DAJE SE NA ZNANJE:

28 June 2013

Juče je bio veliki dan. Umalo da zaboravim na njega. Razumljivo, ipak nisam mogao prisustvovati svečanoj proslavi na Adi... Ljudi baš i ne vole zombije.
Ipak, tu nam je spot: 




a nakon što ste svi pažljivo pogledali ovaj spot, molim vas pažljivo pročitajte šta sam sve naučio gledajući ovo nesumnjivo šestominutno remek delo.



1. Žandarmerija se nalazi negde bogu iza nogu i potrebno je nekoliko dana da dođu iz svoje vukojebine... kroz pustinju i  prašumu.
2. Baza žandarmerije  je toliko daleko da je praktično u drugoj vremenskoj zoni. Tamo zalazi sunce a u isto vreme, u sred bela dana, u našoj vremenskoj zoni, teroristi obavljaju svoje prljave terorističke akcije.

3. Prvo što će svaki kriminalac uraditi nakon što ga predsednik amnestira jeste organizacija terorističkih napada na civile.

4. Beogradu ne treba metro. Što više metro stanica više prilika za teroriste da postave bombe. 

5.  Ako nemaš momka u žandarmeriji jebala si ježa...jer...
najbolje je imati momka u žandarmeriji...on će i život svoj dati da spasi cupi.

6. Svakom pripadniku žandarmerije velika je uteha što već imaju spreman spomenik i što će im šef odati posmrtnu počast.

7. Zemlja nam je poljoprivredno razorena, nekadašnji silosi puni pšenice sada su leglo terorističkih bandi...Pouka:
Svako žito ima kukolja ali bez obzira na to, bolje silos sa kukoljem nego silos sa teroristom.


8. Bombe su kuglice od stakla punjene crvenom tečnošću. Aktiviraš ih tako što ih otkotrljaš po zemlji i razbiješ.Teroristi su otporni na takve eksplozije.  Civili nisu.

9. Osnovna greška terorista i pouka im za ubuduće: Ne dirajte žandarske cupi i moći ćete mirno da obavljate svoj posao

10. Sudeći po prikazanom, osnovna taktika borbe nase žandarmerije je:" Pomozi Bože! Juriš":
(zaključak na osnovu uvodne panorame hrama Svetog Save i akcije koju preduzimaju pri kraju spota)



I za kraj, voleo bih da znam koju maskaru koristi ovaj član Amadeus benda 





Do sledećeg puta

pozdrav, Vaš jedan i jedini

Peca Zombi



14 June 2013

Režiser: Ole Bornedal

Glume: Jeffrey Dean Morgan

                 Kyra Sedgwick
                      Natasha Calis
         


O čemu se ovde radi: 

 Jevrejsko isterivanje đavola




Ključna reč iz naziva filma:


The



Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Glupost.

Ima li tu nešto zanimljivo ?

  Svakako. Ovo je prvi film koji sam gledao sa jevrejskim sveštenikom koji isteruje demona. A to je stvarno urnebesna scena...za komediju.


Šta je dobro u ovom filmu ?


Pa ovaj Morgan je sasvim pristojan. U stvari, svi ovi TV glumci su sem što su sigurno bili jeftiniji od angažovanja neke actually filmske zvezde sasvim dobro obavili svoj posao...koliko im je scenario dopustio. Da, gluma u savremenim američkim filmovima je i dalje jedna od retkih dobrih konstanti koji su sačuvali.






Šta je još dobro u filmu ?

 Ta nekakva kutija u kojoj je zatvoreno zlo i na kojoj piše "Opasno po život. Ne otvaraj" na hebrejskom. Dobro, šalim se... kutija sa demonom... ha,ha,ha....
Nego, svaka čast Samu Raimiu. Proverio sam. Budžet filma je bio oko 14 milinona dolara a samo u američkim bioskopima uzeo je oko 50 miliona. Na žalost.
I još jedna stvar je veoma dobra u filmu. Traje samo 90-ak minuta.



Šta je loše u ovom filmu ?


 Predugo traje



Šta je još loše u ovom filmu ?


Osnovna priča je naivna i smešna. Horor u kome u stvari i nema horor scena a one koje su valjda trebale biti strašne uplašile bi moju pokojnu babu da je u stvari pokojna...a nije.




Postoje li bolji filmovi od ovog ?


 Maaaa neee



Postoje li lošiji filmovi od ovog ?


Ne mogu da se setim.



Vredi li ovo gledati ?


Samo ako vas interesuju noćni leptiri.






Zaključak za kraj:


I previše sam vremena izgubio pišući o njemu







Na skali od (1-6) ocena: 2


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

12 June 2013


Danas vam predstavljamo našeg novog saradnika  Peru Kuvara (koji pre tog posla obavljao posao ložača).
Pera će nam otkrivati kuvarske tajne velikih majstora male kuhinje
Evo njegovog prvog priloga


„Zdravo drugari.
Danas ćemo spremati jedno specijalno jelo za koje je 
potrebno mnogo strpljenja i mnogo veštine. 
Danas kuvamo viršle. 































U lonac sipajte 350 ml vode. Kuvajte je na nekih 100 stepeni dok ne proključa. U međuvremenu uzmite sveže spakovane viršle iz frižidera.  Sa makazama koje ste unapred pripremili nežno presecite omotač pakovanja sa leve strane u pravcu kretanja kazaljki na satu a zatim, jednu po jednu, izvadite viršle. U trenutku kada je voda u šerpi  proključala pažljivo stavite viršle u tu istu šerpu.
 U zavisnosti od viršli koje ste kupili postoji mogućnost da ćete i svaku viršlu morati da oljuštite pre nego što ih stavite u lonac. Da biste izbegli svaku nedoumicu predlažemo vam da svaku viršlu oljuštite od zaštitnog sloja koji je inače jestiv ali postoji mogućnost i da nije pa da ne biste rizikovali ipak ga skinite. Kada ga skinete onda ga ubacite. U vrelu vodu.
 To ljuštenje obavljajte veoma pažljivo jer  kao što svi znate najhranivljiji sastojci svake viršle, kao i jabuke, nalaze se u njenoj kori.
 Kuvanje traje nekih pet minuta ali povremeno bockajte viršle u šerpi viljuškom koju ste ranije pripremili. Ovim bockanjem utvrdićete da li su viršle i dalje tvrde ili su krenule da se raspadaju radi prekuvavanja.  U svakom slučaju, ovaj izbor je samo na vama, jer neko voli tvrdo a neko voli meko.
 Kada procenite da je kuvanje gotovo izvadite viršle iz kuvane vode i stavite na tanjir. Za vađenje možete koristiti onu viljušku od malopre.
Viršle možete jesti same ali mnogo je lešpe to raditi u društvu. Predlažemo da kao dodatak dodate senf majonez ili kečap ili svo troje zajedno. Ukoliko ih stavite u kiflu možete ih jesti kao pas ali ni sa običnim parčetom hleba nisu loše.  Naročito ako kao piće izaberete čašu svežeg jogurta od mleka.
Ovo je sve za danas drugari, vidimo se....
Za ovaj recept neophodne su vam:
1.viršle
2. makazice
3.  voda
4.  viljuška
5.  tanjir

11 June 2013


Režiser: Eric Barbier

Glume:  Yvan Attal,
              Clovis Cornillac,
              Pierre Richard


O čemu se ovde radi: 

 Vincent prolazi kroz težak period u svom životu. Razvodi se, žena želi da odvede decu u drugu zemlju. Kada upadne u mrežu nemilosrdnog privatnog detektiva Plendera i onako loša situacija mu se drastično pogoršava.




Ključna reč iz naziva filma:


Serpent




Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Ucena

Ima li tu nešto zanimljivo ?

  Način na koji će u ovom filmu biti upotrebljen zamrzivač  dugo će me proganjati u snovima, kad noć proguta dan...na sreću, kao duh (sa dva plava oka) više ne mogu da sanjam... mislim, Biograf je porodični čovek i on bi od te scene sigurno imao  košmare...
 Mada, neki drugi će iz ovog filma pamtiti scene sa Olgom Kurylenkom





Šta je dobro u ovom filmu ?


