DAJE SE NA ZNANJE:

30 September 2013

Beyond a Reasonable Doubt (2009)

Režiser: Peter Hymas
Glume:  Michael Douglas. Amber Tamblyn




Rimejk klasičnog noir filma Fritza Langa iz njegove pozne karijere (1956) doneo nam je dovoljno zanimljivosti, intriga i suspensa da  106 minuta prođu relativno brzo. Kao kompletni autor ovog filma (scenarijo, režija i fotografija) stoji gospodin Peter Hymas koji nam je u svojoj dugoj karijeri  pružio nekoliko žanrovskih klasika B produkcije (poput 2010, Timecop, The Relic). Njegovi svi filmovi su manje više uvek bili kompetetno režirani i snimljeni. Hymas se ne može pohvaliti nekim remek delom u svojoj karijeri ali se  nadam da neće ostati i upamćen samo po katastrofalnom A Sound of Thunder (2005) (oni koji poznaju istoriju stvaranja tog filma svesni su da je Peter Hymas najmanje odgovoran za taj, u bukvalnom smislu, haos od filma).





Ali vratimo se mi Beyond a Reasonable Doubt. Ovo je priča o ambicioznom novinaru koji smišlja suludi (a pokazaće se i veoma opasni) plan pomoću kojeg želi da raskrinka korumpiranog javnog tužioca (koga tradicionalno dijabolično dobro tumači Michael Douglas).




Film ima nekoliko (ne)očekivanih preokreta a krajnje razjašnjenje me je podsetilo na ipak, u odnosu na ovaj film, superiornije i na žalost zaboravljeno i ne shvaćeno remek delo iz 1991 godine Under Suspicion 




Beyond a Reasonable Doubt je jedan kamerni triler, niskobudžetan u odnosu na standarde koje je nametnuo Holivud poslednjih decenija, film koji kao da je izronio iz osamdesetih. Star power Michael Douglasa, uz pomoć nekoliko poznatih pre svega TV lica, nije bio dovoljan  za uspeh ovog filma na blagajnama ali radije bih gledao ovakve "promašaje" nego mnoge spektakle kojima nas poslednjih godina  Holivud besomučne truje.





Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: Biograf