DAJE SE NA ZNANJE:

30 June 2015

Redosled gledanja bio je sasvim drugačiji. Prvo sam pogledao ovaj šarmantni krimić gospodina Luciano Ercolia a tek potom onu papazjaniju (ali i dalje šarmantnu) od "Smrti koja hoda u ponoć". Ali evo, konačno, i "Nevaljalih slika dame izvan svake sumnje"...
 
RežijaLuciano Ercoli

Glume:   Dagmar Lassander, 
Nieves Navarro as Susan Scott,Simon Andreu,Pier Paolo Capponi
                      

O čemu se ovde radi: 

Minu (Lassander) je srećno zaljubljena supruga koja ništa drugo ne radi u životu osim što smišlja šta će obući za svog fantastičnog (biznismen) muža i kada će mu dati...odmah...ili malo kasnije. Naravno, ima i obaveze da se provodi po disko klubovima (pre pojave diska) i da se redovno kupa. Za razliku od naše stare dobre Fenech ovde Lassander uglavnom preferira punu kadu..nažalost takođe punu i sapunice.

Dakle, Minu je jedna tipična giallo 'domaćica' kojoj se život svodi, za razliku od Ekrema, na kuća-zabava-kuća i, kao što je tipično za giallo, uskoro će postati centar jedne ludačko paronoične zavere u kojoj ne znamo ni ko koga ni zašto...


Ali da pokušamo da objasnimo priču jer "Le foto proibite di una signora per bene" ima za, za razliku od većine filmova koji se kite giallo perjem, jedan pristojan i najvažnije logički sasvim validan zaplet.

Elem, dok se, sasvim nevino i naivno, šetala duž obale Minu napada siledžija na motociklu. Lako je savlada i strovali na zemlju. I taman, kada Minu, a i mi svi, očekujemo silovanje, motociklista izvlači jedan drugi...argument. Kaže on našoj Minu, da je njen dragi muž Piter varalica i ubica.
 Naravno, uplašena Minu ne zove ni policiju ni pomoć već u nekom lokalnom bistrou pije pivo i čeka svog Pitera. A i on, lepo zaključi, "Draga moja, ništa ti se nije desilo, samo je taj manijak malo uplašio".



Uskoro, manijak/motociklista počinje da ucenjuje Minu sa trakom na kojoj je snimljen glas njenog Pitera dok ubija svog poslovnog partnera. Ucena ubrzo vodi do jednog specifičnog (a za giallo tako nam dragog) sado/mazo/seksi odnosa između ucenjivača i žrtve.

Simon Andreu je taj manijak. I ovde je dovoljno upečatljiv i zlokoban da bi mu svaka dala...
najveće hitove Lepe Brene i Slatkog Greha ?

Ključna reč iz naziva filma:

Lady iliti signora


Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 (ljubav i ) Moda

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Osim pristojne misterije (razrešenje nije baš lako dokučiti, verujte mi) u pitanju je jedan veoma lep film. Kada kažem lep mislim pre svega na vizuelni aspekt. Žene će voleti ovaj film zbog odeće koju nose glumice*. To vam je, prava modna revija. Od frizura, perika,haljina, kostima, nameštaja... prelepo.
tu je i neizbežni heroj FIĆA
* 'a muškarci će voleti ovaj film kada te glumice ne nose tu odeću' bi bila veoma zgodna rečenica da ovaj krimić nije koprodukcija sa Španijom. Zbog njenih cenzurskih zakona 'Forbidden Photos of a Lady Above Suspicion' deluje mnogo čednije nego što smo svi mi to zaslužili...eh...prokleti Španci.



Šta je dobro u ovom filmu ?


  Muziku je komponovao genijalni Morikone uz pratnju takođe talentovanog Bruno Nicolai te je, osim za oči, ovaj film praznik i za uši.

Šta je još dobro u filmu ?

 Evo ovo:

i ovo:


Čitanje stripa nikada ne može da bude loše...naročito u krevetu.

Šta je loše u ovom filmu ?

 Nismo videli koji strip čita. Ali ni šta se desilo kada ga je prestala čitati.

U stvari...tu vas lagim. Evo šta se desilo:


Posekla se prilikom brijanja ?

Šta je još loše u ovom filmu ?

 Oni koji očekuju manijaka sa rukavicama, more krvi i raznovrsna masakriranja biće verovatno razočarani ovim filmom jer nema ništa od ovog prethodno navedenog...osim tih rukavica. "Le foto proibite di una signora per bene" je snimljen '70 kada su ovakve misterije bile standardne za giallo. Još nije krenula rapsodija nasilja koju napr. poznajemo iz Argentovih filmova i koja obeležava drugu, dominantniju, giallo fazu.


Postoje li bolji filmovi od ovog ?

 Naravno. Mada nemam nekakve velike zamerke na ovaj ulickani krimić, on jednostavno nije preživeo sud vremena, ali i ovakav, fina je slikovnica vremena u kome je nastao. To što je muzika fenomenalna, glumice lepe a zaplet solidan ne može nikako da škodi.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

  Svakako. Pa sam Ercoli je u svom poslednjem (trećem) , krvavijem i definitivno luđem giallo ostvarenju, "La morte accarezza a mezzanotte aka Death Walks at Midnightdobrano omašio metu.

Vredi li ovo gledati ?

   Poslušajte.




Samo zbog soundtracka vredi ga pogledati. Ali ne samo zbog toga.
Zaključak za kraj:

Luciano Ercoli  nije imao veliku karijeru. Debitovao je ovim filmom a nakon toga, do 1978 g., snimio još sedam (lakih) komada. Na IMDB trivija kažu da se povukao iz sveta filma kada je dobio nekakvo veliko nasledstvo.
 Ono što je značajnije jeste da je ovaj šmeker Luciano smuvao Nieves Navarro (koja mu je glumila u većini filmova) i da su bili u braku sve do njegove smrti pre par meseci (mart 2015).



Na skali od (1-6) ocena: 3+



recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

26 June 2015

Nismo baš puno saznali o Stivu u filmu "Sve o Stivu" ali jesmo upoznali jedan od najzamljivijih karaktera koji nam je Sandra Bulok podarila na ekranima, Meri Horovic, stručnjaka za ukrštene reči...i uvrnute postupke...


1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:
2009 godine pogledali bi ste ga zbog Sandre Bulok i Tomas Hejdena Čurča. Danas i zbog Bredli Kupera (koji je u proteklih 6 godina (ne)zasluženo izgradio status superstara). Ali ako ste pravi filmofil, teško da bi ste izabrali Stiva za gledanje jer bi ste već bili informisani o unisonoj (jedinstvenoj) osudi ovog filma od strane i publike i gledalaca. Većina smatra da je "All About Steve" teško đubre...

2.  A  gledali smo ga :  

Ma, ko su ti vajni belosvetski kritičari pa da sudim o nekom filmu na osnovu njihovih švrakopisa. Mojne ne...
Jedina kritika u koju možete imati 100% poverenje je moja...naravski...



3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Jer vam ja to tako kažem. A tu su i Bulok i Bredli. Zar ćete propustiti film sa njih dvoje ? A ako budete i dovoljno strpljivi, u jednom trenutku (i to ne dalekom) će lik Sandre Bulok, inače izuzetno iritantan, ogavan i tragično neduhovit, postati onaj za koga ćemo početi navijati. Šta navijati ? Postoji scena u koja me je umalo naterala da ustanem sa stolice i aplaudiram... Bravo Meri Horovic. Bravo Meri. That's a good girl...


4. Dvougao:

dobro/loše: 
Meri Horovic, tj. Sandra Bulok. Kao što rekoh, Meri (Sandra) je u početku pravi pejn in de as, ne samo za jadnog Stiva (Kuper) već i za nas gledaoce. Prosto je neprijatno gledati kroz kakva sve ona poniženja prolazi. Ali u trenutku kada ukapiramo da Meri nije samo beznadežno smotana neprilagođena romantična devojka već osoba sa ozbiljnim psihičkim  problemima eto nama pravog uživanja.
 Više ne gledamo nesnošljivu Meri, sada gledamo Meri sa dijagnozom a onda je mnogo lepše i lakše navijati za nju. Uprkos svemu...

Sa druge strane, ako se nekako i naviknemo na ekscentričnu Meri, njeni pratioci,  (koliko se sećam) dvoje čudaka, ona bucmasta devojka i onaj DJ Qualls (da,da, to je ime glumca, a u filmu glumi nekog Havarda ili slično...) su gotovo negledljivi.
 Fleke ipak vadi sjajni Tomas Hajden Crkva.
I da zaključim (pre zaključka). Uprkos svojih očiglednih mana ja sam uživao u filmu. A IMBD sa svojom (trenutnom) ocenom od 4.8 i vajni kritičari mogu da se nose...

5. Šta bi bilo kad bi bilo:
 Napr. da Meri Horovic nije ovakva...drugačija ? Da je samo obična neshvaćena pametna devojka koja se zaljubi u plavušana sa slatkim osmehom?. Bio bi "All About Steve" tada nalik na gomile sličnih romantičnih komedija. I možda bi stvarno bio "All About Steve"...ovako,..ovako je all about Mary... 


  Režija: Phill Traill
  Glume: Sandra Bullock, Bradley Cooper,Thomas Haden Church

Na skali od (1-6) ocena: 4-

recenzija: Biograf


* 1000 jeste lista ali nije top lista i filmovi nisu složeni ni po kom redosledu osim nasumičnog

25 June 2015

Uprkos fenomenalnoj Džesici, nemam nameru da pogledam četvrtu sezonu Američke horor priče...a bome ni buduću petu.


17 June 2015

Anu de Armas  ljubitelji serije "Internat" veoma dobro znaju. Ova, sad već 27-godišnja, Kubanka nema puno sreće sa američkom karijerom ali bitno je da se i dalje trudi...

Već pominjani "Hands of Stone" film koji je 2013 godine trebao da se pojavi u bioskopima sada je planiran za 2016 godinu. Snimljen je, ali čuči u nekom budžaku, a od ekipe koju sam pominjao te daleke 2012 godine, ostao je samo De Niro i naša de Armas.
 Ni sa "Knock Knock" projektom Eli (Hostel) Roth, sudeći po tome da još nema USA bioskopsku distribuciju a, takođe, sudeći po ovom neubedljivom trejleru, Ana će morati još da pričeka na Holivud. Ipak, napravila je značajan korak u pravom smeru...postala je plavuša


13 June 2015



This is the end....


d



This is the end, my only friend, the end 
It hurts to set you free 
But you'll never follow me 
The end of laughter and soft lies 
The end of nights we tried to die 
This is the end

10 June 2015

Imali smo nade. Verovali u bolje sutra. Sve što smo imali njemu smo dali. A on...


a recenzija se preselila na novi sajt (part I i part II)

09 June 2015

Krađa  identiteta za savremena informaciona društva kakve su Sjedinjene Američke Države postaje ozbiljan problem. Gomila nevolja može da vas snađe u takvim zemljama zavisnim od tih groznih mašina sa strašnim imenom KOMPJUTER. Na našu sreću, mi živimo u državi koja vodi računa o dobrobiti svojih građana te gotovo ništa ne možemo obaviti elektronskim putem. Glavni razlog tome je što naša država ne želi da dopusti da se njen građanin nađe u sličnoj nevolji poput glavnog junaka ovog tragično lošeg filma, Sandy Pattersona (Jason Bateman) kome, navodno, vešti falsifikator (Mellisa McCarthy) na osnovu par podataka preuzme kompletni identitet i krene da čini razne nepodopštine.



1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

Ne, nećete pogledati ovaj film. Nikada. N-I-K-A-D-A !!!!




2.  A  gledali smo ga :  

 Jer smo se za'e'ali.


3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Mazohista ste i volite bol. Ni 500 nijansi sive nije ravno iskustvu gledanja ovog filma.

4. Dvougao:
loše:  
Ovo je dugačak, monoton, neduhovit, naporan film u kome je sve što je moglo poći loše ne da je pošlo nego se i preliva. Katastrofa.
dobro
"Identity Thief" je zaradio 135 miliona $ a budžet mu je bio za 100 miliona manji. U današnje doba to je jedino što se računa.


5. Šta bi bilo kad bi bilo:
 Kada bi postojala ocena nula ovaj film je svakako zaslužuje. Nažalost ne postoji.


  Režija: Seth Gordon
  Glume: Jason Bateman,Mellisa McCarthy

Na skali od (1-6) ocena: 1

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 


* 1000 jeste lista ali nije top lista i filmovi nisu složeni ni po kom redosledu osim nasumičnog

07 June 2015

WTF ?!!! Kada znamo da će ovo biti verovatno poslednji film veterana Williama Friedkina (79  godina and counting...) onda mogu dodati još samo jedno WTF...


kompletna recenzija na novom sajtu http://www.bozzavampir.com/2017/05/09/killer-joe-2011/

06 June 2015

Tri glumca, jedan trejler. Postapokalipsična drama sa Kris Pajnom. Leba ti ?


Dobro, vidim da tu glumi i Margot Robbie...ali stvarno...  ni premisa, ni set up, ni glumci a najviše od svega ovaj trejler ne ohrabruje ni malo. U bioskopima (mada verovatno samo u veoma ograničenoj distibuciji) od avgusta.

btw. onaj treći glumac, čije ime (komplikovano) ne spomenuh ima iza sebe već jednu oskar nominaciju za najbolju mušku ulogu...pa vi sad vidite...kako odoleti... a pogledati :)


03 June 2015

Ovo, da budem 100% korektan, uopšte nije najava, ali upravo sam prvi put pogledao trejler za ovaj triler sa kraja 2014 godine koji je imao neslavnu karijeru u bioskopima.  Sem što je isti režiser i scenarista (a i poneki glumac), sudeći po trejleru, u pitanju je i vizuelna kopija belgijskog originala iz 2008 o kome imam sasvim pozitivne utiske.

 Pošto verujem da vama dragi čitaoci titlovi nikada nisu predstavljali problem moj savet je da odgledate original. Ukoliko ipak postoji neko ko je odgledao obe verzije pozivam ga da u komentarima ostavi svoje utiske...

02 June 2015

Kauboji i Indijanci, banditi, krave i kriminalci... Nekada si mogao na pošten način (ako preživiš) zaraditi novac. Bilo je dovoljno da kupiš stoku u Teksasu gde krdo košta nekih 5$  i otpratiš je do Montane gde košta mnogo više. Računica je veoma prosta za naše junake. Kupiće 4000 krda za 20 000 $ i prodati je za 170 000$. Posao života za braću Bena i Klinta.


1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

Raul Walsh i Clark Gable. Raul Walsh je gost našeg bloga već drugi put (White Heat) ali zato, veliki Gejbl je ovde premijerno. I to sa  filmom  (tada to niko nije pretpostavljao) na zalasku svoje karijere. Ipak, do svoje iznenadne smrti 1960 godine, Klerk Gejbl uspeva da sa Volšom snimi još jedan zajednički projekat. 




2.  A  gledali smo ga :  

 Jer volimo Gejbla Klerka. I volimo vesterne. I krave...


3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Ako iz nekog (meni sasvim nepojmivog) razloga apriori odbacujete da pogledate neki film samo zato što je vestern (ili horor ili romantična komedija ili...) onda "The Tall Man" nećete ni započeti sa gledanjem. Ali ako ste ga već započeli, pogledaćete ga do kraja, uprkos njegovim nesumnjivim (i mnogim) manama, jer je vizuelno veoma lep a iz današnje perspektive unikatan i neponovljiv. Više se ovakvi filmovi neće snimati.


4. Dvougao:
dobro:  Gospodin Klerk Gejbl je bio i ostao najveći šmeker među glumcima.  Bilo je naravno i lepših i boljih za ovih preko 100 godina filmske umetnosti ali samo je on, u ono zlatno doba, bio idol i muškarcima i ženama. Brčići Klerka Gejbla...ma... da li sada možemo za nekog, iz prve,  reći da fura frizuru Breda Pita, zulufe Džordža Klunija ili stomak Džona Gudmana... Ali ti brčići...  "Frankly, my dear, i don't give a damn" šta vi  o tome mislite.
Tu je i Džejn Rasel, seks simbol iz četrdesetih (njen debi upravo beše jedan vestern kojeg pamtimo zbog nje...dve) u to doba je pokrenula i pevačku karijeru te nam ovde pokazuje i  taj svoj talenat. I stvarno okej peva...punim plućima.

loše:  
"The Tall Men" tokom čitavog svog trajanja, koje nije nimalo malo (122 min), ne može da odluči da li želi biti vestern spektakl, romantična drama ili čak u nekim trenucima mjuzikl. Miks svih tih žanrova ovde jednostavno ne fukcioniše i praktično na svim tim pomentuim planovima pada, te nije ubedljiv ni kao vestern, romansa je suviše naivna/izveštačena a tek te muzičke tačke... Same pesme (to jest ta jedna "o visokim ljudima" koja se vrti) su dobre...ali za šlagere iz pedesetih godina. Ne da zvuče suviše savremeno za doba kada se radnja dešava nego te scene prosto štrče i suvišne su. Ispašće da mi je glavna zamerka na film upravo taj muzički aspekt ali nije tako. To je samo jasan primer stvari koje u "Visokim ljudima" ne fukcionišu kako treba...samo jedan od njih.


5. Šta bi bilo kad bi bilo:
 Pitam se samo da li bi naziv ovog filma bio "The Tall Man" da nije postojala ta (lepa) pesma. To jest, da li su prvo napravili pesmu pa zatim film...


  Režija: Raoul Walsh
  Glume: Clark Gable, Jane Russel, Robert Ryan, Cameron Mitchell


Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 


* 1000 jeste lista ali nije top lista i filmovi nisu složeni ni po kom redosledu osim nasumičnog

01 June 2015

10 jula je premijera novog SF trilera "Self/Less". Režiser je Tarem Singh. Ako znamo da je Tarem debitovao vizuelno upečatljivim ali sadržajno praznim "The Cell" (ona Ćelija sa onom Dženifer) ne očekujmo baš previše.

Sudeći po trejleru, u pitanju je generički, ne baš originalni izlet u svet kloniranja. Rajan Rejnolds nikada nije bio garancija kvaliteta nekog filma a nažalost isti takav slučaj je i sa Ben Kinglsijem. Pogledajte trejler i prosudite sami...