DAJE SE NA ZNANJE:

21 April 2014

Lo strano vizio della Signora Wardh aka Blade of the Ripper (1971)

Režija: Sergio Martino

Glume:     Edwige Fenech

                     George Hilton
                     Conchita Airoldi
                    Alberto de Mendoza

O čemu se ovde radi: 

 Neki manijak ubija (sa brijačem) devojke u Beču. Istovremeno, gospođa Wardh (Fenech), usamljena a udata, pokušava da svoju dosadu razbije upuštajući se u vezu sa zgodnim rođakom svoje prijateljice. Uskoro i sama postaje meta ucene a sasvim moguće i meta ubice sa brijačem.




Ključna reč iz naziva filma:

Wardh


Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 GialloKlasik

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Krenimo redom. 
-Ovo će biti četvrti film Sergia Martina čiji se prikaz našao na ovom našem blogu. Njegovi filmovi svakako jesu jedni od najreprezentativnijih ostvarenja italijanske/evropske 'euro-trash' estetike sedamdesetih godina prošlog veka. 
-Ovo je jedan od omiljenih filmova Kventina Tarantina, a mnogi će muziku Nore Orlandi iz ovog filma prepoznati kao jednu od tema za Kill Bill Vol.2.
-Gotovu istu ekipu glumaca Martino je  angažovao naredne godine u manje uspelom All the Colors of the Dark čiju ste recenziju već imali priliku da pročitate.
-Edwige Fenech... ona je uvek zanimljiva, čak i kada se ne tušira.




Šta je dobro u ovom filmu ?

Odlična muzika, predivna fotografija (eksterijeri Beča, pejzaži gradića na moru...) i poprilično zanimljiva priča


Šta je još dobro u filmu ?

Ono što uvek cenim u misterijima (a generalno gledano gotovo svaki giallo je 'murder mistery' sa doduše neverovatnim razrešenjima) jeste kada uspeju da me 'prevare'. A verujte to nije nimalo lako. Nanjušim ubicu na dva metra (od plazma TV). Ovde je konačno razrešenje poprilično neočekivano a opet gotovo da mu se ne može pronaći (veća) logička greška.


Šta je loše u ovom filmu ?

E sad... to što je razrešenje kombinacija već viđenih trilera toga vremena (napr. jednog Hičkokovog) ne mogu baš uzeti kao neku manu...giallo filmovi nikada baš nisu bili poznati po svojoj originalnosti. Takođe, to što ovde gotovo sve ženske likove vidimo barem i u toplesu nikada nije bila mana ovih ostvarenja već glavna osobina... o eksploataciji  nekom drugom prilikom.


Šta je još loše u ovom filmu ?

Ovaj film jednostavno nije loš... i tačka.


Postoje li bolji filmovi od ovog ?

U okviru svog žanrovskog kutka i kao pionir pravih giallo filmova čiji će talas uslediti tek narednih godina Lo strano vizio della Signora Wardh ima prilično značajno mesto. Svakako jedan od boljih gialla...

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Ovo je jedan,uz Torso, od vrhunaca  u karijeri Segia Martina. I mada je ovo definitivno kao kompletan film bolji od Torso-a, onih jezivih dvadesetak minuta u tom filmu i dalje ostavljaju snažniji utisak. Dakle, da odgovorim na gore postavljeno pitanje, oznaku giallo je poneo veoma velik broj slabijih ostvarenja od ovog


Vredi li ovo gledati ?

Neizostavno štivo za ljubitelje ovih filmova. Takođe, veoma interesantan triler.

Zaključak za kraj:

Još ćemo se družiti sa radovima Sergia Martina (koji nam je napr. u ovom filmu podario jedan savršen kadar ubistva koje se odgleda u  odsjaju u tamnim staklima naočara za sunce, jedan baš cool momenat koji danas gotovo ne možemo nigde videti). Postoji barem još jedan veoma interesantan njegov film koji još nisam pogledao


neizostavan fića za kraj



Na skali od (1-6) ocena: 3+*

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 



veoma jak plus, gotovo četiri minus... u stvari ocena samo u okviru giallo filmova je definitivno 4+