DAJE SE NA ZNANJE:

08 September 2014

La residencia aka The House That Screamed (1969)

Postoji trenutak u ovom filmu kada od relativno predvidljive (ali korektno prikazane) priče, "La residencia" zakorači na totalno nepoznat teren za gledaoce i kada sve karte postaju otvorene. Taj momenat teskobe koja se uvuče u gledaoca traje relativno kratko ali kada se, mada nakon prvobitnog šoka, priča nastavi ka (ne)očekivanom kraju i taj sam završetak dovoljno je efektan i takođe šokantan da se trajno ureže u naše pamćenje.
Radnja je smeštena u ženski internat negde u Francuskoj, sredinom 19 veka, u trenucima kada u njega stiže nova učenica, osamnaestogodišnja Tereza. Školom rukovodi  direktorka Fourneou (Lilli Palmer). Ona ima i pomoć tročlane ženske bande učenica oličene u lideru, okrutnoj Ireni (manijakalno-maestralna Mary Maude) ,koja uz pomoć ucena i sile kontroliše ostale učenice. I tako dok pratimo naizgled redovne i normalne aktivnosti u internatu ubrzo otkrivamo da on krije mračne tajne...



Činjenica da je ovaj film snimljen 1969 i da predstavlja prvu špansku produkciju na engleskom jeziku namenjenu pre svega internacionaloj distribuciji. Mada, u svoje vreme, poprilično loše prihvaćen , svojim tretmanom teme i naročito vizuelnom postavkom ima malo sumnje da je imao uticaja na neke daleko poznatije naslove snimljene narednih godina i decenija poput Suspirie a ikonografski svakako ima udela i u postavci popularne serije Internat.



 Vizuelno impresivan čak i na ovakvoj kopiji koja je trenutno dostupna (nadam se da će se ipak neko setiti da ovo objavi i na blue ray), uz odličnu muziku i kvalitetnu režiju La residencia predstavlja film koji svakako morate videti.


"La residencia" nije savršen film. Svakako je mogao biti dinamičnije montiran i nešto kraći od svojih 99 minuta. Sa druge strane, postoje verzije  koje traju i samo 80-ak minuta gde samo mogu da zamislim koliko je tim intervencijama ovaj film unakažen.  
John Moulder-Brown i Lili Palmer


Cristina Galbo i Mary Maude

Ljubitelji tipičnih gaillo  i exploitation filmova ovde će naći manje zadovoljstva jer, mada smešten u idealni ambijent za eksploataciju, ovde su scene nasilja a naročito golotinje svedene na minimum i mnogo toga je prepušteno mašti ili bolje rečeno noćnoj mori  gledaoca. Takođe, film je poprilično spor ali ovaj gotovo gotski horor  svoj užas i bazira pre svega na finoj građenoj atmosferi . 

Režija: Narciso Ibanez Serador
Glume: Lilli Palmer
             Cristina Galbo
             John Moulder-Brown 


Na skali od (1-6) ocena: 4-


recenzija: Biograf