DAJE SE NA ZNANJE:

22 March 2016

(1000) 964 Het Vonnis aka The Verdict (2013)

Belgija. Jutros pogledano. A onda... Belgija beše ceo dan na TEveu...


1. Ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

Teško da ćete baš sami odlučiti da pogledate "The Verdict". Možda ga uhvatite  na drugom kanalu neke nacionalne TV u nekom terminu pred ponoć. E, sad... ne mogu da kažem da je baš on i od esencijalnog značaja za vaše filmsko iskustvo ali jeste, doVučića, ovo jedan pristojan mali film.


2. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Sama špica/naziv filma se pojavljuje nakon tragičnog događaja dovoljno brutalno i emotivno prikazanog da ćete poželeti da ga pogledate dalju sudbinu našeg (anti?)heroja.


3. Dvougao:

Upravo ta dalja sudbina, tj. trenutak kad "The Verdict" pređe sa lične, gotovo intimne drame Luca Segersa, u društveno angažovanu sa uperenim oštricama ka belgijskom političkom establišmentu je i glavni problem. Ne, ne prodajem nam reditellj i scenarista Jan Verheyen ovde muda za bubrege, apsolutno je dosledan u prikazu sudskog sistema i veze sa politikom i čini to prilično vešto ali tada, jednostavno zaboravlja na našeg junaka koji postaje puki posmatrač, delić medijsko političke mašinerije koje je pokrenuta protiv i za njega. Pitanja koje nam "The Verdict" postavlja poput toga da li je dozvoljeno uzeti pravdu u svoje ruke kada sistem zakaže i da li je to put u anarhiju jesu (uvek) aktuelna ali time što je naš junak u duge dve trećine filma praktično gurnut u stranu, "The Verdict" ozbiljno gubi na toj emotivnoj strani.


Na kraju,  ni mi gledaoci ali ni Luc Segers (koga odlično tumači Koen De Bouw) ne "doživi" katarzu niti dobije "presudu"...

  Režija: Jan Verheyen
  Glume: Koen De Bouw, Johan Leyesen,Verle Baetens

Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: Biograf


* 1000 jeste lista ali nije top lista i filmovi nisu složeni ni po kom redosledu osim nasumičnog