DAJE SE NA ZNANJE:

05 December 2013

Tutti i colori del buio aka All the Colors of the Dark (1972)


Režiser: Sergio Martino


Glume:   Edwige Fenech

                     George Hilton
                      Nieves Navarro
                      Ivan Rassimov



O čemu se ovde radi: 

 Nakon traumatične saobraćajne nesreće mlada Jane (Edwige Fenech) pati od nesanice i noćnih mora. Kada se misteriozne i strašne stvari počinju dešavati i tokom dana ni Jane (a ni mi gledaoci) nismo više sigurni šta je java a šta san.






Ključna reč iz naziva filma:


Tutti



Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 kult




Ima li tu nešto zanimljivo ?

Edwige Fenech. Mogao bih ovu glumicu da gledam (kako se tušira) u bilo kom filmu. Praznik za oči. U stvari, ako se dobro sećam u svim filmovima sa čudesnom Edwige bila je ta jedna njena scena (tuširanja)





Šta je dobro u ovom filmu ?


Sergio Martino.  Mada su prethodni njegovi filmovi koje sam ovde recenzirao (Morte sospetta di una minorenne aka The Suspicious Death of a Minor (1975) i Torso (1973)) nesumnjivo bolji od  "All the Colors of the Dark" i ovde, u pojedinim scenama, Martino uspeva da donese tenziju i da kreira neke veoma zanimljive akcione scene (njegova upotreba totala i kadrova "odozgo" je gotovo savršena). 

 Svako ko krene u giallo istraživanje ne može zaobići radove Sergia Martina tako da možete biti sigurni da ćemo i ovde uskoro recenzirati još neke, interesantnije, filmove. 














Šta je još dobro u filmu ?


 Edwige Fenech a bome i Nieves Navarro 












Šta je loše u ovom filmu ?


 Glavna mana gotovo svakog giallo filma je scenario, a tako je i ovde. Besmislenost zapleta je ovde toliko besmislena da ni pored najbolje volje ne mogu da zanemarim toliko nelogičnosti u ovom ipak u snu san filmu. Ovde ni tuširanje ne pomaže.









Šta je još loše u ovom filmu ?

Ne postoji zajednička scena tuširanja Edwige Fenech  i Nieves Navarro 




Postoje li bolji filmovi od ovog ?


Naravno. Već sam naveo neke Martinove



Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Da

Vredi li ovo gledati ?


Ako volite Edwige Fenech, da. Ako ste baš zaglibili u giallo, opet da. Ukoliko vas interesuju samo reprezantitivni i najbolji giallo filmovi onda definitivno ne. 





Zaključak za kraj:

Mada ovaj film ne spada u standardne i generičke giallo filmove ipak je u pitanju jedno prosečno i slabo pamtljivo delo. Nema ovde napr. genijalne muzike Goblina ili Ennio Moriconea, nema nekih upečatljivih scena. Ipak film ima dobru atmosferu i povremeno je zabavan za gledanje. Zato mali plusić na kraju... 





Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka