DAJE SE NA ZNANJE:

22 March 2014

White Heat (1949)

Režiser: Raoul Walsh

Glume:   James Cagney

                     Edmond O'Brien
                     Virginia Mayo
                      

O čemu se ovde radi: 

 Gangster (o kako divne starinske reči) Coddy Jarret (maestralni James Cagney), inače sadista i psihopata sa edipovim kompleksom, nakon krvave pljačke poštanskog voza završava u zatvoru. 


Ključna reč iz naziva filma:

Heat

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

Cagney




Ima li tu nešto zanimljivo ?

Ovde pričamo o filmskom klasiku. Nezaobilaznom lektirom za svakoga ko voli film. Kako biti originalan na temu o kojoj je već ispisano brdo zanimljivih tekstova... ovaj film se bre izučava u školama. Ali ajde da pokušam....barem da ukažem na neke, možda manje istaknute detalje. Napr. Raoul Walsh. Ovaj gigant američkog filma nezasluženo je u senci nekih režisera koji su radili (i stvarali) u to doba.  Pregršt režija (IMDB nam daje podatak o čak 139 !), različitih žanrova, Walshova kinematografija nam krije pravo filmsko blago. Za razliku od napr, Johna Forda koga su i tada smatrali velikim autorom i koji je snimao filmove nagrađene oskarima i za režiju i za najbolji film, Walsh je proglašavan samo korektnim zanatlijom. Tek kasnije, nakon završene karijere i kritika i javnost je počela da sa više uvažavanja posmatra njegovu filmografiju. A ona je stvarno impresivna... pomenuću ovde samo još tri  filma koja neizostavno morate videti: High Siera,They Died with Their Boots On,  Gentlmen Jim. 

Šta je dobro u ovom filmu ?

Nesumnjivo je uloga James Cagney ona po kojoj ljudi pamte ovaj film. Njegova rečenica 
"Made it, Ma! Top of the world!" je ušla u filmske anale


Šta je još dobro u filmu ?

 White Heat je i dalje, i nakon 60 godina, veoma interesantan film. Napr. interesantno je videti koju je tehnologiju tada koristila policija za utvrđivanje lokacija automobila na kome je bio zakačen odašiljač. 


Takođe, i dalje je Belo usijanje jedno uzbudljivo i napeto ostvarenje. Možda je tehnologija zastarela ali ovaj film to svakako nije.

Šta je loše u ovom filmu ?












Pogledajte ovaj kaksaderski poduhvat !!! Pa zar to može biti loše ?


Šta je još loše u ovom filmu ?




Ovo dvoje su loši. Mislim, takvi su im karakteri/likovi. Inače, i Virginia Mayo i nesrećni Steve Cochran (umro pod sumnjivim okolnostima u 48 godini života) su sasvim solidni u o ovom filmu.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?


Malo



Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

? Kakvog li glupog pitanja.


Vredi li ovo gledati ?


Ako još niste, što pre...i onda ga redovno uzimajte u normalnim dozama na svakih 4,5 godina.



Zaključak za kraj:

Klasik. Istinski klasik.


Na skali od (1-6) ocena: 5+



recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka