DAJE SE NA ZNANJE:

16 March 2015

Justified (2010-2015) FINALE (part 1)

Red je da jednu od najboljih TV serija ispratimo u legendu na jedan dostojanstven način. O ovoj seriji smo već pisali ovde i ovde.

 Poslednja sezona sage o maršalu Rejlan Givensu počela je dvadesetog januara ove godine i kao što je obećano doneće nam finalni obračun sa harizmatičnim negativcem (i Givensovim pajtosom iz detinjstva) Bojd Krauederom. Ali ne pre nego što usput ne upoznamo galeriju nekih novih kriminalaca  koji će konačnom okršaju dati poseban šmek.
U naredna četiri nastavka, pričamo o "Justified" sezoni br. 6. Ako niste gledali, nemojte ovo ni čitati. Spojleri su neizbežni.


1) "Fate's Right Hand"

Karte su podeljene na kraju prošle sezone. Mreža za  Bojda je postavljena a njegova voljena Eva (Joelle Carter) mora biti ona koja će mu stegnuti omču. Ako to ne učini sledi joj ekspresan povratak u zatvor. U ovoj epizodi poslednji put ćemo videti i jednog od najupečatljivijih likova koje nam je "Justified" doneo. U suštini, ovo je veoma neobična epizoda za start sezone. Poprilično je lagana, neobavezna, bez nekih većih tenzija...rekao bih čak malo i dosadnjikava (što i dalje znači da je i ovakva nekih deset puta bolja od prosečnih TV produkata i uradaka). A onda sledi onaj BANG na kraju... i tada, upravo tada, shvatamo da više nema zajebancije. Biće ovo borba na život i smrt.2) "Cash Game"


 Ovde je već "Justified" standardno fantastičan. Epizoda funkcioniše na svim nivoima. Od očajne Eve koja plete mrežu (ili se mreža plete oko nje) do prvog susreta Bojda i Rejlana u ovoj sezoni. Polako otkrivamo i pozadinu nove mračne pretnje koja se nadvila nad Harlan. Taj Voker je samo posrednik (mada i dalje psihopata) i radi za završnog "velikog zlog vuka" u ovoj seriji, a to je, glavom i bez brade Sem Eliot (Sam Elliot). Što bi rekli, pravi čovek na pravom mestu u pravo vreme. U ovoj epizodi vidimo ponovo i Vin Dafija a i Katherine Halle (Mary Steenburgen). 


Zanimljivo je da su Mary i Sam glumili ostareli bračni par u onoj komediji sa Hju Grantom i Ketrin Bredšou. Znate one Morganove


 Djui će nam večno nedostajati ali u ovoj epizodi nam stiže dostojna zamena u vidu rmpalije Ču Čua. 

Odlična epizoda.


3) "Noblesse Oblige"


Takođe veoma dobra epizoda. Givens je ovde malo u pozadini dok je fokus pre svega na Evi (odlična,stvarno odlična Joelle Carter) i njenim nevoljama. A verujte mi, nije joj nimalo lako. Ipak vrhunac epizode je scena večere u kojoj je Ejveri Markham (Elliot Sam) istovremeno i neodoljivo šarmantan i nenadmašno dijaboličan. Vrhunski scenario sa vrhunskim perfomansom Sam Elliota (a za to je zaslužan i ugao kamere, tačnije snimatelj) donosi nam negativca koji Harlan (a i Givens i Bojd) još nije video.4) "The Trash and the Snake"


 "Justified" nastavlja svoju ludu vožnju ka finalu sa ovom, u nekoliko pogleda, najzabavnijom epizodom šeste sezone. Pre svega, ne smemo preskočiti ulogu Jake Busey čija će nas sudbina sve impresionirati.


 Ali on je samo delić ove epizode koja će nam doneti nekoliko starih dobrih znalaca. I kao što Ejveri zna veoma dobro istoriju svakoga od ključnih igrača u Harlanu, i autori serije znaju da nas obraduju gotovo u svakoj epizodi  sa nekim dragim/upečatljivim likom iz proteklih pet godina. Naravno, ključna činjenica za pojavljivanje jeste da je uspeo da u tih pet godina i preživi. I kada već pominjem preživljavanje, evo prođe i četvrta epizoda a naš maršal nije još nikoga upucao.