Glumci, antagonista i protogonista... Priča je zasnovana na romanu Ted Lewisa "Plender" (koji nam je najpozantiji po svom delu "Jack's return home" po kome su snimljeni filmovi "Get Carter") i scenarista i režiser Barbier čvrsto drži konce u svojim rukama u prve dve trećine filma.







Šta je još dobro u filmu ?


 Olga  Kurylenko





Šta je loše u ovom filmu ?


 U poslednjoj trećini, film kreće ka nekim holivudskim vodama što ne mora da znači ništa loše ali u ovom slučaju da. Razrešenje i reakcije  glavnog junaka u završnici su tipične za holivudske trilere a pošto je ovo film skromnog budžeta spektakularne akcije i nisu baš tako spektakularne



Šta je još loše u ovom filmu ?


Tempo. Film je definitivno predug sa svoja gotovo dva sata trajanja. Neki likovi se u određenim situacijama ponašaju prilično naivno, da ne kažem glupo.





Postoje li bolji filmovi od ovog ?


 Da.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?


Da

Vredi li ovo gledati ?


Ako volite Olgu svakako...







Zaključak za kraj:

Parle vu France ? Ja niht feršten... Gledao sam film sa lošim engleskim titlom (ko da su koristili google translate sa francuskog na engleski) pa neke stvari nisam u potpunosti razumeo. Kao napr. šta se to tačno desilo Plenderu pre desetak godina u napuštenom sanatorijumu, tako da je moguće da će film ostaviti bolji utisak ako se pogleda sa korektnim prevodom. Ipak što se tiče krajnje ocene ne verujem da može dobiti veću od ove


Na skali od (1-6) ocena: 3+


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

07 June 2013






Režiser: Oriol Paulo
Glume: Jose Coronado, Hugo Silva, Belen Rueda

El Cuerpo je jedan (i previše) pametan triler koji je nam je prošle godine stigao iz Španije.


nastavak recenzije je na novom sajtu http://www.bozzavampir.com/2016/09/24/el-cuerpo-aka-body-2012/

04 June 2013

Režiser:  Guillem Morales
Glume:  Andoni Gracia, Monica Lopez

Španski psihološki triler iz sada već daleke 2004 godine donosi nam dovoljno dozu napetosti i zanimljivosti da vredi odvojiti 90-ak minuta za njegovo gledanje.
 Felix ( Andoni Gracia ) je pre nekoliko meseci raskinuo sa devojkom i ostaje da živi sam u svojoj prostanoj kući. Jedne olujne noći, stranac na vratima ga zamoli za uslugu da telefonira (mobilnih telefona nema u filmu) i nakon što ga pusti u kuću Felix nakon nekoliko minuta otkriva da je nepoznati nestao. Da li je stranac stvarno nestao ili se krije negde u ogromnoj vili ili je sve to posledica Feliksove paranoje otkrićete nakon gledanja filma...ili možda nećete.


I mada film i svojom špicom i sjajnom muzičkom temom najavljuje i podseća na neke radove Hičkoka drugi deo filma nas vodi ka Linčovskim obrtima




Taj drugi deo filma, kao i samo razjašnjenje misterije, mada manje više pametno i donekle logično, ono je što će mnogim gledaocima predstavljati trn u oku.





Ipak, ja ću El Habitante Icierto pamtiti pre svega kao jedan mali kamerni efektni triler.




Dobre strane definitivno preovlađuju one lošije (Režiser Morales koji je istovremeno i autor scenarija  mnogo je bolji u "oponašanju" Hičkoka nego Linča)




El Habitante Icierto svakako zaslužuje pozitivnu ocenu




plus, postoje neke scene koje će vam se definitivno urezati u pamćenje... i to ne mislim na ovu donju




već pre svega ovu donju ...




Na skali od (1-6) ocena: 4-


recenzija: Biograf