DAJE SE NA ZNANJE:

12 June 2013

Novi saradnik: Pera Kuvar


Danas vam predstavljamo našeg novog saradnika  Peru Kuvara (koji pre tog posla obavljao posao ložača).
Pera će nam otkrivati kuvarske tajne velikih majstora male kuhinje
Evo njegovog prvog priloga


„Zdravo drugari.
Danas ćemo spremati jedno specijalno jelo za koje je 
potrebno mnogo strpljenja i mnogo veštine. 
Danas kuvamo viršle. U lonac sipajte 350 ml vode. Kuvajte je na nekih 100 stepeni dok ne proključa. U međuvremenu uzmite sveže spakovane viršle iz frižidera.  Sa makazama koje ste unapred pripremili nežno presecite omotač pakovanja sa leve strane u pravcu kretanja kazaljki na satu a zatim, jednu po jednu, izvadite viršle. U trenutku kada je voda u šerpi  proključala pažljivo stavite viršle u tu istu šerpu.
 U zavisnosti od viršli koje ste kupili postoji mogućnost da ćete i svaku viršlu morati da oljuštite pre nego što ih stavite u lonac. Da biste izbegli svaku nedoumicu predlažemo vam da svaku viršlu oljuštite od zaštitnog sloja koji je inače jestiv ali postoji mogućnost i da nije pa da ne biste rizikovali ipak ga skinite. Kada ga skinete onda ga ubacite. U vrelu vodu.
 To ljuštenje obavljajte veoma pažljivo jer  kao što svi znate najhranivljiji sastojci svake viršle, kao i jabuke, nalaze se u njenoj kori.
 Kuvanje traje nekih pet minuta ali povremeno bockajte viršle u šerpi viljuškom koju ste ranije pripremili. Ovim bockanjem utvrdićete da li su viršle i dalje tvrde ili su krenule da se raspadaju radi prekuvavanja.  U svakom slučaju, ovaj izbor je samo na vama, jer neko voli tvrdo a neko voli meko.
 Kada procenite da je kuvanje gotovo izvadite viršle iz kuvane vode i stavite na tanjir. Za vađenje možete koristiti onu viljušku od malopre.
Viršle možete jesti same ali mnogo je lešpe to raditi u društvu. Predlažemo da kao dodatak dodate senf majonez ili kečap ili svo troje zajedno. Ukoliko ih stavite u kiflu možete ih jesti kao pas ali ni sa običnim parčetom hleba nisu loše.  Naročito ako kao piće izaberete čašu svežeg jogurta od mleka.
Ovo je sve za danas drugari, vidimo se....
Za ovaj recept neophodne su vam:
1.viršle
2. makazice
3.  voda
4.  viljuška
5.  tanjir