DAJE SE NA ZNANJE:

27 September 2015


Pitaju neki a šta to znači ocena od 1 do 6 ? Zašto do sada niko nije dobio tu šesticu ?
Evo, kratkog, objašnjenja.

Ocena 6 je zadužena za remek dela.
Ocena 5 za odlične filmove.
Ocena 4 za vrlo dobre filmove.
Ocena 3  za dobre.
Ocena 2 za ne baš najgore.
Ocena 1 za katastrofe (što ne znači da moraju i biti iz žanra katastrofe)


15 September 2015

Kada bi preveli originalni naziv filma bilo bi to nešto tipa "Ukleti/Krvavi Medaljon". Kada bi ste pogledali (veoma) smešni trejler  pomislili bi ste na "Isterivača đavola" (The Excorcist)
koji je snimljen dve godine ranije. I to je upravo karta na koju su igrali producenti.


1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

Zato što znate da, u suštini, ovaj film nema nikakve veze sa "The Exorcistom". I zato što niste pogledali onaj očajni trejler. 

2.  A  gledali smo ga :  

jer dolazi iz zlatnog perioda evropskog exploation/trash/cult filma. Režiser je Massimo Dallamano autor kultnog "What Have You Done To Solange" (1972). Taj njegov, po mnogima, masterpiece   sam pogledao pre nekoliko godina i nemam baš tako sjajne uspomene. Čini mi se da je samo jedan od korektnih, ali ništa više od toga, giallo radova iz tog perioda. Kada (ako) budem pisao o njemu obavezno ću ga reprizirati.


3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Massimo Dallamano je započeo svoju karijeru kao direktor fotografije i svi njegovi filmovi su, jednostavno rečeno, predivni. Snimljen je u Spoletu, malom italijanskom gradiću, bar u to doba, sačuvane čudesne arhitekture, i Masimo je sa svojim (po potrebi) širokim planovima ovekovečio svu tu lepotu. Plus, tu su i zalasci sunca, kamenite mračni useci umesto ulica, divni krupni kadrovi glumaca... pa čak, takođe predivan, ali avaj suviše kratak, krupan kadar jednog krupnog dela mlade Džoane Kasidi.


4. Dvougao:
dobro: 
 osim fotografije, tu je i muzika. Elegična, setna, romantična... upravo onakva na koju smo navikli od Morikonea. Ali ovde nije autor Morikone već Stelvio Cipriani. Znači, osim očiju, i vaše uši dobiće zasluženi tretman.

 Tu je i veoma talentovana devojčica Nicolleta Elmi, koju već znamo iz nekih filmova a koju ćemo tek upoznati u nekim drugim. Ova riđokosa lepotica nažalost (za nas i filmsku umetonost) je početkom osamdesetih okačila "filmsku traku o klin" i postala doktorka.

 I ostali glumci su sasvim korektni. Sa te strane nema ovaj film neke mane... (vidi ga još se i rimuje)

loše:  
  Rekli bi ste nakon svih prethodnih pohvala da sam ja oduševljen "Il medaglione insanguinato". Nije tako. "Ukleti medaljon" je stvarno dosadan film. Šta vredi sva ta lepota kada je zaplet neinteresantan, motivacija likova nedefinisana, a sam rasplet i završnica ultimativno tupava i bezvezna. Šta vredi nekoliko finih "first-person-camera" kadrova kada se oni završe sa nekim jeftinim/očajnim efektima (videti onaj mač/nož koji leti ili tek onu "ektoplazmu" na filmskoj traci) a vrhunac (gluposti) predstavlja onaj požar u sobi u kome spava naša dražesna Joanna Cassidy.


5. Šta bi bilo kad bi bilo:
 Režiseru Dallamano je tragično okončan  život u automobilskoj nesreći godinu dana kasnije. Pre nego što se posvetio režiji bio je glavni snimatelj u vesternima Serđa Leonea.

 Nicolleta Elmi je završila svoju filmsku karijeru u svojoj 21 godini.

 Joanna Cassidy je svetsku slavu stekla 1982 godine sa "Istrebljivačem"  (Blade Runner).

Richard Johnson je nastavio da snima po Italiji i učestovovao je u mnogo gorim filmovima od ovog.



  Režija: Massimo Dallamano
  Glume: Richard Johnson, Nicolleta Elmi, Joanna Cassidy

Na skali od (1-6) ocena: 2+

recenzija: Biograf


* 1000 jeste lista ali nije top lista i filmovi nisu složeni ni po kom redosledu osim nasumičnog


11 September 2015

Sve što leti htelo bi da leti a zna se da ko visoko leti nisko pada...


Postoji desetak recenzija (FILM i TV) koji su već napisane i koje će sigurno biti objavljene, takođe postoji i nekoliko nedovršenih koji će, nadam se, biti završene i objavljene do kraja ove godine.
Postoji i nekoliko, ne započetih i ne napisanih, o filmovima koji stvarno vrede pa ću se potruditi i za to...


dakle, brdo "posla" me čeka u narednih par meseci...

Ali, nemam baš nešto volje (a bome ni publike) da nastavim tempom koji sam sam sebi nametnuo... Ne moram, ne mogu, pisati o baš svakom filmu, TV seriji koju pogledam. Nemam vremena...


Nisam lud :-) ... a bome i veoma je naporno.


Od januara 2016, i dalje će na ovom mestu biti mesta za moj osvrt na neki, nadam se zanimljiv, film (ne ulazeći u to da li je zanimljiv jer je mnogo loš :-)  ) ali u znatno manjim količinama (mada i ove trenutne nisu baš nešto velike).

Nadam se da ću tako imati vremena da pišem nešto za svoju dušu, totalno drugačije...ili totalno isto kao pre (BVIZ?).
 Još uvek ne znam, nisam baš sve smislio...ali do promena mora doći... to znam....
i to je jedino sigurno...



Pozdrav svim čitaocima...naročit pozdrav za Prijedor.... hvala svima....


i tu smo....ne idemo nigde....



:)

pozdrav

Biograf


09 September 2015

U susret neumitnom kraju godine i definitivnom kraju ovog bloga u ovakvom obliku (iz raznoraznih razloga o kojima ne bih sada) red je da se pozabavimo određenim pojavama koji obeležavaju ove prostore...

Nedeljko Bajić Baja

Ne znam bog zna šta o ovom čoveku, osim da ima efektan i jedinstven nadimak "Baja" (a da nije ujak Paje Patka) i da je, sudeći po portfoliu na youtube, u pitanju jedan ozbiljan profesionalac u svom poslu.



Kada je započinjao svoju karijeru tamo nekih '90-ih pevao je pesme u stilu južnog vetra a onda i u ovom "stilu" dole



Uvek (ili gotovo uvek) u odelu Baja je vremenom postajao pravi Baja te je počeo da snima i ovakve pesme



Dok je definitivni vrhunac dostigao svojim spotovima u "hramu kulture" (ili bar smo ranije mislili da je to takav hram ) Narodnom pozorištu u Beogradu, prošle godine.



I ne, nemam ništa protiv Baje...u stvari, čini mi se da bih mogao reći da poštujem njegov rad i trud. Mislim, obratite pažnju kakvi su aranžmani njegovih poslednjih pesama, kakva je to, stvarno, dobra i bogata produkcija.
 Nije Baja kriv što je dobio dozvolu da snima spotove u pozorištu. Krivi su oni koji su mu dali.
Mada, ako bih već bio primoran (pištolj, bazuka uperena  u glavu i sl.) i  morao da biram, mnogo bih više voleo da ova savremena "narodna" muzika liči na radove ovog današnjeg Baje.

Plus za Baju....


pozdrav
 Peca Zombi 

(jedini pravi zombi u zemlji zombija)