DAJE SE NA ZNANJE:

12 January 2013

Hodejegerne aka Headhunters (2011)


Režiser: Morten Tyldum

Glume: Aksel Hennie,Nikolaj Coster-Waldau


 Najzabavniji film koji sam pogledao prošle godine snimljen je u stvari godinu ranije, 2011, i to ne u svima dragom Holivudu, već u trenutno, verovatno najzanimljivoj kinematografiji, skandinavskoj. Konkretnije, ovog puta u pitanju je Norveška (uz učešće i nemačkog kapitala) a o TV/Filmskoj invaziji sa severa nekom drugom prilikom (ako naš Gimitrije pronađe malo više vremena u svojim duhovnim dužnostima)

Glavni (anti)junak je  Roger Brown(?) profesionalni lovac na kadrove (mada headhunting u ovom filmu  ima najmanje veze sa biroom za rad). U slobodno vreme Roger je i lopov pre svega zainteresovan za vredne kolekcionarske eksponate. I da ne zaboravimo, Roger je visok metar i žilet i prava je ljiga od čoveka.

Toliko o sadržaju filma. Šteta je bilo šta više otkrivati iz priče. Samo ću  vam pokvariti uživanje, zato nemojte gledati ni trejler. Nego vratimo se mi našem Rođi. Kao što rekoh stvarno je taj Roger na početku jedan grozan,antipatičan tip i odavno nisam video takav uspešan salto mortale kada je u pitanju razvoj likova na filmu. Od nekog koga mrzimo Roger negde već u polovini priči postaje neko za koga navijamo i  strepimo, najkraće, Roger postaje naš heroj. Bravo Rođo.



  'Lovac na glave' je jedan odličan akcioni triler. Ako oprostimo nekoliko nelogičnosti Headhunters dostiže u pojedinim trenucima domete dostojne starog dobrog Hičkoka.
I zato požurite da pogledate ovaj film pre nego što Amerikanci dosete i naprave rimejk. U stvari već postoje  nezvanične najave o tim podlim holivudskim planovima.

Od mene čista petica...


Na skali od (1-6) ocena: 5


recenzija: Biograf