DAJE SE NA ZNANJE:

31 May 2015

Šta uraditi kada vam supruga umre na porođaju a nedugo zatim otkrijete da ste sterilni i da dete nije vaše ? Možda da krenete u ubilački pohod na sve trudnice...


RežijaStelvio Massi

Glume: Francis Matthews ,
Pascale Rivalult ,Howard Ross
                      
O čemu se ovde radi: 

Novinar Giorgio se vraća sa službenog puta i hita domu svome, domu voljenome... jer tu ga čega draga koja se porađa. Kad tamo, u kućnim uslovima, zbog hitnosti, porođaj obavlja porodična prijateljica doktorka Lidija, ginekolog u lokalnoj bolnici. Čekaju ga tužne vesti. Operacija uspela, pacijent umro. Ali barem je beba živa. Smeštena je (beba) na odeljenju za nedonoščad. U inkubatoru, jadničak.
 Naravno, pošto je u pitanju giallo, ono što sledi nije priča o samohranom ocu koji odgaja svog sina jedinca jer, kako će se ubrzo ispostaviti, on tom detetu i nije otac. Naime, Giorgio je sterilan. Još jednom je Lidija "odgovorna" za ovu vest. Giorgio će tu informaciju otkriti kada se dokopa svog zdravstvenog dosijea koji je ležerno ostavljen na njenom radnom stolu.

Kao šlag na torti, uskoro se pojavljuje tipični giallo serijski ubica koji ovog puta na zub (i nož) uzima trudnice. Ne brinite,  nisu mu na meti one u devetom mesecu, već one tek "začete", one koje vole da se tuširaju i često presvlače.

Ključna reč iz naziva filma:

 5


Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 ravno...

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Nešto. Ima nešto. Doduše, nema nikakve veze sa samim filmom. Glavni glumac mi je odmah privukao pažnju. Bio mi je strašno poznat...i da... bio je to upravo on.

Ne prepoznajete ga ? Nemoguće...

Ni dalje ne znate ko je on ? Ccccc,,,, onda mora da niste matori kao ja. Ali svi oni, matori, setiće se Francisa iz školskog programa i (tada jedine) emisije za učenje engleskog jezika. Da, Francis je onaj gospodin iz BBC serije "Follow Me" .

Šta je dobro u ovom filmu ?

Nema sada tu nešto za hvalu. "5 ubica za ženu" pardon, "5 žena za ubicu" je veoma, veoma generički proceduralni krimić koji sa pravim giallo ima samo formalne veze. A ni rukavice koje ubica nosi nisu crne. Muzika, džez...dobra...ne tako pamtljiva ali solidno...ko voli džeeez...uživaće...u soundtrack-u. Film slobodno preskočite.

Šta je još dobro u filmu ?

 Kada već moram nešto da izdvojim, ako izbacimo sve  neinteresantne scene, i ostavimo samo one malkice zanimljive film bi trajao nekih 7 minuta...i 42 sekunde.



Šta je loše u ovom filmu ?

 Nije ovo loše, loše...samo je dosadno. Ravno. Jedino što drži pažnju jeste ta glavna misterija. Ko je, dođavola taj ubica ? Da li je to ožalošćeni udovac ? Da li je to doktor preljubnik ? Da li je to zet...ili svastika ? Da li će se pojaviti neka koja nosi brushalter veći od B ? Da, svakakva pitanja vam padaju na pamet dok gledate "5 donne per l'assassino". 
Zato je najbolje da ga ne gledate. 

Šta je još loše u ovom filmu ?

Scene ubistava, scene istrage, scene između ubistava. Stelvio Massi je ovo režirao kao da nije bio prisutan...duhom. Nezainteresovan, bezvoljan. Nije scenario toliko loš i neki veštiji (ili inspirativniji) režiser bi možda mogao iz ovog izvući bolje. 

Postoje li bolji filmovi od ovog ?


Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

  Ovaj Howard Ross je glumio čak i u lošijem

Vredi li ovo gledati ?

   Pokušavam da nađem neki, bilo koji, razlog za preporuku...

Zaključak za kraj:

Ne, nisam ga našao. Ni zaključak a ni bome razlog da pogledate ovaj giallo.

btw. naziv filma je direktni omaž/krađa od daleko poznatijeg/boljeg Bavinog filma o kome ćemo pisati neki drugi put



Na skali od (1-6) ocena: 2



recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

28 May 2015

Vala poneki put pogledati film sa vukodlacima. Naročito kada su tako retki. A još kada je glavni junak ostareli slepi vojni veteran koji živi u izolovanoj "starački dom" zajednici i koji jedini shvata sa kakvom zveri se mora izboriti šta može tu da bude loše ? Mnogo toga, pokazaće se. Ali kao što svi znamo dva loša (ubiše Miloša) čine, naravno, jedno dobro, tako da je krajnji utisak ipak povoljan.


1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:
Pogledaćete ga jer ste prethodno negde nešto načuli o njemu, pročitali na nekom blogu/sajtu, neko vam je dao preporuku. Ja eto nisam imao pojma o njemu...ništa. Jednostavno sam ga "izabrao" zajedno sa gomilom drugih opskurnih novih (a biće i starih) horor filmova o kojima ćemo pisati ovde.

2.  A  gledali smo ga :  

 jer sam video i omot. A na njemu je vukodlak. Vukodlaci su postali ugrožena vrsta horor filmova. Sačuvajmo vukodlake (i pande) od izumiranja.



3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:
"Late Phases" ima intrigantnu priču, praktično štos/vic dosetku, o slepom dedi koji tamani vukodlake. I ne samo to. Veoma ubedljiv Nick Damici u ulozi ratnog veterana Ambrose (koji je filmu ipak znatno stariji od "mlađanog" pedesetogodišnjaka Damicia) ovde sve vreme igra ozbiljno i upravo njegova realnost dobro kompezuje neke prililično loše odrađene stvari u filmu i on je taj zahvaljujući kome "Late Phases" ne skliznu u parodiju i običnu glupost. Jeste ta ivica koja deli "Late phases" od dobrog ka očajnom teška igra na žiletu (nakon četvrtog brijanja istim) ali Amici nam sve to veoma hrabro iznosi. Bravo Amici.


4. Dvougao:
dobro: 
 "Late Phases" su me svojom atmosferom i pričom podsetili na radove legendarnog Leri Koena (Larry Cohen) koji je uspevao da od najbizarnijih stvari (invazija beba ubica) pravi, naizgled, ozbiljne filmove sa duhom i stilom najboljih ostvarenja američkih  filmova B produkcije. Scenario koji je napisao Eric Stolze (koji nije Eric Stoltz) čini mi se da je imao sasvim finu dozu i humora i horora. Tu je i kao i uvek odlični Tom Nunan (Tom Noonan)

loše: Režija Adrian Garcia Bogliana je nažalost samo povremeno efektna i odgovarajuća. Kao da čitav film Bogliano jednostavno ne zna da li snima nešto što bi moralo biti jezivo ili nešto čemu bi se trebali grohotom smejati. Scenario je izgleda bio suviše ambiciozan za reditelja njegove vizije i stvarno se pitam kako bi taj posao uradio neko vispreniji. "Late Phases" su stvarno mogle biti izuzetno zabavan film.
 Ni jeftini efekti (i po meni totalno nepotreban (ali u likantropskim filmovima valjda neophodan) prikaz transformacije u vukodlaka, jer ako to već ne možeš da uradiš pošteno onda bolje i nemoj) nisu pomogli  ali te stvari se mogu lakše oprostiti čim prihvatite da gledate niskobudžetni B film

5. Šta bi bilo kad bi bilo:
 Možda grešim. Možda "Late Phases" i nema ništa naročito da nam ponudi i u pitanju je loš bućkuriš loših ideja (ocena na IMDB daje pravo takvom razmišljanju) ali činjenica je da sam ga sa užitkom odgledao (uprkos nekoliko užasno/očajnih delova/segmenata) i to u celini nakon ponoći...i nisam zaspao.
 "Late Phases" je jedan od onih filmova koji zaslužuju pozitivnu ocenu i čiji dobri delovi potiru one loše.

ekstra dodatak: Šta je bilo posle:
otkrio sam nakon završetka pisanja recenzije da je glumački mentor Nick Damicia Michael Moriarty a on je, ako niste znali, omiljeni glumac već pomenutog Lerija Koena. Znači, imao sam dobar osećaj iliti što bi rekli mladi, vajb. Zbog toga verujem da je moja krajnja ocena ipak sasvim,sasvim realna.

  Režija: Adrian Garcia Bogliano
  Glume: Nick Damici, Ethan Embry

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Biograf


* 1000 jeste lista ali nije top lista i filmovi nisu složeni ni po kom redosledu osim nasumičnog

14 May 2015

12 May 2015





SPAIN: "Spiritual"

Jesus
I don't want to die
Alone

Jesus
Oh Jesus
I don't want to die
Alone

My love wasn't true
Now all I have is you
Jesus
Oh Jesus
I don't want to die
Alone

Jesus
If you hear
My last breath
Don't leave me here
Left to die a lonely death

I know I have sinned
But lord I'm suffering

Jesus
Oh Jesus
If you hear
My last breath

Repeat 1st verse
Jesus
Jesus
All my troubles
All my pain
Will leave me
Once again

X3
Once again


05 May 2015

Mogao je ovaj "Predator" da bude stvarno dobar.
Mogao je ali nije...
Ideja da se kompletna radnja smesti na imaginarnu planetu (koja svojom vegetacijom podseća na original)  koja ima funkciju za predatore istu onu koju je imalo na primer Karađorđevo za Tita  imala je  potencijala za jednu punokrvnu akcionu zabavu.
 U ovom lovištu umesto jelena kapitalaca glavni trofeji su naši (ne)srećni jun(a)ci-ljudi koji bukvalno, na početku filma bivaju izbačeni iz stratosfere u slobodnom padu ka zemlji. Na sreću, imaju i padobrane...na nesreću nisu svi padobrani ispravni.

 Ekipa glumaca okupljena za ovaj nastavak (koji se praktično nadovezuje direktno na prvi, genijalni, film iz 1987 gotovo ignorišući drugi deo a naročito one frankeštajnovske mikseve "Predatora i Aliena") je i više nego solidna.
 Krhki Adrien Brody je ovde sve samo ne krhki, Danny Trejo nikada nije bio garant za kvalitet nekog filma ali je uvek bio nezaboravna pojava a tu je i fenomenalni Walton Goggins iz svoje pre-Justified faze. Ne zaboravimo još jednog "krhkog" momka, Topher Grace, taman nakon slave(?) koja mu je doneo "Spiderman 3". Ovaj poker asova upotpunjuje i jedna dama Alice Braga.
Dakle, svi (da li baš svi?) oni su specijalsti za raznovrsne načine ubijanja, bačeni na ovu planetu, negde Vučiću iza nogu, ma toliko daleku da ima (najmanje) dva sunca (a niti jednog Boga Sunca).
Tamo ih love Predatori jer oni, jel'te, najviše vole da love.
Film je snimljen na Havajima ali ponajviše u Teksasu u studiju Roberta Rodrigeza.  Njemu možemo zahvaliti za relativne korektne specijalne efekte ali i za nerazonsko gubljenje pravca, smisla pa i "kompasa" ovog filma koji počinje negde nakon prve polovine.
 Bućkuriš u koji se pretvara "Predators" još je užasniji kada ga poredimo sa obećavajućim početkom koji je napravio nekoliko finih omaža originalnom "Predatoru" (čak u jednom trenutku začujemo i zvuke, doduše ne Little  Richard verzije, "Long Tall Sally").

Režiser Nimrod Antal nije previše odgovoran za kranji rezultat i akcioni delovi su solidni. Što bi rekli  neki ne pravi se pita od zelja bez zelja. Neki bi rekli i nešto drugo (od čega se pita ne pravi). Šta reći kada mi je generalni utisak nakon odgledanog filma taj da je mnogo,mnogo dosadan. Predator pa dosadan ?


Režija: Nimrod Antal
Glume: Adrien Brody,Walton Goggins,Alicie Braga, Topher Grace

Na skali od (1-6) ocena: 2*

recenzija: Biograf


* krajnji ekser za negativnu ocenu zakucava onaj twist/preokret na kraju filma. Totalno, totalno nepotrebno.


Topher Grace je manijak-ubica koji misli da će se pridruži Predatorima. Ma 'ajte molim vas !

04 May 2015

Recept je bio sličan kao i za "Iron Man". Uzećemo  karakterno/oskarovski dokazanu glumačku zvezdu za naslovnu ulogu, uložiti brdo para u efekte i razaranje Njujorka (ljudi obožavaju da gledaju kako rušimo Njujork). Hulk je i onako mnogo poznatiji od tog smešnog Ajronmena. Ovo nema šanse da propadne...


nastavak na novom mestu https://www.bozzavampir.com/2017/11/05/incredible-hulk-2008/