DAJE SE NA ZNANJE:

19 September 2014

Dnevnik gledanja: EXTANT S01E03 Wish You Were Here

Zaboravih prošli put da pomenem najiritantniji deo ove serije koji su kao novinu uveli na početku svake epizode. To je ovaj voice-over Hali Beri:

"I went to space on a 13-month solo mission. I didn't come home alone. My husband created a life-like android called a "Humanich". His name is Ethan: he's the prototype. This is a story about Earth. A story about family. A story about surviving."

Zar je stvarno potrebno da nam lično Holi Moli ovo izgovori ? Ne samo da to ubija svaku misteriju o finalnoj sudbini naše junakinje (ona nam priča ovu priču, znači ,preživeće...wtf. a kako onda zna šta se dešava sa svim onim drugim likovima kada nje nema u kadru...znam, verovatno se na kraju serije svi okupe oko logorske vatre, drže za ruke, i svako od njih ispriča tačno ono što je radio kada Moli nije bila pored njega) nego totalno je besmisleno da "uvode" u priču nove gledaoce na početku svake epizode, pogotovo što ih je, sudeći po zvaničnim dostupnim podacima, nakon svake bilo sve manje i manje.




EXTANT S01E03 Wish You Were Here


slede teški spojleri, ako niste gledali ovu epizodu, sada je pravo vreme da napustite ovo sveto virtuelno mesto...


Najbolja stvar u vezi ovog trećeg poglavlja o "Zemlji, Porodici i Familiji" je to što nije lošije od prethodnih pa me njegovo gledanje nije poteralo  da (još uvek) napustim ovaj šou. Moli ovde ima sve ozbiljnije probleme. Sem što joj nešto definitivno čudno raste u stomaku, halucinacije postaju tolike da više nije u stanju ni da posumnja da ono što vidi nije stvarno. 
 Njena doktorka Sem Barton počinje da se uklapa u profil buduće žrtve pa zajedno sa Harmonom (koji još uvek nije nastradao ali je u ovoj epizodi misteriozno nestao iz svoje kamp prikolice na ivici provalije..) čini glavne kandidate za odstrel u epizodama koje slede. 
 Konačno nam je i korporacija otkrila svoje zube pa vidimo i prvo oružje u seriji i to u rukama futurističkih specijalnih snaga i pripadnika privatnog obezbeđenja. A zna se šta kaže Čehov kada vidimo pištolj u prvom činu...doduše, ovde je tek u trećem...
 Nemam ovde sliku tih specijalaca iz budućnosti ali verujte izgledaju isti kao ovi danas. 
Nego, kako se ovi uopšte stvoriše ?
 Naime, evo zapleta. 
Prijatelj Alan koji je i direktor ISEA prvo ubedi Holi, pardon, Moli da dobrovoljno ode na kratka ispitivanja u vezi njenog (trudnog) stanja. Kada mu se ona ot'e (zahvaljujući SMS poruci koja joj stiže na onaj isti telefon sa slike gore) on, Alen, nakon nekog izvesnog vremena, sasvim dovoljnog da Moli,Džon i Itan spakuju svoje stvari i negde otperjaju, šalje te svoje specijalne snage. 
 Zašto oni uopšte onako , sa kapuljačama i mitraljezima, upadaju u tu kuću, osim što eto možda time žele da pošalju poruku gledaocima (nama, jelte) da nema više zae**v*nja nije mi baš jasno. Jeste Moli pokazala da ume da trči (žena džogira svaki dan) ali nisam video da ni ona ni njen muž imaju negde skrivene bazuke ili da su poznavaoci džiu džice...

 Sem ovih zanimljivih stvari, u epizodi gledamo i zabavu gde su svi njeni prijatelji i familija, zbog kojih je ona odavno shvatila da za nju nije solo život na solo misiji. Tu je i neophodno, emotivno (pršti od emocija) priznanje Džonu da je trudna. 
 Džon inače tu priču da je Moli zanela zbog nekakvog tajnog eksperimenta ISEA sa odloženim nano"zaprašivanjem"  proguta bez mnogo pitanja. Čak se i Moli iznenadi zbog toga. Šta ćete, Džon je i sam naučnik, i ko zna koliko je i on sam opita izvršio nad onim nedužnim androidima a da oni nisu ni znali šta im se sprema...i programira.
 I kad već pominjem androida, jezivi klinac je ovde samo malo jeziv. Ta priča o njegovom školovanju je i najapsurdniji deo ove epizode. Ko će još poverovati da će roditelji tako olako prihvatiti da im deca idu u školu sa "tosterom" a još više, ko može da poveruje da sama deca neće napraviti neku šalu.šegu i zvrčku slatkom Itanu.
 Sudeći po završetku epizode izgleda će to školovanje pričekati. Samo da se serija ne pretvori u igru potere u kome će Moli,Džon i Itan da beže i skrivaju se narednih pet epizoda dok ih juri (nesposobna) korporacija...i njihovi ljudi u crnom...i crnci i kapuljače.


pozdrav
DeHičkok