DAJE SE NA ZNANJE:

30 November 2013

Edward Sharpe and Magnetic Zeros


Na muzičkom planu proteklu godinu najviše ću pamtiti po grupi koju sam otkrio tek pre nekoliko meseci (a postoje još od 2007!). 
Tada je neko, negde, poslao link ka ovom spotu:



I pesma i spot me je oduševio. Tek nedavno, zahvaljujući kolegama filmskim ekspertima ovde, Gimitriju i Biografu, otkrio sam da nije spot specijalno, i ovako raskošno, pravljen za Edward Sharpe and Magnetic Zeros (ESMZ), već su korišćeni odlomci filmova iz osamdesetih (tipa Beat Street i sl.). Bilo kako bilo pesma je bila (i dalje je) fenomenalna.
 Ali pravu magiju ESMZ sam video na snimcima njihovih uživo nastupa. Odavno nisam video takvu pozitivnu energiju, iskrenost i ljubav ka onome što radiš. 



 ESMZ je veliki bend (i do 12 ljudi je na bini) koji svojom muzikom ali pre svega nastupom (od  stajlinga do načina izvođenja) podsećaju na stare hipi grupe, komune, iz  šezdestih godina prošlog veka.
Pesme su im mešavina kantrija, soula, rok end rola, sa neodoljivom ritam strukturom, zaraznim refrenima, i obaveznim pratećim vokalima ili kompletnim duet pesmama (Alex Ebert i Jade Castrinos)



Mada im albumi kao celine ne dosežu domete pojedinačnih singlova Edward Sharpe and Magnetic Zeros su dokaz da se i dalje negde u svetu pravi dobra prava muzika i da ako se dovoljno potrudimo možemo pronaći  blago ... na kraju duge ...




Do sledećeg puta

pozdrav, Vaš jedan i jedini

Peca Zombi