DAJE SE NA ZNANJE:

31 May 2015

5 donne per l"assassino aka Five Women for the Killer (1974)

Šta uraditi kada vam supruga umre na porođaju a nedugo zatim otkrijete da ste sterilni i da dete nije vaše ? Možda da krenete u ubilački pohod na sve trudnice...


RežijaStelvio Massi

Glume: Francis Matthews ,
Pascale Rivalult ,Howard Ross
                      
O čemu se ovde radi: 

Novinar Giorgio se vraća sa službenog puta i hita domu svome, domu voljenome... jer tu ga čega draga koja se porađa. Kad tamo, u kućnim uslovima, zbog hitnosti, porođaj obavlja porodična prijateljica doktorka Lidija, ginekolog u lokalnoj bolnici. Čekaju ga tužne vesti. Operacija uspela, pacijent umro. Ali barem je beba živa. Smeštena je (beba) na odeljenju za nedonoščad. U inkubatoru, jadničak.
 Naravno, pošto je u pitanju giallo, ono što sledi nije priča o samohranom ocu koji odgaja svog sina jedinca jer, kako će se ubrzo ispostaviti, on tom detetu i nije otac. Naime, Giorgio je sterilan. Još jednom je Lidija "odgovorna" za ovu vest. Giorgio će tu informaciju otkriti kada se dokopa svog zdravstvenog dosijea koji je ležerno ostavljen na njenom radnom stolu.

Kao šlag na torti, uskoro se pojavljuje tipični giallo serijski ubica koji ovog puta na zub (i nož) uzima trudnice. Ne brinite,  nisu mu na meti one u devetom mesecu, već one tek "začete", one koje vole da se tuširaju i često presvlače.

Ključna reč iz naziva filma:

 5


Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 ravno...

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Nešto. Ima nešto. Doduše, nema nikakve veze sa samim filmom. Glavni glumac mi je odmah privukao pažnju. Bio mi je strašno poznat...i da... bio je to upravo on.

Ne prepoznajete ga ? Nemoguće...

Ni dalje ne znate ko je on ? Ccccc,,,, onda mora da niste matori kao ja. Ali svi oni, matori, setiće se Francisa iz školskog programa i (tada jedine) emisije za učenje engleskog jezika. Da, Francis je onaj gospodin iz BBC serije "Follow Me" .

Šta je dobro u ovom filmu ?

Nema sada tu nešto za hvalu. "5 ubica za ženu" pardon, "5 žena za ubicu" je veoma, veoma generički proceduralni krimić koji sa pravim giallo ima samo formalne veze. A ni rukavice koje ubica nosi nisu crne. Muzika, džez...dobra...ne tako pamtljiva ali solidno...ko voli džeeez...uživaće...u soundtrack-u. Film slobodno preskočite.

Šta je još dobro u filmu ?

 Kada već moram nešto da izdvojim, ako izbacimo sve  neinteresantne scene, i ostavimo samo one malkice zanimljive film bi trajao nekih 7 minuta...i 42 sekunde.



Šta je loše u ovom filmu ?

 Nije ovo loše, loše...samo je dosadno. Ravno. Jedino što drži pažnju jeste ta glavna misterija. Ko je, dođavola taj ubica ? Da li je to ožalošćeni udovac ? Da li je to doktor preljubnik ? Da li je to zet...ili svastika ? Da li će se pojaviti neka koja nosi brushalter veći od B ? Da, svakakva pitanja vam padaju na pamet dok gledate "5 donne per l'assassino". 
Zato je najbolje da ga ne gledate. 

Šta je još loše u ovom filmu ?

Scene ubistava, scene istrage, scene između ubistava. Stelvio Massi je ovo režirao kao da nije bio prisutan...duhom. Nezainteresovan, bezvoljan. Nije scenario toliko loš i neki veštiji (ili inspirativniji) režiser bi možda mogao iz ovog izvući bolje. 

Postoje li bolji filmovi od ovog ?


Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

  Ovaj Howard Ross je glumio čak i u lošijem

Vredi li ovo gledati ?

   Pokušavam da nađem neki, bilo koji, razlog za preporuku...

Zaključak za kraj:

Ne, nisam ga našao. Ni zaključak a ni bome razlog da pogledate ovaj giallo.

btw. naziv filma je direktni omaž/krađa od daleko poznatijeg/boljeg Bavinog filma o kome ćemo pisati neki drugi put



Na skali od (1-6) ocena: 2



recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka