DAJE SE NA ZNANJE:

11 December 2013

El secreto de sus ojos aka The Secret in Their Eyes (2009)

Zanimljivo je da sam pre samog gledanja ovog filma  znao samo par osnovnih podataka,to da je napr. triler i da nam stiže iz Argentine... Posle se ispostavilo da je 2010 godine dobio oskara za najbolji film van engleskog govornog područja., što mi je malo pokvarilo utisak. Jer, ovaj film je svakako dobar, ali zar je ovo stvarno najbolji strani film za 2009 godinu ?


"Tajna u njihovim očima" počinje fascinatno. Efektna i setna uvodna špica na železničkoj stanici  odmah nam, od samog početka, daje do znanja da ćemo prisustvovati drugačijem, neholivudskom trileru,

Glavni junak, umirovljeni federalni tužilac Benjamin Esposito odlučuje da napiše roman o jednom starom slučaju koji je, pokazalo se, presudno uticao na sudbine gotovo svih koji su na jedan ili drugi način bili povezani sa njim.



Prekopavanje po prošlosti staroj 20 godina otvara i stare rane i film nam, kroz prizmu istrage o stravičnom zločinu, takođe oslikava i lice neofašističke istorije kroz koju je Argentina prolazila sedamdesetih godina prošlog veka.



Istovremeno, "Tajna u njihovim očima" je i gorka priča o neostvarenim ljubavima i uništenim ljudskim životima. 

 Dobar je ovaj film, povremeno stvarno katarzičan. Naravno ima i svojih mana. Film povremeno gubi fokus kao  posledica prevelikih ambicija autora da u njega utkaju  velike teme koje su u svojoj suštini  ipak samo sporedan rukavac priče.  Predug je i u pojedinim trenucima nedopustivo spor.
Mada, dobio je oskara i što se toga tiče sve ambicije režisera Juan José Campanella su definitivno ostvarene.
 "El secreto de sus ojos" je  jedno prijatno filmsko iznenađenje koje dolazi iz argentinske kinematografije koja ovim filmom dokazuje da nam ta zemlja sem fudbala može ponuditi i zanimljive celuloidne snove.




RežiserJuan José Campanella
Glume:  Ricardo Darin
                   Soledad Villamil
                   Pablo Rago



Na skali od (1-6) ocena: 4 +

recenzija: Biograf