DAJE SE NA ZNANJE:

15 August 2015

(1000) 984: Harsh Times (2005)

Živojin Pavlović bi ovakav film snimio u Americi. Ali tamo negde 1970 i neke...



1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

Christian Bale rastura u ovom filmu. Bukvalno. Njegovo uloga "na ivici žileta" bivšeg vojnika koji balansira između budućeg pripadnika snaga reda i mira ili budućeg člana snaga nemira i nereda je ubedljiva, snažna i konačno potresna. Te 2005 godine počinje i Bejlova Betmen saga, kada ovaj talentovani glumac zasluženo postaje i holivudski A igrač.

2.  A  gledali smo ga :  

 Naravno zbog David Ayera. Ayer je veoma , što bi rekli onako neknjiževnički zanimljiv lik. Sa vojnom karijerom iza sebe  uplovio je u svet filma pravo u podmornicu (U-571), a zatim se počeo baviti mračnom stranom policije u filmovima poput "Training Day" i "Dark Blue". "Harsh Times" je njegov debi kao režisera. Pošto je ovaj lik uglavnom i autor scenarija za svoje filmove možemo ga smatrati kao jedan od retkih izuzetaka savremenog američkog filma, naročito kada imamo u vidu da su Ayerova dela  relativno uspešna na "box-office" blagajnama.



3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Christian Bale vas hipnotički vodi čitavim filmom i svojom kolosalnom interpretacijom poništava (ili ih bar čini manje vidljivim) sve mane ovog filma. A njih bogami ima...i to ne malo.


4. Dvougao:
loše:  
Mada nam je od početka jasno da ćemo gledati tešku dramu i da ne treba da očekujemo nekakve humorističke pasaže ili (ne daj Vučiću) akcione sekvence u stilu Majkla Beja, nekako je "Harsh Times" strukturalno veoma trom film. Ne dešava se puno toga u njemu. Epizodni glumci su upavo to, epizodni. Freddy Rodriguez koji glumi Majka, najboljeg ortaka i sapatnika Džima (Bale) uopšte ne uspeva da se "izbori" sa glumom koju nam ovde donosi Bale, pa zahvaljujući tome ali i evidentno ne baš dobroj kontroli od strane režisera Ayera, njegov lik biva prosto progutan u svim zajedničkim scenama. Eva Longoria totalno neiskorišćena i generička.
 Takođe, to putovanje od tačke A do, za ovakve filmove, neizbežne tačke B, bezvezno je "usmereno" nekim krajnje nerealnim postupcima određenih likova. U ovakvim "realnim" dramama trenuci kada gledalac primećuje da ta realnost nije više prava ozbiljno štete krajnjem sudu.
 Setimo se krajnje sudbine Džimi Barke iz remek dela našeg crnog talasa "Kad budem mrtav i beo", kojeg je režirao na početku već pominjani Živojin Pavlović. Tako se, dođavola Ayere Davide, snimaju ovakvi filmovi...

dobro

To što nam je Ayer prikazao ljude sa margine društva, one o kojima država nimalo ne brine nakon što ih pošalje u besmislen rat, je naravno hvala vredno i ovakve teme su potrebne  holivudskoj fabrici iluzija, upavo da bi malo te iluzije razdrmali. O ostalim vrednostima ovog filma već sam dovoljno pisao u pretnodinim pasusima.


5. Šta bi bilo kad bi bilo:
 Šta bi bilo da je Ayer nastavio da se bavi  kontraverznim temama u svojim kasnijim filmovima ? Pa, verovatno bi snimio neki film o super herojima u šarenim kostimama... poput "Suicide Squad" koji nam stiže naredne godine...


  Režija: David Ayer
  Glume: Christian Bale, Freddy Rodrigues, Eva Longoria



Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 


* 1000 jeste lista ali nije top lista i filmovi nisu složeni ni po kom redosledu osim nasumičnog