DAJE SE NA ZNANJE:

29 April 2015

(1000) 995: Hard Candy (2005)

Kakav neprijatan početak ovog filma. Grozan,grozan... sve vreme dok gledaš tog  tipa i devojčicu tokom "sastanka" u kafiću nešto mi se krčka u želucu. Jednostavno, veoma mi je neprijatno. Taj odnos predatora i nevine žrtve, hijene i mlade antilope...ne, ne ovo je još užasnije. I sve ovo  vam kažem u maksimalno pozitivnom smislu što se tiče samog filma. Toliko su ubedljivi na tom početku da samo oni koji jesu takvi mogu da uživaju u tim trenucima. Ne, nije ni ostatak filma ništa lakši za gledanje ali početak je, pa... upotrebiću tu reč, ubistven... Još kada otkrijete da je on stvarno pedofil...ili možda i nije ?



1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

 Ellen Page. Definitivno Ellen Page. Poslušajte me ljudi. Ovaj film će te gledati zbog njene perfektne uloge. Možda vam je neko pohvalio ovaj film, možda ga je neko kudio, ali definitivno glavni razlog što ga morate pogledati jeste ona. 


2.  A  gledali smo ga :  

 Iz svega već gore navedenog. Plus, osim što se i sam bavi kontraverznom temom i reakcije na njega su takođe takve. Mada, pretežno su ocene pozitivne. Ni ova neće biti negativna..ali..





3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Početak, ta neka prva trećina filma je toliko ubedljiva da jednostavno morate "Hard Candy" pogledati do kraja. A tu je i ta glavna "misterija" da li je ili nije...


4. Dvougao:
dobro:  Da se ne ponavljam, dodao bih i da je uloga Patrick Wilsona odlična naročito dok ne postane praktično pasivan igrač u ovoj duo drami/trileru/hororu. Ali tada se već film raspada po raznim drugim šavovima...
loše:    Kada "Hard Candy" u drugoj polovini zakorači dobrano na teritoriju "Saw" nasilja i kada umesto obećavajućeg društveno angažovanog filma dobijemo čisti eksploaticijski derivat "Saw"/"Hostel" provicijencije kvalitet pa i zanimljivost drastično opada. Jedino što drži pažnju i dalje jeste to pitanje da li je žrtva nevina ili zaslužuje sve muke koje su ga snašle. Završetak filma, na sreću, daje odgovor ali dodatno urušava kredibilitet filma. Šteta.


5. Šta bi bilo kad bi bilo:
 Da je Sanra Oh bila malo pronicljivija ?  Ma, ne... Zamislimo isti ovaj film samo da je fokus sa nasilja (klasični "torture porn" podžanr horor filmova) prebačen na probleme krivice, žrtve,posledica i sve ono čime se on u suštini i bavi ali kroz sasvim pogrešnu prizmu. Ili barem se ona meni ni malo nije dopala. Eto ti ga sada...sve se ipak na kraju svodi na lični utisak. Take it or leave it...



  Režija: David Slade
  Glume: Ellen Page, Patrick Wilson


ekstra dodatak: Šta je bilo posle:

Ellen Page je  imala osamnaest godina kada je snimila "Hard Candy". Nakon toga je njena karijera krenula uzlaznom linijom (Juno, Inception)  koja je trenutno, da li zbog svog "izlaska iz ormara" ili nečeg drugog, u nekoj vrsti hibernacije. Mada, mlada je Ellen...i definitivno talentovana.
Patrick Wilson je nastavio da snima niskobudžetne horor filmove i ima priličan (box office) uspeh,
David Slade. David ko David. Još dva filma, od toga jedan je iz petologije Twilight (for God's sake David!) i tv serija o  Hanibalu .

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 


* 1000 jeste lista ali nije top lista i filmovi nisu složeni ni po kom redosledu osim nasumičnog