DAJE SE NA ZNANJE:

21 November 2013

Ko je Red John aka The Mentalist (2008 - ?)

 U nedelju 24.11.2013,  kažu, Patrik Džejn će konačno razrešiti misteriju koja ga je    proganjala deset godina (a nas gledaoce ipak manje više podnošljivih pet godina). Konačno će se susreti sa svojim krvolokom Red John-om, manijakom koji mu je ubio suprugu i ćerku ... i kažu, u nedelju  će mu definitivno presuditi. Jer, nedelja i svi ste tu ...Inače, za većinu vas koji ne pratite ovu seriju, samo kratko objašnjenje o čemu se ovde radi. The Mentalist je prilično uspešna i zabavna kombinacija Šerlok Holmsa i Dr. Housa (ma koliko to suludo zvučilo je je sam Hous već varijacija na Holmsa) i proceduralnih krimi serija koji dominiraju američkim tv ekranima.
 Patrik Džejn, bivši lažni vidovnjak, nakon pokolja svoje porodice od strane ozloglašenog serijskog ubice Red Johna, pridružuje se CBI timu (da dobro ste pročitali, nije FBI ) kao savetnik. 
 Ovaj (izmišljeni) California Bureaou  of Investigation uvek istražuje zapetljane, zamršene i zakukuljene zločine. Bez dovitljivosti našeg heroja, i njegovih super moći opažanja i procenjivanja ljudskog ponašanja,  CBI nema šanse  da raspetlja, raskukulji i razmrsi slučaj. 
 Ipak, lepo je videti dobri stari logičko-detektivski način rešavanja ubistava umesto tehnoloških, hladnih i kompjutersko sertifikovanih rej ban forezničara koje nam je nametnuo CSI (CGI) (i slični produkti).


I tako, u nedelju ćemo doznati ko je Red John. Na osnovu krajnje liste od sedam osumnjičenih deluje da će samo razrešenje biti antiklimaktično ali možda nam scenaristi i tvorac serije Bruno Heller prirede ipak pozitivno iznenađenje. Sačekajmo tu nedelju.
Na skali od (1-5) ocena: 3


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka