DAJE SE NA ZNANJE:

02 January 2013

Dama bez blama (2012- )


 Izmak 2012 godine doneo nam je jedno poprilično zanimljivo tv iskustvo na domaćim ekranima. U pitanju je domaći skeč šou  "Dama bez blama", tv forma koja je u poslednjih nekoliko godina nekoliko puta bezuspešno bila pokušana da se revitalizuje na našim ekranima (da li se neko seća "Velike Srbije"? sa B92).
 Ono što ovde odmah upada u oči su atributi glavne glumice Milene Vasić.


Mislim na glumačke. Veoma je hrabro preuzeti ovu veoma zahtevnu rolu i u njoj se talentovana Milena veoma dobro snašla. Pošto se "Dama bez blama" sastoji od gomile kratkih nepovezanih skečeva, snimljenih u različitim eksterijerima i enterijerima, neophodno je bilo naći glumicu koja ima sjajnu moć transformacije i nesumnjiv talenat za komediju. Milena to definitivno poseduje.
U nekim likovima je apsolutno brilijantna a u vecini veoma dobra. Svaka čast Milena !(nisam imao priliku da ranije gledam negde Milenu, vidim da glumi u pozorištu ali ja tamo, iz svima razumljivih razloga ne mogu da idem, osim možda kada bude premijera "Fantoma iz opere", a TV serije u kojima je glumila, od Pevaj brate do Bele lađe jednostavno mi nikada nisu držali pažnju duže od 30-ak sekundi).
 Uz Milenu je takođe ekipa dobrih glumaca u sporednim ulogama i za uspeh ove prve epizode nesumnjivo je zaslužan sinergetski efekat koja je donela kompletna ekipa. Ne znam koliko je bužet bio za ovu epizodu ali po broju lokacija i filmskih setova verujem da je u pitanju poprilično skup projekat.A sada da se osvrnemo i na mane. Uvodni deo šoua je bio toliko iritantan da samo zahvaljujući tome što nisam uspeo da pronađem daljinski upravljač nisam promenio tv kanal.
 Pažljivom gledaocu neće promaći poprilično čudan nedostatak tzv. lokalnog humora (nema psovki, vulgarnosti i sličnih domaćih začina ) što je u suštini pozitivno ali humor bez imalo dodira sa našom crnom realnošću prilično doprinosi sterilnosti projekta. I tako dok gledamo umivene kadrove Belvila prosto bode oči što barem u pozadini ne vidimo kontejner prepun đubreta po kome pretura naš dobri komšija.
 Ali, razotkrimo odmah misteriju i tragičnost iza ovoga. "Dama bez blama" je licenciran tv produkt, zasnovan na nekom nemačkom šou. Reč tragičnost na početku pasusa iskoristio sam iz sasvim jednostavnog razloga. Tragično je kada shvatiš da je većina ovih skečeva (možda i svi ?) samo ponovo snimljena na našem jeziku. Naši scenaristi izgleda da nemaju dovoljno talenta, motiva i vremena da osmisle ovakav poprilično jednostavan koncept. Da li je stvarno bilo potrebno da kupimo licencu za humorističku emisiju ? Od zemlje koja je nekada izvozila mnogo čega stigli smo do toga da uvozimo čak i humor...
 Ipak, za kraj, završimo ovaj tekst u pozitivnom tonu. Pilot epizoda me je nekoliko puta dobro nasmejala i ovaj šou je defakto dobar i od mene jaka trojka. A o kome broju se radi na donjoj slici to prepuštam vama čitaocima da sami presudite


Na skali od (1-5) ocena: 3


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

Anonymous said...

Ovaj takozvani sou nista ne valja