DAJE SE NA ZNANJE:

29 August 2012

Grimm (2011-?)


 Grimm je jedna od retkih serija koja je već počela sa emitovanjem nove (druge) sezone i red je da ovde napišem nešto o prvoj.
 Glavni junak je detektiv portlandske policije  Nik koji  (iznenada ?...mislim, niti postaje punoletan niti je upravo imao svoje prvo seksualno iskustvu...) otkriva svoje (Grim) poreklo i svoje (nove) sposobnosti. Partner mu je detektiv Henk a životni partner verenica Džulijet.
 Ova supernatural horor serija se zasniva na zanimljivoj premisi da je sve ono što su pripovedala braća Grim u stvari  realnost. Naime Grimovi (ne samo braća već čitava familija da ne kažem loza) su posvetili živote borbi protiv stvorenja za koje smo mislili da su samo deo mašte i bajki.
 Ne samo da  postoje i tri praseta  i vuk, nego  oni, zajedno sa ostalim kreaturama iz bajki žive među nama kao ljudi...mi, obični smrtnici, koji nemamo sreće da nam u venama teče junačka  krv Grimova, nažalost nemamo ni sposobnosti da ih prepoznamo. Ali ne brinite ništa...zato su tu naši Grimovi koji, hvala Bogu, ne samo da  svojim (vidovitim ?) čulima otkriju nemani očas posla nego su u međuvremenu savladali i osnove  kung fu, džiju džicu,tekvondo i ostalih  mambo džambo veština te su postali strah i trepet za ta nemoćna stvorenja. A kad im to mambo džambo nije dovoljno  zahvaljujući svom dugogodišnjem, vekovnom iskustvu za svako čudovište imaju i spremljeno neko posebno oružje ili bar džambo mambo napitak.
( Inače svo to znanje, knjige i trofeje, napitke i sekire, naš glavni junak krije u jednoj prikolici koju je nasledio od tetke?)

Dakle, jedna prilično neozbiljna ideja nam se potura kao glavna  mitologija serije mada to  uopšte nije problem. Mislim, i Buffy je imao još smešniju premisu (karate tinejdžerka u borbi protiv hordi vampira).
Problem je u tome što je Buffy beskrajno zabavnija i bolja serija od Grimm-a. U Baffy-u su i najgore, najbudalastije epizode imali nekog šarma i šmeka dok je Grimm ubedljiv onoliko koliko vam je ubedljiv i glavni glumac...u stvari, prosto je neverovatno da scenaristi nisu uspeli da u 20-ak epizoda prve sezone razviju likove barem toliko da nam baš nije  svejedno da li ćemo ih videti u narednoj epizodi ili ne (čak sam za neke navijao i navijam da što pre zglajznu)
Protagonisti Grima od negativaca preko pozitivaca su neupečatljivi, loše napisani, loše odglumljeni (doduše neki od glavnih glumaca  na svom licu poneki put umeju da pokažu i čak tri različite emocije)
 Takođe, od tri lika (detektiva Nika, njegovog partnera i verenice) za dva i dalje ne znamo čemu služe ovde. Nikov partner je u ovoj seriji izgleda samo iz razloga što je eto crnac...niti nam je njegova priča zanimljiva niti je napr. njegov lik nekakav wisecrack karakter koji će nas svojim upadicama nasmejati.
 A tek verenica...nisam odavno gledao bleđe napisan ženski lik.
Ipak, i sada ga prvi put pominjem, jedini razlog što sam nekako prevalio celu sezonu (sem što nemam pametnija posla) jeste lik Monroe, kojeg fenomenalno tumači Silas Weir Mitchell.

On je Blutbad tj. ono što bi u svetu Grimovih bajki bio vuk (iz napr. bajke Crvenkapa) I taj univerzum kreatura iz Grimovih bajki koji se ovde pojavljuju pod svojim čudnim imenima koje vuku na nemački ali ipak nisu na nemačkom već na   jedinstvenom samo za ovaj serijal stvorenom jeziku, je prilično zanimljiv.
 Na žalost ni taj detalj ni gluma Silasa Mičela me neće naterati da počnem gledati sezonu br. 2. Mada, ko zna, ako kroz koju godinu otkrijem da ovaj serijal i dalje postoji verovatno će me kopkati razlozi zbog čega je to tako...

Na skali od (1-5) ocena: 2

recenzija: Gimitrije Verzić. duh sa dva plava oka