DAJE SE NA ZNANJE:

08 March 2014

Broadchurch (2013- ?)

Dobro, nije ovo u rangu Twin Peaks-a, kako  neki hvale ovu "best small town murder mistery since Twin Peaks".



Nema ovde magije, mistike i otkačenih likova koje nam je Linč  prikazao u svom klasiku. Ne, Broadchurch se striktno drži realnosti, problem je što je ta realnost užasno surova.




Ubistvo malog jedanaestogodišnjeg dečaka Denija neće samo zauvek promeniti članove njegove porodice već  i stanovnike Broadchurcha.  I mada je misterija  o tome ko je ubica ono što čini okosnicu serije (od osam epizoda, što je za ovakvu misteriju gotovo pa idealan broj), otkrivamo i intrigatne stanovnike i njihove mračne tajne. Otkrivamo da ovaj (izmišljeni) prelepi gradić na obali mora i nije baš tako idealno mesto za život.


Sem priče, koja iz epizode u epizodu biva sve intersantnija, pohvaliću i savršene glumce. Navikli smo već da je odlična gluma gotovo standard u britanskim serijama, ali likove koje su izneli Dejvid Tenant, kao glavni istražitelj, i naročito Olivia Colman kao njegov pomoćnik, podarili su nam svakako glumačke vrhunce koje je teško prevazići. 


Zbog toga će biti veoma interesantno pogledati američki rimejk (da, već su počeli da snimaju !!!) u kome, začudo, Dejvid Tenant ponavlja svoju ulogu, dok su svi ostali glumci novi (i američki).

Najavljena je i druga sezona ove serije  i ako je priča u potpunosti zaokružena u ovoj prvoj. I mada je razumljivo da je ITW odlučio da snima nastavak nakon ogromnog uspeha teško je i zamisliti da Broadchurch II bude bolji ili bar jednako dobar kao prva sezona (a tek rimejk )



Na skali od (1-5) ocena: 4


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka