporuke za njih pojavljuju na  opskurnim mestima poput ovog bloga.







Pozdrav
Peca Zombi

17 January 2015

part I je ovde


Bila je tako lijepa...
U dva će čistači odneti đubre...
Kao ptica na mom dlanu skakućeš...
Piši mi (veliki) brate, piši mi fratello...

14 January 2015

Igrao je nisam, ali, kažu znalci, "Silent Hill" je doneo revoluciju u "survival horror" žanru igrica. Ovaj Konami produkat se pojavio 1999 godine i na različitim platformama (od početnog Sony playstation pa evo ih na Xbox 360) ga ima u nekih desetak reinkarnacija, od zvaničnih nastavaka, preko origin produkata do različitih spin-off-ova.
 Njegov glavni rival je, opet oni isti znalci kažu, serijal igrica Resident Evil. Nisam ni tu igricu igrao (ja sam više Jet Set Willy, Match Day,Fifa, Half Life...znači, do te 1999 nisam ni dobacio) ali u jedno sam siguran. "Resident Evil" je imao daleko uspešniju filmsku odiseju.



Režija: Cristophe Gans

Glume: Radha Mitchell
             Laurie Holden
             Sean Bean


To naravno ne znači da je "Resident Evil" išta bolji od "Silent hill-a" kada govorimo o filmovima.
Osim što izgleda fenomenalno (verujem da je Gans pogodio taj vizuelni identitet igre) što i ne treba da čudi jer je u njega uloženo nekih 50 miliona $, "Silent Hill" je užasno glup film.  Nemam ja ništa protiv da karakteri poneki put reaguju naivno, ponašaju čudno, postupaju neinteligentno, ali samo u slučajevima kada mi je do tih karaktera i stalo.

Kada na ovo dodate i loše CGI efekte monstruma (kao da su izašli iz neke igrice...iz 1999 godine), lik Sean Beana koji služi, po svemu prikazanom, samo da popuni vreme od ovih napornih 130 minuta, i činjenicu da je scenario potpisao ukleti Roger Avary, a da je, nešto bolji, prethodni film francuskog autora Gansa "Pakt sa vukovima" patio praktično od istih problema, ne čudi donja ocena




Na skali od (1-6) ocena: 2+

recenzija: Biograf

08 January 2015

Entoni Perkins je oduvek imao problema sa ženama. 
Ovde će upasti u prilične nevolje jer se zatreska u neodoljivu srednjoškolku. Kada na to dodamo da  je upravo pušten iz zatvora/ludnice/sanatorijuma a da mu razigrana imaginacija i  svet fantazija na neki način služe kao utočište od surovog sveta, situacija postaje dodatno komplikovana.
Upravo će zahvaljujući toj svojoj mašti,Denis Pit (Entoni Perkins)   uspeti da zavede, na izgled, naivnu Su Elen Stepanek (Tjuzdej Veld), tinejdžerku koja živi sama sa majkom, i kojoj avantura sa misterioznim novajlijom u gradu, otvara nove vidike.
 Započet kao neka vrsta romantične, doduše malo iščašene, komedije, "Pretty Poison" ubrzo kreće mračnom stazom koja nas vodi ka katarzičnom završetku.
I mada je zaplet sasvim pristojan, sa vrcavim i intelgentnim dijalozima, a režija takođe solidna, najveće blago ovog filma je nesumnjivo pojava Entoni Perkinsa koji dominira ekranom. Njegova harizma i glumački dar ovde vas prosto zakuca za sedište i gotovo magijski vas prenese u svet Denisa Pita tih devedesatak minuta koliko ovo ostvarenje traje.
Duh Normana Bejtsa oduvek je pratio karijeru Entoni Perkinsa. Ta, nesumnjivo, životna uloga  nažalost, osim slave, nije donela i  filmografiju kakav je njegov talenat zaslužio. "Pretty Poison" kome je samo malo nedostajalo da postane pravi klasik,svojom jasnom ironijskom postavkom između glavnih aktera (a naračito imajući u vidu "Psiho") na svojevrstan način pokazuje Perkinsov odnos prema tipizaciji uloga u kome su ga pokušavali ukalupiti. Ipak, 15 godina kasnije, 1983,  vratiće se Normanu Bejtsu.



Režija: Noel Black

Glume: Anthony Perkins
             Tuesday Weld
             Beverly Garland

Na skali od (1-6) ocena: 4-


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka