DAJE SE NA ZNANJE:

17 April 2014

Lewis (2007-?)

Oduvek je Inspektor Mors (Inspector Morse) bio drugačiji od ostalih britanskih serija iz ovog klasičnog 'Who Done It' žanra. Da li to što je smešten na Oksfordu, među akademskom populacijom, koja između, uglavnom, ubistava iz niskih strasti, voli da popriča i o nekim temama iz istorije umetnosti, visokopolitičkim ili visokoteološkim začkoljicama zanimljivim samo usko profesorsko/deka(den)nskim krugovima ili što je sam Mors bio fascinatan, drugačiji, ljudskiji  detektiv (i ljubitelj Vagnera i ukrštenih reči) od onih na koji nas je ovaj žanr navikao ali Morsa sam neobično voleo.Naravno, mnogima je Inspektor Mors bio pravi inspektor Smor pa nije ni čudo što on nikada na ovim našim prostorima nije doživeo kultni status. Kada je Mors završen 2000 godine epizodom u kojoj njegov lik umire, a naročito nakon što je i glumac, sjajni John Thaw, iznenada umro 2002 godine bilo je teško zamisliti da će samo desetak godine kasnije postojati dve serije koje se bave svetom Inspektora Morsa. 

Lewis nam donosi priču o nekadašnjem vernom pomoćniku Morsa, naredniku Lewis-u koji je sada i sam inspektor, kome se u razrešavanju oksfordskih ubistava pridružuje narednik James Hathaway. Stvorena gotovo od iste ekipe ispred i iza kamera zaslužne za Morsa, serija Lewis deluje kao prirodan nastavak, jednako zanimljiv i u pojedinim epizodama jednako brilijantan kao svoj prethodnik.

Osim studenata Oksford nikako da se otarasi i ubistava i eto prilike da uživamo i dalje u prirodnim čarima ovog gradića koji kao da je ostao začaran u vremenu i prostoru.

Ono što je svakako još pohvalno za ovu seriju jeste da nije podlegla savremenom trendu (CSI++) prikazivanja nasilja na TV tako da i ako su neka ubistva grozomorna nema ovde nepotrebne krvi...sasvim je u dovoljnim količinama i scene nisu nimalo eksploatatorske 
Osim Lewis-a, pre dve godine krenuo je i serijal Endeavour (to je inače ime inspektora Morsa kojeg smo u originalnom serijalu saznali dosta docnije od početka emitovanja) koji se bavim mladim Morsom i smešten je  naravno u Oksford ali u šezdesete godine prošlog veka.

I za kraj, ali ne kao i poslednji, pomenimo Colina Dexter-a čoveka koji je najzaslužniji  za sve ovo. Ovaj sad već vremešni gospodin autor je romana o Inspektoru Morsu koji su bili  objavljivani od 1975 do 1999 i na kojima je i bazirana serija Inspektor Mors.

Za Lewis-a:
Na skali od (1-5) ocena: 4

recenzija: Biograf