DAJE SE NA ZNANJE:

30 December 2014

(2 u 1) U žuto obojeno..: L"assassino ha riservato nove poltrone (1974) i Alla ricerca del piacere aka Amuck!(1972)

Ova dva filma su ovde spojena iz dva razloga. Prvi, oba su predstavnici giallo žanra a drugi, gledao sam ih na veoma lošim kopijama.

1.  L'assassino ha riservato nove poltrone aka The Killer Reserved Nine Seats (1974)


Režija: Guissepe Bennati

Glume: Rosanna Schiaffino
             Chris Avram
              Eva Czemerys

Grupa (heterogenih u svakom smislu) prijatelja/poznanika odlazi u posetu na imanje/vilu jednog od njih. On im tu ispriča ukletu priču o prošlosti ove kuće (a nekadašnjeg teatra) i ubistvima koja su se tu odigrala nekada davno. Zgodan uvod za predstojeći masakr koji počinje kada otkriju da je vila zaključana i da ne mogu da pronađu izlaz iz nje.

Ono što sledi je tipičan, retko inventivan, slasher film u kome ubica (sa maskom) eliminiše na raznovrsne načine jednog po jednog gosta vile. Jesu ti načini raznovrsni ali je sve to snimljeno dosadno, predvidljivo i generički.


Nema ovaj giallo ništa posebno što bi ga izdvojilo iz mora sličnih. I taj, kao twist, sa kraja, kojim nam autori poručuju da smo, kao, gledali nešto više od  običnog giallo, niti je toliko efektan niti (ne)potreban.  "L'assassino ha riservato nove poltrone" sa druge strane je pristojno snimljen, odglumljen i režiran te ga ipak preporučujem onima kojima nikada nije dosta gaillo filmova.

Na skali od (1-6) ocena: 2





2. Alla ricerca del piacere aka Amuck ! (1972)


Režija: Silvio Amadio

Glume: Barbara Bouchet
                Rosalba Neri
                Farley Granger



Za razliku od prethodnog, siguran sam da bi "Amuck" dobio na kvalitetu da sam pogledao bar malo pristojniju kopiju. Nažalost, koliko sam informisan, trenutno nema boljeg transfera slike od ovog dostupnog na tržištu.



"Alla ricerca del piacere"  je verovatno najprepoznatljiviji po svojoj čuvenoj slouvmošn sceni (slika iznad) u koje nam obe glumice, Barbara i Rosalba,otkrivaju svoje čari. Onaj ko je zaludan može da taj insert pronađe na net-u, na sajtu koji nije youtube, ali nije ni onaj na koji ste možda pomislili. Ali ako ste se već toliko potrudili  onda je bolje da odgledate čitav film. 

Osim interesantne muzike za koju je zaslužan Teo Usuelli i već pomenute dve glumice, "Amuck!" je obeležio svojom makabre   ulogom i Hičkokov pulen Farley Granger (Konopac, Stranci u vozu) . Granger je još jedan od niza, pre svega američkih, veterana glume, koji su svoju poznu karijeru obeležili ulogama u opskurnim italijanskim filmovima iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Inače, ovaj poster iznad sa rečima "He kidnapped beautiful women and bla,bla" nema mnogo veze sa samom radnjom filma. "Amuck!" ima jedan standardni (za giallo), manje više, nezanimljiv zaplet. Barbara Bouchet pokušava da otkrije šta se desilo sa njenom drugaricom koja je nestala dok je radila kao tajnica/sekretarica na imanju profesora/pisca (Granger) u blizini Venecije.  




Kao što vidimo, motiv pisca i lokacija Venecije je često korišćena u giallo filmovima, pa sa te strane "Amuck!" ne pruža ništa novo ali zato, sigurno predstavlja jedan od najerotičnijih (u najboljem smislu) giallo filmova koji su snimljeni u tom periodu.

Na skali od (1-6) ocena: 3-*

* koja će se možda promeniti ako ikad pogledam bolju kopiju

recenzija: Biograf