DAJE SE NA ZNANJE:

04 June 2013

El Habitante Icierto aka The Uninvited Guest (2004)

Režiser:  Guillem Morales
Glume:  Andoni Gracia, Monica Lopez

Španski psihološki triler iz sada već daleke 2004 godine donosi nam dovoljno dozu napetosti i zanimljivosti da vredi odvojiti 90-ak minuta za njegovo gledanje.
 Felix ( Andoni Gracia ) je pre nekoliko meseci raskinuo sa devojkom i ostaje da živi sam u svojoj prostanoj kući. Jedne olujne noći, stranac na vratima ga zamoli za uslugu da telefonira (mobilnih telefona nema u filmu) i nakon što ga pusti u kuću Felix nakon nekoliko minuta otkriva da je nepoznati nestao. Da li je stranac stvarno nestao ili se krije negde u ogromnoj vili ili je sve to posledica Feliksove paranoje otkrićete nakon gledanja filma...ili možda nećete.


I mada film i svojom špicom i sjajnom muzičkom temom najavljuje i podseća na neke radove Hičkoka drugi deo filma nas vodi ka Linčovskim obrtima




Taj drugi deo filma, kao i samo razjašnjenje misterije, mada manje više pametno i donekle logično, ono je što će mnogim gledaocima predstavljati trn u oku.





Ipak, ja ću El Habitante Icierto pamtiti pre svega kao jedan mali kamerni efektni triler.




Dobre strane definitivno preovlađuju one lošije (Režiser Morales koji je istovremeno i autor scenarija  mnogo je bolji u "oponašanju" Hičkoka nego Linča)




El Habitante Icierto svakako zaslužuje pozitivnu ocenu




plus, postoje neke scene koje će vam se definitivno urezati u pamćenje... i to ne mislim na ovu donju




već pre svega ovu donju ...




Na skali od (1-6) ocena: 4-


recenzija: Biograf