DAJE SE NA ZNANJE:

01 January 2013

The Bay (2012)




Režiser: Barry Levinson
Glume: Will Rogers, Kristen Connolly, Kether Donohue, Frank Deal, Stephen Kunken, Christopher Denham, Nansi Aluka

  Još jedan u nizu "Found footage" filmova ovog puta je pokušan da bude urađen na ipak nešto drugačiji način. Tako je za režiju angažovan veteran  Levinson  poprilično zanimljiv autor koji u svom opusu ima nekoliko veoma interesantnih filmova (od oskarovskog Kišnog čoveka (1988) do napr. Sleepers (1996)) mada sam mu najviše zahvalan zbog dve TV serije koje nam je podario (kao tvorac i producent), Homicide:Life on the Streets i Oz.
 Zahvaljujući iskusnom Levinsonu ovaj film je za razliku od većine svoje found footage sabraće sasvim podnošljiv za gledanje. Shaky Cam snimanje se veoma malo koristi i The Bay deluje stvarno kao film a ne kao delo amatera.

 Pohvalno je što je to učinjeno na realistični način pa svi ti statični snimci i dalje dolaze sa kamera koje u realnosti i jesu nepomične.

The Bay je priča o malom gradiću na obali zahvaćenom stravičnom epidemijom nepoznatog virusa.








Nažalost film ima nekoliko ozbiljnih mana koje mu bitno umanjuju ocenu i ako je u pitanju sasvim korektno delo. Ono što odmah ubija suspens je uvođenje lika novinarke koja nam prepričava kompletne katastrofične događaje. I mada su zahvaljujući njenim rečima neke stvari dodatno objašnjene film bi bio mnogo dinamičniji i napetiji da su njen off monolog kompletno izbacili.

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Biograf