DAJE SE NA ZNANJE:

29 March 2016

(1000) 960 The Descendants (2011)

Sada kada je (naš/moj) Bernie Sanders razbio George Clooneya na Havajima red je da upravo o Kluniju na Hawaii-ma kažemo par reči.

1. Ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

Naravno, ovaj film nema nikakve veze sa aktuelnom američkom predsedničkom kampanjom mada ima veze sa George Clooney-em. I to što ovaj šarmantni glumac organizuje donatorske večeri za ne tako šarmantnu Hilari Klinton ne znači da ću zbog toga ocrniti ovaj film. Naprotiv. Režisera Alexandra Payne je većina „upoznala“ 2004 godine u sjajnim „Sideways“ ali čovek je napravio pauzu od 7 godina i svakako su mnogi zaboravili na njega. Da li je vredelo čekati toliko dugo ?2. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Odmah da odgovorim (samom sebi) na prethodno pitanje. Vala, jeste, vredelo je. Što se tiče „gledanja do kraja“ pa, i onaj površni gledalac, nema šanse da ne ostane i zanesen tom lepotom (Havaja) i dobije volju za životom... jer, vala, ovo jeste film koji ipak glorifikuje život uprkos smrti koja se nadvila nad našim protagonistima.

3. Dvougao:

Ono što me je generalno tokom celog „The Descendants“ oduševljavalo jeste taj odnos koji Payne preko svojih junaka (koji su pak junaci istoimenog romana Kaui Hart Hemmings-a) iskazuje prema ovoj mračnoj temi. Jer kako drugačije opisati situaciju u kojoj se advokat Matt King (Kluni) nađe kada mu supruga nakon nesreće završi u  komi koja (i po njenoj volji) znači da će uskoro biti skinuta sa aparata za održavanje života. Kako napisati/snimiti film u kome budući udovac mora obavestiti decu (desetogodišnjeg sina i sedamnaestogodišnju ćerku) da će im majka za koji dan umreti a da to ne bude patetično i melodramatično ?
 E pa, upravo ovako kako nam to pruža Payne. „The Descendants“ je film koji nam pokazuje kako da se nosimo sa ljudskom boli, sa onim ružnim stvarima koje nam donosi život, na jedan dostojanstven, normalan način ma koliko to, bez gledanja samog filma, bizarno zvučalo.
 I ne, nije „The Descendent“ oslobođen tuge i očaja ali način na koji nam je prikazana odiseja porodice King prepuna je toplih a ponekad i nekih duhovitih detalja što čini gledanje ove priče jedinstvenim, gotovo spiritualnim iskustvom.
 Za razliku od takođe odličnog filma „50/50“ koji se teškim temama  bavi ipak na jedan (neuobičajeno) vedar način „The Descendants“ nam sve vreme daje na znanje da ova porodična drama nikako ne može imati srećan kraj pa opet, sam kraj, nam pruža mnogo više vere u sam život.  Režija: Alexandar Payne
  Glume: George Clooney, Shailene Woodley, Judy Greer

Na skali od (1-6) ocena: 5

recenzija: Biograf


* 1000 jeste lista ali nije top lista i filmovi nisu složeni ni po kom redosledu osim nasumičnog