DAJE SE NA ZNANJE:

28 August 2015

(KC14 part 3): Draft Day (2014)

Konačno stižemo i do najboljeg filma Kevina Kostnera iz 2014 godine, "Draft Day". Snimio je ga još jedan veteran američkog filma Ivan Reitman. I mada ova sportska drama svakako nije remek delo u pitanju je solidan i interesantan film koji se bavi temom specifičnom samo za Ameriku, a to je taj čuveni draft.

Mislim, kada pročitate sadržaj filma u kome (otprilike) piše da je glavni junak menadžer NFL tima Clevaland Browns koji se nalazi u delikatnoj poziciji izbora prvog pika na predstojećem draftu, teško da ćete poželeti pogledati tako nešto. Koliko vas je uopšte razumelo prethodnu rečenicu ?
 Jer, ako čak i gotivite američki fudbal (što znači da znate šta se krije iza misteriozne oznake NFL) činjenica je da u ovoj drami ima najmanje tog fudbala. Nije ni čudo jer je radnja smeštena u pauzi sezone i u danima pred draft.


Ali zaboravite na te čudne reči, pik,draft, NFL... apsolutno vam je nebitno prethodno "znanje" jer Reitman uspeva da napravi film zanimljiv i onima koje ništa od ovih pominjanih stvari 'ič ne zanima.
U tome mu, nesumnjivo, pomaže šmekerska gluma Kevin Costnera zaslužna da sam u svakom trenutku apsolutno veovao svakom njegovom postupku i odluci i uopšte nisam sumnjao u njega.

 Postoje 3 razloga zbog čega je to tako:
1. Zato što je to Kevin Costner
2. Zato što nemam pojma koja su pravila drafta i da li su ovakve akrobacije uopšte moguće
3. Succer sam za split skrin... možeš, uvijeno u ovaj filmski "trik" da mi prodaš da gledam i balet (ups...čini mi se da mi je tu foru već uvalio DePalma u svojoj  Strasti)

Nije svakako "Draft Day" nekakvo krucijalno filmsko ostvarenje ali jeste pošten, možda malo i  staromodan, film, koji uprkos svom generičkom zapletu (i raspletu) nudi prijatnu zabavu. Definitivno najbolji Kostner iz 2014 godine.

Na skali od (1-6) ocena: 4-*


recenzija: Biograf

* realno je ovo za neki 3+ ali... Costner je to