DAJE SE NA ZNANJE:

29 November 2013

Passion (2012)


Režiser: Brian De Palma


Glume:   Noomi Rapace

                 Rachel McAdams
      

O čemu se ovde radi: 

 o Brian De Palmi




Ključna reč iz naziva filma:


Brian De Palma



Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Brian De Palma




Ima li tu nešto zanimljivo ?

 Brian De Palma




Šta je dobro u ovom filmu ?


Brian De Palma







Šta je još dobro u filmu ?


 Brian De Palma








Šta je loše u ovom filmu ?


 Brian De Palma





Šta je još loše u ovom filmu ?

Brian De Palma

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Većina Brian De Palmininih


Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Nekoliko filmova Brian De Palme

Vredi li ovo gledati ?

Naravno. Čak i ovako prosečan film Brian De Palme ima u sebi više šmeka i užitka nego većina sadašnje produkcije




Zaključak za kraj:


Volim filmove Briana De Palme. Ma, obožavam njegove filmove. Njegov virtuozni stil, dominaciju slike nad radnjom, šansu da i najbanalniji i najdosadniji deo scenarija učini nezaboravnim gledalačkim iskustvom. Volim filmove Briana De Palme jer u njegovim delima nalazim onu esenciju koju svaki pravi film mora imati. Užasno sam se plašio, nakon silnih negativnih recenzija  koje sam pročitao o Passion, da će mi film biti grozan, razočaravajući, dosadan jer teško je gledati posrnuća tvojih omiljenih režisera (videti Karpentera i Argenta iz poslednjih njihovih faza).

 Ali ne. Passion nije grozan, nije dosadan, nije (preveliko) razočarenje. Jeste prvih 50-ak minuta razvučeno, monotono, gotovo televizijsko iskustvo, i jeste McAdams jednostavno nedovoljno dobra u nosećoj ulozi, ali zato kada De Palma uključi motore, u trenutku kada svaki gledalac oseti, pa i onaj ko nema pojma ništa o Palmi i De Brajanu, da se film menja, da 
sada gledamo nešto drugo, Passion dobija i dinamiku i suspens i magiju.
 Šteta što ta magija ne traje predugo i što se De Palma "potrudio" samo u tom drugom delu filma ali za njegove ljubitelje i obožavoce verujem da je i to dovoljno da im ostane osmeh na kraju (a poslednjih 5,6 minuta, kao stvarno ludačka De Palmina kombinacija omaža pre svega samom sebi,  jednostavno mora da vas nasmeje a neke verujem i dodatno iziritira).
 Nadam se da ovo neće biti i njegovo testimetalno delo jer napr. Klint Istvud nam je sa 74 godine predstavio Million Dollar Baby. Priča se da će u  sledećem De Palminom projektu ponovo glumiti Al Paćino. 

U intervju koji možete odgledati ovde, primetićete izvesnu gorčinu u rečima velikog režisera, o problemima koje ima da pronađe finansijere za njegove projekte i o tome kako su mnogi njegovi filmovi prvo bili dočekani na nož a tek nakon niza godina bivali proglašeni remek delima.





Na skali od (1-6) ocena: 3 + 

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka