DAJE SE NA ZNANJE:

24 April 2012






 Kablovska televizija SHOWTIME polako je uspela da se profiliše kao ozbiljni takmac HBO kada je u pitanju originalna TV produkcija. Kamen međaš u usponu SHOWTIME beše serija DEXTER čiji uspeh je ohrabrio producente da daju šansu originalnim ili alternativnim konceptima koji se svakako ne bi mogli snimati u okvirima mainstream TV produkcija (poput NBC, ABC i ostalih) .
 Zato su sada vodeće serije SHOWTIME, osim pomenutog  Dextera, i serije poput Californication ili uvrnute Nurse Jackie o čijim kvalitetima možemo ozbiljno raspravljati ali su svakako drugačije od uobičajenih TV produkata koji nam dolaze sa druge strane Atlantika (Osnovna prednost koju i dalje HBO ima u odnosu na ostale kablovske televizije je i dalje kvalitet njihovih serija ali i ta se prednost topi poslednjih godina)
 Episodes je pokušaj da se napravi originalna TV komedija koja se razlikuje od dominantnih  američkih sitcoma koji su proslavili i glavnog aktera Episodes Matt Le Blanca (Friends, Joey) i to prilično  uspešan, kako mi se čini nakon  prve dve odgledane epizode.  Prva sezona (najavljena je i druga) ima ukupno 7 30 minutnih epizoda i ja ću im svakako pružiti šansu

Na skali od (1-5) ocena: 3

   recenzija: Gimitrije Verzić. duh sa dva plava oka

21 April 2012


Čudan je utisak ostavljao ovaj serijal dok sam ga gledao. Sve vreme trudio sam se da ga zavolim, strepeo da li će zbog loše gledanosti biti nastavljen a onda nakon odgledane poslednje dve epizode sve to mi je postalo sasvim svejedno.
  The River ima veoma zanimljivu premisu. Nestao je čuveni istraživač Emet Kol u džunglama Amazona a njegova porodica zajedno sa njegovim TV producentom kreće u potragu. Serija je napravljena u stilu "found footage" formata tj. na osnovu kvazi nađenih "dokumentarnih" filmova sa misije spašavanja (poput Blair Which Project, Paranormal Activity ili napr. Cloverfielda) ali za divno čudo način snimanja nije previše opteretio praćenje epizode jer su kamere i to mnogobrojne uvek "zgodno" postavljene pa se taj efekat gubi.
Takođe, i glumačka ekipa je sasvim solidna .

Scenario je relativno podnošljiv, nema tu ničega spektakularnog ali ni previše glupog, sem što je, naročito u poslednje dve epizode, previše klišea istrošeno i proćerdano bez ikakvog originalnog pečata. Tako da ovde imamo i zombije (ali ne kao naš dragi Peca) i duhove i demone a bome i pedere...da ne zaboravim i crnca neophodnog za političku korektnost za koju je svakako zaslužan producent serije Stiven Spilberg lično.
 I tako dok čitate ove redove možda već znate da li je The River dobio nastavak i drugu sezonu ali ovih 8 epizoda preporučujem samo onima koji viška vremena na raspolaganju, napr. kao Ja. Jedna od prednosti biti duh je u tome što ne gubite vreme na spavanje...nažalost, biti duh ne znači i automatski biti duhovit. I onako nikada nisam shvatao poentu vica o duhu sa plavim okom...i da ne zaboravim. U The River ima i majmuna.

Na skali od (1-5) ocena: 2


recenzija: Gimitrije Verzić. duh sa dva plava oka

18 April 2012


Zanimljiv nestandardan vestern koji povezuje dve legende divljeg zapada, revolveraša Divljeg Bila Hikoka (Wild Bill Hickok) i indijskog poglavicu Ludog Konja (Crazy Horse) u izmišljenoj priči o lovu na monstruoznog bizona koji uništava sve pred sobom.


Ostatak recenzije na novom sajtu ---> The White Buffalo (1977)

17 April 2012

Zahvaljujući svojim podzemno-zombi vezama Peca i Gimtrije za sve čitaoce ovog bloga otkrivaju koje će serije (verovatno) preživeti majsko emitovanje a koje više nećemo gledati. Maj je inače mesec u USA kada se emituju sezonska finala svih serija. Neke od njih više nećemo gledati.
Peca Zombi se potrudio da serije poređa po studijama i da ih sve učini dostupnim (on je i inače naš internet guru), za tekstove je uglavnom zaslužan Gimitrije a za konačno, prilično pouzdano predviđanje sudbine TV serija izraženo u vidu opisnih ocena (gotovo sigurno, verovatno, malo verovatno, riknula) zaslužni su obojca.
Ocena je odgovor na pitanje "Da li će se nastaviti ?"

Napomena: Ovde su izlistane serije za koje se još uvek zvanično ne zna sudbina, neke druge serije su već ukinute neke već produžene...


NBC



30 Rock (NBC)



Kritičari vole ovaj šou ali i NBC, publika sve manje


Ocena: Gotovo sigurno  




Are You There, Chelsea? (NBC)





Niste čuli za ovu seriju ? Pa i nema neke potrebe...


Ocena: riknula




The Firm (NBC)


Ne vidimo mogućnost da se Firma na NBC vrati i sledeće  sezone. Za ljubitelje serije pozitivna je stvar što će prva sezona sigurno biti kompletna jer su već snimljene svih 22 epizoda


Ocena: riknula

.


Awake (NBC) 



Serija koja je veoma zanimljiva i originalna verovatno neće doživeti drugu sezonu. Nažalost rejtinzi su neumoljivi za američke TV... 

Ocena: malo verovatno

Community (NBC) 


Ako zanemarimo aktuelni sukob kreatora serije sa glavnom zvezdom u istoj (Čevi Čejs)  osnovni problem je što ona za NBC ima relativnu malu gledanost.


Ocena: verovatno




Parenthood (NBC)



Ljubitelji Gilmorica neće dozvoliti da ostanu bez ovog serijala.



Ocena: Gotovo sigurno 

Harry's Law  (NBC)


I ako je ovo čedo Dejvida Kelija (Ali MekBil, Practice) i ima Keti Bejts kao glavnu zvezdu rejtinzi su očajni što se tiče populacije od 18-49 godina na koju se baziraju reklame koje se emituju tokom prikazivanja epizode, što znači da ovu seriju preferira generacija Keti Bejts.


Ocena: verovatno


FOX


Alcatraz (Fox)


J.J. Abrams (Lost, Fringe...) stoji iza ove serije ali mala gledanost verovatno više naginje ka prekidu emitovanja serje. U svakom slučaju, ako se FOX dvoumi između Alcatraza i Fringe neka izabere potonjeg.
Ocena: malo verovatno



The Finder (Fox)





Spin of serije Bones se i nije baš pokazao i prebačen je u petak što u većini slučajeva znači sigurnu smrt

Ocena: riknula









Fringe (Fox)




Omiljeni Fringe gotovo sigurno neće doživeti narednu celu sezonu. Postoji mogućnost da se postigne dogovor da se ipak emituje skraćena sezona od nekih 13 epizoda.


Ocena: Gotovo sigurno 





Touch (Fox) 


Gotovo da ne postoji šansa da Kifer omane i druga sezona je neminovna.


Ocena: Gotovo sigurno

ABC



Body of Proof (ABC)








Treća sezona za ovaj, još jedan proceduralan šou o medicinskim "istraživačima", nije toliko izvesna. Jedina nada za ovu ABC je upravo ta što se emituje na ABC koji u trenutku kada i "Očajne domaćice" kače opanke na klin i ne može da se pohvali nekim dugovečnim serijalama.

Ocena: verovatno
 



Cougar Town (ABC)



 Gotovo da nema nade za nastavak.

 Ocena: riknula





GCB (ABC)


Serija se na ABC emituje nedeljom od početka. To je relativno dobar znak kakve su joj ambicije.


Ocena: verovatno







Missing (ABC)



Ne verujemo da će ovo doživeti drugu sezonu bez obzira na Ešli Džad. Ako je i produže sigurno je da će biti u ovom skraćenom formatu od 10-ak epizoda.


Ocena: malo verovatno



Scandal (ABC)


Šonda (Grejova anatomija) stoji iza ove serije, glavna junakinja je crnkinja i još je sve vezano za visoku politiku (američki predsednik). Kako da ova serija propadne ?


Ocena: Gotovo sigurno






The River (ABC)


Ovo se na ABC neće vraćati.

 Ocena: riknula


Pan Am (ABC) 


Čudi nas da ovo još nije zvanično otkazano.


Ocena: riknula


CBS


CSI: Miami (CBS)



 

Možete li zamisliti svet bez kamene face Dejvida Karusa i njegovih naočara za sunce ? Ni 10 miliona Amerikanaca ne može. Ipak to je mala gledanost za najpopularniju TV u USA pa se CBS još uvek premišlja o njenoj sudbini, Računamo ipak na još jednu završnu sezonu

Ocena: verovatno


CSI: NY (CBS)




Još jedan rejting koji bi na nekoj drugoj TV stanici značio mega uspeh na CBS znači malo. U svakom slučaju ako će se neki CSI ugasiti ovaj je glavni kandidat

Ocena: malo verovatno




Rules of Engagement (CBS)


 Jedino nas fascinatne sposobnosti preživljavanja tv serija u  kojima glumi David Spade odvraćaju da otpišemo ovaj serijal

Ocena: malo verovatno


Unforgettable
(CBS) 



Da li je 11 miliona gledalaca dovoljno za CBS ? Verovatno ne...


Ocena: malo verovatno


CW


The Secret Circle (CW) 


Još jedan serijal niske gledanosti ali zato ide na CW. Veštice....

Ocena: verovatno



Nikita (CW) 


Za svaku seriju koja se emituje na CW uvek postoji nada da će biti nastavljena bez obzira na malu gledanost. Naravno ako je dovoljno jeftina



Ocena: verovatno



Ringer (CW) Tuesdays at 9/8c




Bafi bez vampira i to na CW. Malo nade...

 Ocena: riknula


              SRBIJA


I verovatno najvažnija vest za sve gledaoce u Srbiji i čitaoce ovog bloga a i šire. Uprkos smrti scenaristkinje omiljena serija svih nas "Sulejman veličanstveni" se nastavlja...jedva čekamo

13 April 2012



 Za razliku od naprimer Meg Rajan (Meg Ryan), Sandra Bulok (Sandra Bullock) je uspela da svoju karijeru ne upropasti ulaskom u svoje zrele (i glumačke i životne) godine pažljivo birajući projekte koje su joj na kraju donele i oskara 2010 godine. I ako je meni lično ona pre svega prepoznatiljiva kao "vozač autobusa" u  filmu "Brzina" (Speed 1994) za veći deo američke (i svetske) publike ona će uvek biti neodoljivo šarmantna Lucy iz veoma dobrog "Dok si ti spavao" (While you were sleeping 1995) pa zbog toga i nije čudo što su romatične komedije one u kojima je najčešće viđamo.
    
 Ostatak recenzije na novom sajtu The Proposal (2009)

11 April 2012





 Evo linka ka izuzetnom zanimljivom i rekao bih najgenijalnijem tekstu ikada objavljenom o seriji "Touch" na ovom sajtu/blogu

https://www.bozzavampir.com/2017/12/12/touch-2012-2013/

04 April 2012



Pogledao sam prvu sezonu BBC serijala Being Human iz 2008 godine. Zanimljiva tema meni naročito aktuelna od kada delimo dom zombi, vampir i ja... tj, ja potkrovlje, Peca Zombi drugi sprat a Bozza Vampir podrum i ostatak kuće.
 I ovde zajedno stanuju vampir i duh ali umesto zombija tu je kao treći jedan veoma drag (i smotan) vukodlak.

U pitanju je začudan melanž komedije, horora i drame koji prilično često igra na tananoj žici da ne pređe u, 'ajmo najprostije reći, u glupost na kvadrat.
 
 Ali ako ste otvorenog srca ili bar duha (kao ja) naći ćete u ovom serijalu dovoljno zanimljivih stvari koje će vas opredeliti da je ispratite do kraja. Ima tu genijalnih momenata,  kvalitetnih dijaloga, odličnih razvoja pojedinih likova (glumci su naravno odlični ali to se podrazumeva za BBC), soundtack je napr. prvoklasan ali ima i praznih predugih hodova, i puno,puno nelogičnosti koje prosto vape za nekim objašnjenjem (evo ja sam se lično osetio prozvanim što nikakva pravila ne postoje za lik duha u ovoj seriji, pa je čas ona vidljiva svima, čas samo nekima itd...itd...)
 
 Sve u svemu, nastaviću gledanje ovog serijala ali neću žuriti. Za ovu godinu planirana je i četvrta sezona.
Napomena br.1 : Obavezno, ako ste u mogućnosti, pogledajte i pilot epizodu ovog serijala. Mnoge stvari su promenjene u odnosu na pilot (pa čak i dva vodeća glumca/glumice) ali ona je bitna da bi ste neke stvari u vezi likova ukopčali na vreme.

Napomena br 2 : Postoji i američka verzija ove serije, ako nađem vreme i pogledam je napisaću par reči i o njoj

Na skali od (1-5) ocena: 3


recenzija: Gimitrije Verzić. duh sa dva plava oka
Ukoliko ste ljubitelj ovog serijala koji se i zvanično završava 21 maja, možete ekipi poslati oproštajnu video poruku u kojoj izražavate svoje stavove i razmišljanja o ovoj tv seriji. Naš kritičar Gimitrije (duh sa dva plava oka) se sprema da se uskoro u svom prigodnom autorskom tekstu posebno osvrne na osmogodišnje prisustvo Dr. Housa u našim domovima.

A evo šta nam lično Hugh Laurie poručuje tim povodom:

03 April 2012

  U temi pod nazivom Heroji pokušaću sve Vas da upoznam u nekoliko reči sa nekim muzičkim, pretežno rok stvaraocima koji uglavnom više nisu aktivni i za koje verovatno niste ni čuli a stvarno vrede.

Za početak odabrao sam jedan bend iz Liverpula po imenu Bitlsi (The Beatles).


  Kao mlađi od Bitlsa uvek su mi bili draži Rolingstonsi (pošto ni oni nisu trenutno baš aktuelni i o njima ću uskoro napisati par reči). Ali od trenutka kada sam postao zombi Bitlsi su mi nekako više prirasli srcu. To i nije čudo, ipak je 50% benda već prešao na manje više moju stranu. A i od ove dvojce preživelih bar njih 50% liče na zombije.
 U svakom slučaju, bilo kako bilo, The Beatlse su odgovorni za neke od najlepših i najgenijalnih pesama na ovom (a i onom) svetu i naravno, preostalim članovima benda želimo da požive još dugo dugo...možda se Polu omakne još neka pesma poput ove



Nažalost, pre više od trideset godina jedan ludak nas je uskratio za mogućnost da ikada više uživamo u novim Džonijevim pesmama




a teška bolest odnela je 2001 godine i Džordža




ipak sa nama je i dalje Ringo

                                                 

  Bitlsi...jedni i jedini....



                           

pozdrav 
vaš
Peca Zombi

02 April 2012



 Pogledao sam Death Hunt (1981) verovatno jedan od najboljih filmova  Charles Bronson-a u kojima je on glavni protagonist. Snimljen je 1981 godine od strane Petera Hunta  koji je dobrim poznavaocima filma uglavnom prepoznatiljiv kao montažer a potom i režiser nekih od prvih filmova iz serijala o Džejmsu Bondu.

Ostatak recenzije na novom sajtu ---> Death Hunt (1981)