DAJE SE NA ZNANJE:

07 May 2014

Luther (2010-2013)

Ima nešto u Luther-u što ga čini neodoljivim. Ne boji se svoje pretencioznosti, naprotiv, stalno je nabija na nos publici. Od samog početka.
A početak..pa početak je poprilično spektakularan. Sećam se da sam naleteo na te prve kadrove serije na nekoj televiziji ne znajući da su to zapravo početni kadrovi. Više je to ličilo na vrhunac nekog filma ili katarzičnu završnicu.
 U toku je potera. Osumnjičeni beži i stiže do vrha nekakve napuštene zgrade. Pokušajući da pređe sa jedne strane na drugu završava viseći iznad ambisa a jedinu pomoć mu može pružiti glavni detektiv koji ga juri, inspektor Luter.
 Samo, tada, u jednoj od najupečatljivijih momenata serijala, Luter ne pruža ruku osumnjičenom... ne dok mu ne otkrije lokaciju gde je sakrio svoju poslednju žrtvu, dete. Od toga da li je dete još živo i da li će policija stići na vreme da ga spase zavisi i Luterova odluka da li će pomoći tom manijaku (koji u tom trenutku uplašeno plače i moli za život...verovatno kao i njegove žrtve neposredno pred smrt).
 I tako, ne samo da Luterova konačno odluka zauvek menja njegov karakter već određuje i čitav tok buduće serije...

 Ovo sve se odigrava u prvih desetak minuta. Prosto neverovatno jak početak ovog BBC serijala pre svega možemo zahvaliti harizmatičnoj pojavi glumca Idrisa Elba, jer nema nimalo sumnje, od prvog trenutka kada ga vidimo, u tom starom iznošenom kaputu, znamo da je to lik koga želimo da gledamo, i da  taj policajac od krvi i mesa, čovek koji će kasnije biti gotovo razoren osećajem krivice i stalnom igrom na ivici dobrog i zla, jedan od najupečatljivijih likova koje nam je donela britanska TV produkcija.




Ta prva sezona Lutera je gotovo savršena. Uklopljena (kao i čitav serijal) od nekoliko nezavisnih slučajeva,  stalno gledaoce dovodi do toga da preispituje svoj odnos ka glavnom liku.


Nažalost, druge dve sezone poništavaju konačan utisak o Luteru. Količina neverovatnih koicendencija i nelogičnih (ili bar neuverljivih) događaja u njima počinje i previše da bode oči. Kao što rekoh na početku, serija Luter se ponosi svojom pretencioznošću ali potreba da šokira publiku postaje u drugoj i trećoj sezoni sama sebi svrha.  Neki likovi poput Alis (koju je inače sjajno odigrala Rut Vilson) u nastavku se ponašaju i postaju "neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar" što i ne mora u načelu biti loše ali postaje upravo tako kada se ta "sila" previše često koristi. Samo zahvaljući Elbi Luter ipak do kraja predstavlja jedno solidno gledalačko iskustvo.


Na skali od (1-5) ocena: 3


recenzija: DeHičkok