DAJE SE NA ZNANJE:

04 August 2014

Bridesmaids (2011)

I mada ovaj veliki hit iz 2011 godine kao jedan od svojih komičnih vrhunaca ima i scenu sa dijarejom, poput, prošlog meseca, ovde prikazane "Osvete na ženski način" (The Other Woman) ta scena je ovde urađena, ne mogu baš reći sa boljim ukusom, ali svakako sa mnogo većim komičnim efektom.

Ovaj, gotovo kompletno tzv. "ženski" film, mnogi upoređuju sa The Hangover iz 2009, koji bazično ima sličnu postavku teme, samo što tamo muško društvo sa momačke večeri upada u niz nevolja, dok ovde, kao i što sam naziv kaže, u problemima su deveruše. Ipak nije fer upoređivati ova dva filma, pre svega jer je ideja za Bridesmaids i prva verzija scenarija napravljena još 2006 godine. Doduše, gotovo da nema sumnje, da je uspeh The Hangover-a bio znak za autore u kom pravcu i koja vrsta humora ima trenutnu prođu na američkim blagajnama.
U ženskoj postavci dominira Melissa McCarthy kojoj ova uloga donosi i nominaciju za Oskara a tu su i Rose Byrne i Maya Rudolph.  Scenario (takođe nominovan za Oskara)  napisale su Annie Mummolo i Kristen Wiig koja ovde glumi i glavnu ulogu.

Film je prepun tzv. prizemnog humora ali, za divno čudo, to ovde funkcioniše odlično, a kada se to spoji sa nekoliko urnebesnih skečeva  Bridesmaids postaje jedna od najsmešnijih komedija koje sam gledao poslednjih godina.


Prepreku za uživanje u ovoj komediji jedino može da vam predstavlja činjenica da glavni lik u tumačenju Kristen Wiig nije napravljen da bi vam se nešto preterano svideo i da je prilično iritantan, ali i takav, meni je bio beskrajno šarmantan. Takođe, ako očekujete od  svakog ženskog filma i romantiku, onda u ovom slučaju imate apsolutno pogrešna očekivanja.
 Ono što je osnovna mana Bridesmaidsa jeste da je jednostavno predug. 125 minuta za svaku komediju predstavlja problem a naročito za komediju ovog tipa.


 I da ne zaboravim za kraj i odličnu ulogu Chrisa O'Dowda koji, mada muškarac, predstavlja u suštini pravu dušu ovog filma.


Režija: Paul Feig
Glume: Kristen Wiig
            Melissa McCarthy
Na skali od (1-6) ocena: 4+


recenzija: Biograf